Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Zöld szerelem - A növények szerelmi élete

2018. február 08. - katamolnar

Tudtad, hogy a növények szerelmi élete legalább olyan izgalmas, mint az állatoké vagy az emberé?  Ez ma már magától értetődő tény, de a 17. század végéig nem volt ez így. Mind az egyház, mind a tudósok ellenálltak még a kérdés felvetésének is. Fleur Daugey könyve, A növények szerelmi élete rendkívül izgalmas és gyönyörűen illusztrált kultúrtörténeti kalandozás a növények titokzatos szerelmi életében.

botanika.jpg

 

A mű alaposan körbejárja a növények szaporodásának témáját, a növényvilágban különböző szaporodási módokat, illetve megismerteti velünk, miért volt a növények szűziessége az ókortól kezdve megkérdőjelezhetetlen.

 

2018-01-26-15-12-02-10-11.jpg

 

 

A szerző részletesen megvizsgálja a növények szimbolikáját a középkorban, Mária virágait, a liliomot és a rózsát, a középkori kertet mint az ellentmondások helyszínét, a Rózsaregényt és annak növénytani vonatkozásait.

 

2018-01-26-15-12-25-56-57.jpg

 

A botanika újkori ébredésével a tudomány is felfedezte, hogy igenis létezik szexualitás a növényvilágban. A mű áttekintést ad az ovizmus születéséről, az animakulisták elméletéről és az egyház reakcióiról. 

 

2018-01-26-15-22-50-80-81.jpg

 

Szó esik az arabok botanikai tudományáról, a régi India és a régi Kína növényekkel kapcsolatos szemléletéről, valamint  a jelen botanikai kutatásairól is képet kapunk. 

 

"A szexualitás nemcsak az emberek életét hatja át jelentősen, a növények létének is alapvető eleme." 
Jack Goody: The Culture of Flowers (A virágok kultúrája) 

 fleur-350x309.jpg

Fleur Daugey fiatal etológus, tudományos újságíró Franciaországban született, 38 éves. Könyvének nagy erénye, amellett, hogy egy nagyon érdekes témát dolgoz fel, hogy egy nagyon igényes, gyönyörűen kivitelezett kiadvány. Mind a növénytan, mind a kultúrtörténet iránt érdeklődőknek igazi csemege ez a mű. 

 fullsizerender.jpg

A könyvet a kiadó weboldalán itt találjátok 20% kedvezménnyel, de a jó hír, hogy ha beírjátok az "aranynapok” kuponkódot, akkor még 10% jön le belőle, szerintem ne hagyjátok ki!  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr2713639044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása