Könyvek, élmények és design

aranynapok

100 inspiráló nő története egy rendkívüli könyvben - Esti mesék lázadó lányoknak

2018. január 05. - katamolnar

Régóta vártam már ezt a könyvet. Részben azért, mert én magam is feladatomnak érzem az inspiráló emberek és a minőségi gyerekkönyvek bemutatását - ezért jött létre a blog is - , részben pedig azért, mert nekem is lányaim vannak és kiemelten fontosnak tartom, hogy olyan példákat állítsak eléjük, akik erősek, önállóak és megküzdenek a céljaikért. Ezért már az angol változat (Good Night Stories for Rebel Girls) megjelenésekor felfigyeltem erre a könyvre, sőt vannak olyan ismerőseim, akik azt már a pár hónapos kislányuknak megvették. Most viszont végre magyarul is megjelent az Esti mesék lázadó lányoknak, méghozzá a Móra Kiadónál.A  szerzőpáros, Elena Favilli újságíró és Francesca Cavallo író gyakorlatilag újraértelmezte a mese műfaját. Ez a mesekönyv ugyanis száz rendkívüli nő életét mondja el - Astrid Lindgrentől Coco Chanelen, Frida Kahlo-n, Marie Curie-n, Michelle Obamán, Yoko Ono-n át Zaha Hadidig -  rövid, egyoldalas mesék és csodálatos, egész oldalas portrék segítségével, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó női grafikusok készítettek. Hősnői között találhatunk fáraót, autóversenyzőt, kémet, szörföst, hegymászót és transznemű iskolást, motorversenyzőt, sőt még Karib-tengeri kalózt is.

lazado-lanyok-jatek.jpg

A közösségi adománygyűjtés legnagyobb könyves sikere
Ebben a könyvben már a megjelenése előtt hihetetlenül sokan hittek, és a szerzőpárosnak sikerült rekordnagyságú összeget, több mint egymillió dollárt összegyűjtenie a könyv kiadására több mint 70 országból. Ekkora összeggel könyvet még soha nem támogattak közösségi adománygyűjtő felületen, így ez a könyv a közösségi adománygyűjtés történetének eddigi legnagyobb könyves sikere is. Azt a bizalmat, amit a szerzőknek megszavaztak az olvasók, a könyvben bemutatott nőknek csak a töredéke ismerhette meg, mégis van valami, ami miatt át tudtak törni az előttük tornyosuló akadályokon.

Erős és valódi hősnők
A könyvben szereplő rendkívüli nők egytől egyig valódi emberek, akik keményen küzdöttek a céljaikért.  Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.

A legjobban éppen ez tetszett ebben a könyvben: a segítségével megerősíthetem a lányaimat abban, hogy legyenek erősek, önállóak és gondoskodóak. Példákat mutathatok nekik arra, hogy mennyire nehéz akadályokat is le lehet küzdeni és kitartással, kemény munkával ők is elérhetik a céljaikat.  A könyvben szereplő inspiráló nők hihetetlenül fontos felfedezéseket tettek, merész kalandokra vállalkoztak, mégis gyakran ócsárolták őket, vagy egész egyszerűen megfeledkeztek róluk, némelyiket szinte kitörölték a történelemből. Fontos, hogy a lányaink tudják, milyen akadályok állnak az útjukban. De ugyanilyen fontos, hogy tudják, ezek az akadályok nem áthághatatlanok.

Jogunk van boldognak lenni és merész felfedezéseket tenni

A szerzőpáros, Elena Favilli és Francesca Cavallo nem kis dologra vállalkozott.
"Könyvünk száz története mind a bizakodó szív világmegváltoztató erejét bizonyítja. Azt szeretnénk, ha ezek a bátor úttörők példaként szolgálnának. Ha portréik elolvasása megerősítené lányainkban azt a meggyőződést, hogy a szépség bármilyen formában, színben, életkorban megnyilvánulhat. Ha minden olvasó tudná, hogy az a legnagyobb siker, ha szenvedéllyel, kíváncsisággal, nagylelkűséggel teli életet élünk. Ha mindennap eszünkbe jutna, hogy jogunk van boldognak lenni és merész felfedezéseket tenni." - üzenik a könyv előszavában.

cavallo-favill.jpg
ELENA FAVILLI díjnyertes újságíró és médiavállalkozó. Dolgozott a Colors magazinnak, a McSweeney’snek, a RAI-nak, az Il Postnak és a La Repubblicának, továbbá digitális hírportálokat működtetett az Atlanti-óceán mindkét partján. Szemiotikából szerzett diplomát a Bolognai Egyetemen, majd digitális újságírást tanult a U.C. Berkeley-n. 2011-ben Francesca Cavallival létrehozta az első gyerekeknek szóló iPad-magazint, a Timbuktu Magazine-t. A Timbuktu Labs alapítója és vezérigazgatója. Az Esti mesék lázadó lányoknak az ötödik gyerekkönyve.


FRANCESCA CAVALLO többkötetes szerző és díjnyertes színházi rendező. Színházrendezői tanulmányait a milánói Paolo Grassi Színművészeti Iskolában végezte. Szenvedélyes társadalmi újítóként megalapította DélOlaszországban a Sferracavallit, a Fenntartható Képzelet Nemzetközi Fesztiválját. 2011-ben Elena Favillival szövetkezve létrehozta a Timbuktu Labst, ahol kreatív igazgatóként dolgozik. Az Esti mesék lázadó lányoknak a hetedik gyerekkönyve. Elena és Francesca a kaliforniai Venice-ben élnek.


A TIMBUKTU LABS egy innovatív gyerekmédia-központ, amelyet Elena Favilli és Francesca Cavallo alapított. A könyvektől a játszóterekig, a mobiljátékoktól az interaktív műhelyekig az a célja, hogy a gondolatébresztő tartalom, a különleges dizájn és a legkorszerűbb technológia segítségével rajzolja újra a gyerekmédia határait. A Timbuktu, amelynek több mint 70 országban 2 millió felhasználója, 12 mobilapplikációja és 7 könyve van, a haladó szellemű szülők globális közösségét építi. 


"A hőseink nem tündérek, nem boszorkák, hanem igazi nők: erősek, okosak, bátrak. Van céljuk, és küzdenek is érte – mert hisznek magukban. Szeretnek, mégis szabadok. Megmutatják, hogy a sors alakítható, a boldogságot pedig akarni kell. Olvassuk és írjuk bele magunkat a lázadó lányok könyvébe" – Szabó T. Anna, költő

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr1513551381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.