Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

5+1 kedvenc húsvétváró gyerekkönyvünk

2020. április 01. - katamolnar

Különös körülmények között telik az idei tavasz és a húsvéti időszak - itthoni oktatás, karantén, mindezt a kilencedik hónapban a harmadik gyerekünkre várva... Nem mindig egyszerű, mégis igyekszünk minél több időt tölteni szebbnél szebb gyerekkönyvek olvasásával. Ebben a bejegyzésben az aktuális kedvenceinket gyűjtöttem össze.

 

tavaszi.jpg

 

1. Mackó virágos böngészője (Naphegy Kiadó)

 Erre a könyvre a kisebbik lányunk azonnal rávetette magát és végigcsinálta a feladványokat, hiszen már az előző kötetet (Mackó karácsonyi böngészője) is imádta. 

Dudás Gergely, művésznevén DUDOLF pár évvel ezelőtt, a „Hol a panda?” című képrejtvényével vált világhírűvé egyik pillanatról a másikra. Mackós karácsonyi böngészője először egy amerikai kiadónál, a Harper Collins-nál jelent meg. Magyarul pedig már a második kötetet tarthatjuk a kezünkben, amelyben végre a tavaszi-nyári, virágos feladványok szerepelnek.

 

Mackónak már nagyon elege van a sötét, hideg télből, ezért elindul megkeresni a tavasz első jeleit.

Hol a pocsolyákban megbújó békákat próbáljuk megtalálni, hol a tyúkólban frissen kikelt csibét kell megkeresnünk, vagy éppen egy rügyező növényekkel teli réten kutatunk a kis szöcske után. A hosszan tartó böngészés egy szabadtéri ünnepségben végződik.

 

 

2. Dödölle - Gyerekirodalmi és hagyományőrző kalendárium (Cerkabella Kiadó)

img_4717.JPG

Ez az a gyerekkönyv, amelynek a megjelenésekor azonnal rendkívüli lelkesedés töltött el és alig vártam, hogy kézbe vehessem. Amikor ez végre megtörtént, még annál is lelkesebben lapozgattam oda-vissza, egyszerűen fantasztikus ez a könyv!

A Dödölle öröknaptár, szakácskönyv, játékgyűjtemény és irodalmi olvasókönyv! Az év jeles napjaihoz kötődő szövegek között vannak hagyományos ételreceptek, népszokások, játékok és kortárs gyerekirodalmi szövegek – így a kötet régi és új különleges párbeszédét valósítja meg.

 

Tökéletes egyensúlyban van benne a hagyományőrzés és a kortárs mesék, versek mennyisége. Felsorolja az év legfontosabb ünnepeit, a hozzájuk kapcsolódó szokásokat, mondókákat és recepteket, játékokat. 

3. Volt egy fakatona (Móra Kiadó)

A Kaláka együttes zenéskönyvét már tavaly karácsonyra megkapták a gyerekek, és még mindig sokat hallgatjuk a hozzá csomagolt cd-t. A jubileumi kötet 50 év gyerekdalaiból válogat, csodálatos illusztrációkkal, amelyek egyik nagy kedvencem, a HUBBY-díjas Herbszt László munkái.

 

img_3232.jpg

A cd-n a legendás dalok, a könyvben a versek kaptak helyet, Móra Ferenc, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly és olyan kortárs szerzők, mint Lackfi János, Kovács András Ferenc vagy Thorbjörn Egner művei, valamint  a zenekar tagjairól és a Kaláka történetéről szóló mesék is, melyeket Miklya Luzsányi Mónikának köszönhetünk.

 

4. Anya hasában (Manó Könyvek)

Ez a könyv nálunk most nyilván aktálisan a kistesó születése miatt lett nagy kedvenc, másoknak nem biztos, hogy a tavaszváráshoz kapcsolódik :)

 

A kedves képekkel illusztrált mesekönyv lapjain Mia és Oszkár magyarázatot  kapnak a hamarosan megszülető kistestvérükkel kapcsolatos kérdéseikre.
Ez a szuper kis felvilágosítókönyv nem kertel, magyarázatokkal szolgál a fogantatásra és a születéssel kapcsolatos kérdésekre is, a legfontosabb kifejezések és jelenségek magyarázataival, és szemléletes képekkel.

 

5. Garabonci Gréti és a húsvéti nyuszi (Naphegy Kiadó)

A kisebbik lányunk, Anna imádta ezt a könyvet, amely tökéletes olyan gyerekeknek, akik nemrég tanultak meg olvasni. A történet egyszerű és a húsvéthoz is szuperül kapcsolódik, ugyanis az iskolában Garabonci Grétit éri az a szerencse, hogy hazaviheti az iskolaigazgató úr nyusziját a húsvéti szünetre. Megígéri, hogy nagyon fog rá vigyázni. De azután, mint ahogy az már máskor is előfordult, megszeg egy fontos szabályt, amely a nyúltartással kapcsolatos... Ezek után kétségbeesetten próbál a varázsereje segítségével gyors megoldásra jutni, de ezúttal is bebizonyosodik, hogy a legfontosabb az őszinteség.

+1 Egy kismadár kettőt lép (Naphegy Kiadó)

Ez a könyv egy picit kakukktojás, mert ezt a mostanában születendő kisfiunknak választottuk. Ebben a szuper kis mondókás könyvben a legkisebbek számára összegyűjtött játékos számoló, kiszámoló-kiolvasó, hintáztató mondókák szerepelnek, amelyek akár a korai fejlesztésben is pótolhatatlanok..

A Kárpát-medence különböző tájairól származó rigmusok ismert és még sosem hallott-olvasott sorai tűnnek fel a kötetben, melyet Nagy Diána letisztult és vidám illusztrációi tesznek a legkisebbek számára is azonnal érthetővé és letehetetlenné.

 

 A 64 oldalas könyvet, amely könyvtárgyként is élményszámba megy, egyedülállóan koherens vizuális világ jellemzi, amelyben a stilizált és böngészhető illusztrációk apró részletei a legapróbbak és a szüleik számára is élményt jelentenek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr8415581102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása