Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Varró Dániel: A szomjas troll - Kis viking legendárium

2018. december 01. - katamolnar

Októberben jelent meg és máris hatalmas sikert aratott Varró Dániel legújabb gyerekkönyve, amely A szomjas troll - Kis viking legendárium címet viseli. A zord északi fjordok világába kalauzoló verses meséket tartalmazó kötetet Maros Krisztina illusztrációi díszítik.

img_6723_1.jpg

 

 Régóta vártuk már, hogy kiderüljön, kik élnek túl a Maszat-hegyen, most végre kiderült: trollok, ogrék, druidák, hableányok és hablegények, leprikónok, éjelfek és valkűrök, jégóriások és fókatündérek. Varró Dániel az északi és a kelta folklór jellegzetes figuráit vonultatja fel egy verses mesefüzérben, amely egy kivételesen szeretni való és gyönyörű könyvben jelent meg. 

Nem titok, hogy rajongok az északi irodalomért és mitológiáért, így azonnal felkeltette az érdeklődésemet a téma, és a szerző, valamint a szerkesztő Boldizsár Ildikó és az illusztrátor Maros Krisztina neve is garancia volt a minőségre.

A Kis viking legendárium alcímet viselő könyv négy verses mesét tartalmaz, amelyek lazán függnek össze egymással. A kötet címadója, A szomjas troll, majd A kíváncsi óratörpe, A kis hablegény és A leprikónok átka követik egymást szépen sorban.

A kötetben a szereplők többször is visszatérnek, sőt a helyszínek, de a motívumok (így például a lakkaszörp) is visszaköszönnek, de a verses meséket különálló egységként is lehet kezelni. Az északi helyszínek és szereplők kiváló hátteret és alapot képeznek a figurákhoz és a történetekhez, amelynek hősei bármelyikünk gyerekei - akár a szerző három kisfia - is lehetnének.  

  Az első, címadó mese hőse egy kissé buta, de erős troll, aki vikingeket eszik, és mindenképpen lakkaszörpöt akar inni (a lakka a finnek kedvence, a mocsári hamvas szeder). A kíváncsi óratörpe egy minieposz, a főhőse a kis törpe, Eino, "a jó szóra juszt se hajló" (állandó eposzi jelző) egy kísérletező kedvű, szófogadatlan kis figura, aki gyakran kerül bajba, nem riad vissza a füllentéstől és a mellébeszéléstől sem...  A kis hablegényt a nővérei sosem viszik magukkal a zátonyra énekelni, mert még túl kicsi, viszont nagyon talpraesett és bátor, így amikor a testvérei bajba kerülnek, nekivág egyedül az óceánnak, hogy a megmentésükre siessen.  

A negyedik történet, A leprikónok átka egy lapozós kalandmese, amiben egy bátor viking vitéz bőrébe kell bújni és ahol varázstárgyak gyűjtése a cél, és amiben egy átok hatására a viking szülők gyerekesek lesznek és mindent megengednek... Ebben az olvasó dönt, hogy merre megy vagy mit tesz meg és mit nem,  így a történet számtalan variációs lehetőséget kínál a befejezésre. Ez egy idősebb gyerekek számára is izgalmas fantáziajáték, de a kisebbeknek is élvezetes lehet. 

A gyerekeimet, sőt minket, szülőket is elsőre magával ragadott az egész könyv világa, humora és játékossága. A versformák közül nagyon sokféle felbukkan, élvezetes olvasni őket, mert gördülékenyek, érthetőek és tele vannak meglepő, de főként vicces rímpárokkal és szójátékokkal. 

Azt hiszem, a legtöbb gyerek hamar azonosul a főhősökkel, és a mai nyelvből vett fordulatok, használati tárgyak is segítik ezt a folyamatot (bébikönnyű, pöpec, bakker, cseles), nem beszélve az okosan kiválasztott, könnyven kiejthető, mégis viccesen csengő északi nevekről (Kalle, Mökki, Jukka-Pekka, Jesper, Jorik, Mikka, Sören). 

Mindenképpen szót kell ejteni a könyv kivitelezéséről, amely kivételesen szép munka. A borító tapintása, a lapok vastagsága, a könyv mérete kifejezetten élménnyé teszi az olvasást és a képek nézegetését. A borítót, az illusztrációkat és a könyvtervet készítő Maros Krisztina által megteremtett átgondolt univerzum tökéletesen kiegészíti a történetek kedves, meleg és humoros világát. Figurái bumfordiak, szerethetőek, még a félelmetes lények is barátságosak, a meséket elválasztó kis motívumok emblematikusak, a világ átlátható és megnyugtató.

Külön dicséret jár azért, hogy a tipográfiában - ráadásul egyenesen a könyv címében! - északi írásjeleket (mint amilyen az ø vagy a Ðis mertek használni. Már ebből is azonnal érzékelhető az a játékosság és tudatosság, ami annyira jellemző a könyvre.

Nem túlzás azt állítani, hogy az év egyik legfontosabb - és legszebb - gyerekkönyve született meg a Jelenkor Kiadó gondozásában, amit mi is sokszor fogunk még kézbe venni és újraolvasni. A kötetet a Szívünk rajta, a Bookline, a Libri és a Unicef gyerekkönyvajánló programja december hónap kiemelt kötetévé választotta, és most egy szuper interaktív gyerekprogramot is ajánlok a figyelmetekbe, ahol ez a könyv kerül a fókuszba: december 8-án délelőtt 10 órától a Móricz Zsigmond körtéri Bookline könyvesboltban A szomjas troll lesz a témája a játékos gyerekfoglalkozásnak, ahol a gyerekek maguk is viking harcosok bőrébe bújhatnak és varázstárgyakat gyűjthetnek - annyit elárulhatok, hogy nem mennek majd haza üres kézzel. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6214376015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása