Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Kalandok és csillámos övek - Bolondos hercegnők könyve

2019. április 16. - katamolnar

Szenzációsan bolondos hercegnős könyvet jelentetett meg a Naphegy Kiadó a Könyvfesztivál előtt. A finn Anna Sarve írónő és Sanna Mander illusztrátor vicces és gyönyörűen illusztrált könyvében a mesékből vagy a történelemből ismert hercegnők titokzatos életébe is betekinthetünk. A kötet többek között Kleopátra, Marie Antoinette, Hófehérke vagy Leia hercegnő figuráját mutatja be úgy, ahogy azt még egész biztosan nem láttuk!

 56742558_10155707100616685_4441456763471921152_n.jpg

 

Miből vannak a hercegnők? Mit esznek? Mit viselnek? Egyáltalán mi az a hercegnőség? A könyvből kiderül, hogy hercegnőnek lenni egyáltalán nem könnyű. Sőt az sem igaz, hogy minden hercegnő koronát visel, vagy hogy mindegyikük palotában él. 

Hercegnőnek lenni sem mindig fenékig tejfel. Mindenre szabályok vonatkoznak onnantól kezdve, hogy hogyan tartsák a poharat a kezükben, egészen odáig, hogy kivel házasodhatnak össze. Néhány hercegnő vette a bátorságot, és a szabályokat figyelmen kívül hagyva a maga feje után ment, de ezért rengeteg szemrehányást kapott.

 A gyerekpszichológusként dolgozó író, Anna Sarve zseniális lazasággal és humorral elegyíti a híres uralkodónők történeteit, a fiktív karakterek bemutatását és a kortárs finn meséket "lázadó lányokról". Szerzőtársa, Sanna Mander illusztrátor kiváló társa ebben, a képi humor eszközeivel, nagyvonalú, színes grafikákkal mutatja be a szereplőket és azok főbb jellemzőit.

 

Bolondos hercegnők könyve című könyv első ránézésre beleillik abba a sorba, amelyet az Esti mesék lázadó lányoknak 1. és 2. része, a Magyar mesék lázadó lányoknak, az 50 elszánt magyar nő vagy a Nagyszerű nők című könyvek jelölnek: inspiráló, híres vagy kevésbé ismert lányokat és nőket állít példaként az olvasók elé, olyan nőket, akik valamiben rendkívülit hoztak létre vagy nem féltek kilépni a megszokott keretek közül. Ez a könyv ráadásul a legkevésbé sem veszi magát túl komolyan, ami végtelenül szimpatikus benne. 

Rengeteg mókás, a műfaji kereteken túlmutató vagy azokat keverő részletet találunk a könyvben. Lazán keverednek benne az ismeretterjesztő részek (a történelmi személyiségekről szóló leírások és a hercegnőket - szokásaikat, viseletüket, állataikat és ellenségeiket - általánosságban bemutató oldalak) és a fikció. A mesék és mesés részletek között is tovább vegyíti a klasszikus és modern mesehősnőkről (Borsószem hercegkisasszony, Hófehérke, Pocahontas vagy Rapunzel), a filmszereplőkről és a rajzfilmhősökről szóló részeket (Leia hercegnő a Csillagok háborújából, Peach hercegnő a Nintendo Mario játékából, Fiona a Shrekből, vagy Buborék, a Cartoon Network sorozatszereplője). Sőt még az sem jelentett korlátot, hogy ember vagy állat-hercegnőket mutassanak-e be, mert a válogatásba csont nélkül bekerült Hercegnő, a macska a Macskarisztokraták című Disney-rajzfilmből.

A 60 oldalas, színes grafikákkal illusztrált kötet tehát egyfajta átmenetet képez az ismeretterjesztő és a mesekönyv között. Az egész könyvet átszövi a könnyed, vicces hangvétel, amely az illusztrációk formájában is megjelenik. Jó példa erre a hercegnői csemegéket felsorakoztató oldalpár, ahol megtaláljuk a pávapástétomtól a pezsgőn és a békacombon át a mérgezetlen almáig a legfontosabb ételeket (sőt itt még a vegán hercegnőkre is kitértek).

 

a_hercegnok_kedvenc_csemegei.jpg

 A szövegben olyan utalásokat is találunk, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy a könyvet a finneknek köszönhetjük, hiszen "a hercegnők ritkán élnek zsúfolt, szűkös helyeken. A házukban az  éléskamra és a szauna közt akár több száz méternyi távolság is lehet."

 A kötetben nagy szerepet kapnak híres és megosztó viselkedésű uralkodónők, mint például Kleopátra, Marie Antoinette, Krisztina királynő vagy Nagy Katalin cárnő. Ezekben a részekben egy-egy nagyobb méretű portré mellett találjuk meg az adott uralkodónők életének főbb állomásait, de a könyv korántsem törekszik a teljességre, inkább arra, hogy izgalmas részleteket villantson fel az életükből. 

kleopatra_1.jpg

Ugyanígy, a hercegnői öltözékeket bemutató részben a történelemből, a múltból, a jelenből vagy a fikció világából teljesen véletlenszerűen kiragadott nőalakok szerepelnek, mint például Diana hercegnő, Erzsébet királynő, Lady Gaga (aki inkább popsztár, de valamiért mégis hercegnőnek minősül a könyv szerzői szerint, ez azonban úgy tűnik, nem szorul különösebb magyarázatra), illetve Belle vagy Fiona hercegnő (akik viszont modern rajzfilmek szereplői). 

 A kötetben helyet kapott három ismert finn szerző merőben mai meséje is: Malin Klingenberg (Mese a kősárkányról és a dühös hercegnőről) Kasper Strömman (Mese az undokságról ) és Peppe Öhman (Mese a hercegnőről, aki tudott repülni) történetei.

A sorban újabb és újabb meglepő szereplők érkeznek, így például Peach hercegnő a Super Mario című játékból. Ő Gomba Királyság uralkodója, és folyton üldözi a balszerencse. "Kedves, makacs, ám kezd nagyon elege lenni abból, hogy esküdt ellensége, Bowser folyamatosan elrabolja. A legjobb barátja két vízvezeték-szerelő, akik gyakran a segítségére sietnek, de szerencsére úgy tűnik, nincs ellenükre. Peach hercegnő kiváló sofőr, olykor azonban kissé túl nagy gázzal veszi be a balkanyarokat."

Hercegnő, a macska, aki nem is ember, hanem állat-hercegnő, végképp kilóg minden skatulyából, ugyanakkor jellemezése ragyogó példája a könyv laza humorának:

 Hercegnő egy fajtatiszta török angóramacska, aki szereti az öreg nagynéniket és a jól nevelt gyerekeket. Általában nagyon szelíd és kedves, de könnyen elege lesz a gyermekeiből, amikor azok birkóznak és lármáznak. Ahogy minden édesanyának.

 A fiús természetű Krisztina királynőről szóló jellemzés nagyon találó, a rajzok közül egyik ráadásul Krisztinát legjobb barátnőjével, Ebbával együtt ábrázolja egy lovon ülve.

Talán furcsának tűnik, hiszen mégiscsak egy kislányról van szó, de a hercegi iskola nagyon is Krisztinának való volt, akit szörnyen untatott a kézimunkázás és minden egyéb, amivel a lánypajtásai foglalatoskodtak. Sokkal szórakoztatóbbnak találta a lovaglást, a lövöldözést és a vadászatot. Amikor betöltötte tizennyolcadik évét, királlyá koronázták. (Különös!)

A felnőtt Krisztina határozottan elzárkózott a házasságtól, nem akart sem férjet, sem gyereket. Végül
belefáradt abba, hogy Svédországot irányítsa, és Rómába utazott. Új barátja, VII. Sándor, vagy
ahogy Rómában nevezték, VII. Alexander pápa után az Alexandra nevet vette fel.

Leia Organa George Lucas Csillagok háborúja című filmsorozatának egyik szereplője, aki szintén szerepet kapott a Bolondos hercegnők között. Ebben a részben olvashatjuk a Csillagok háborúja eléggé sajátos, zanzásított verzióját: 

 Közvetlenül azelőtt, hogy Leia megszületett, az apja, Anakin úgy döntött, gonosz lesz, és átáll az Erő sötét oldalára. Fekete köpenyt és ijesztő maszkot kezdett viselni, amely eltorzította a hangját. Azután Darth Vaderre változtatta a nevét. Szerencsére egy kedves család gondoskodott a kisbaba Leiáról egy távoli bolygón. Mivel az édesanyja révén királyi családból származott, így Leia is hercegnő lett. Leiának hamar elege lett a hercegnők gyakran rettenetesen unalmas teendőiből, és gyorsan elmenekült előlük. Ezek helyett harcművészeteket gyakorolt, lovagolni és űrhajót vezetni tanult. Ígéretet tett, hogy egész életében a galaxis elesettjeiért fog harcolni. Leia és ikertestvére, Luke két különböző családban nőtt fel, anélkül hogy tudtak volna egymásról, és véletlenül találkoztak, amikor Luke meg akarta menteni Leiát a Halálcsillagról (arról a bolygóról, amelyet az apjuk épített). A testvérek számtalan kalandot éltek át együtt, és több bolygót is megmentettek.
Leia erős, igazságos és okos vezető, aki soha nem adja fel a reményt. 

leia_hercegno.jpg

 

Hófehérke meséje is merőben szokatlan értelmezést kapott. "Más mesebeli hercegnőhöz hasonlóan Hófehérke balszerencséjét is az okozta, hogy az édesapja rettentően rosszul választott feleséget magának. Hófehérke mostohaanyjáról ugyanis hamarosan kiderült, hogy egy szörnyűséges némber, akinek az az életcélja, hogy a legszebb legyen a világon."

Ráadásul "Hófehérke szereti az icipici dolgokat, a rendet és a tisztaságot. Így aztán hatalmas szerencséje volt, hogy talált egy aprócska házat, tele icipici tárgyakkal, amelyek alapos tisztításra szorultak. A házat hét egyedülálló középkorú férfi lakta, akiknek segítségre volt szükségük nevetségesen apró, ám igen elhanyagolt holmijaik rendben tartásához."

hofeherke.jpg

Az Aranyhajként is ismert Rapunzelnek pedig "minden vágya az, hogy végre több energiát fektethessen zenei karrierjébe, és kevesebbet a hajápolásba". Sőt "meglehetősen szűkös helyen él, a konyha-hálószobanappali közös ablakából viszont szédületes kilátás nyílik. Gyakran kémlel kifelé a toronyból, arra várva, hogy felbukkanjon a pajtása, és együtt örömzenéljenek. Titokban azt tervezik, hogy kocsmaturnéra indulnak a saját számaikkal."

A hercegnők ellenségei közül " az irigy boszorkányok, a borsószemek, a mérgezett alma, a makacs influenza és a kíváncsi lesifotós csak néhány példa arra, mi mindennel és mindenkivel lehet megkeseríteni a hercegnők életét".

Külön érdemes kiemelni a könyv végén szereplő megjegyzéseket: "A könyv valamennyi hercegnője történelmi személyiségeknek és mesebeli szereplőknek, fiktív karaktereknek az illusztrátor általi értelmezése. A könyv elkészülte és előállítása során egyetlen állatnak vagy királyi méltóságnak sem esett bántódása." 

 

bolondos-hercegnok.jpg

 A Bolondos hercegnők könyvét szívből ajánlom azoknak, akik egy színes, laza és bolondos könyvre vágynak, ami egyszerre inspirál és szórakoztat, ugyanakkor nem veszi túlságosan komolyan a határokat.  

 

A magyar kiadás a Naphegy Kiadónál jelent meg, Petrikovics Edit szuper fordításában.

 

A kötetet ide kattintva most kedvezményesen tudjátok megrendelni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr4414751081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása