Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

3 + 1 kedvenc nyomozós gyerekkönyv

2018. január 28. - katamolnar

Ebben a bejegyzésben az aktuális kedvenc nyomozós könyveinket gyűjtöttem össze nektek. Néhányról már korábban is olvashattatok itt a blogon vagy a blog Instagram-oldalán, akár az illusztrátor vagy a szerző, akár a téma kapcsán. 

nyari_nyomozas_01_1.jpg

M. G. Leonard: A bogaras fiú

A főszereplő kisfiú, Darkus apukája, Dr Bartolómeó Cuttle nyom nélkül eltűnik a Természettudományi Múzeum alagsorából. Az elárvult Darkus nagybátyja, Max bácsi házába költözik, akivel közösen elhatározzák, hogy ők maguk járnak az ügy végére. Különösen, mivel a kisfiú összebarátkozik egy orrszarvúbogárral, akit Baxternek nevez el és aki képes megérteni a beszédet, sőt sajátos módon kommunikálni is tud... Baxter a Múzeum alagsorában, a rovartani gyűjtemény szobáiban ráadásul megtalálja Bartolómeó szemüvegét is. Darkus ezután a szomszéd házban egész bogárhegyet talál, méghozzá Baxterhez hasonló szuperképességekkel megáldott bogarakból. Ezek a bogarak veszélybe kerülnek, ugyanis a megszállott és gonosz Lucretia Cutter szemet vetett rájuk, így aztán Darkus és barátai akcióba lendülnek.

a-bogaras-fiu.jpg

A bogaras fiú egy olyan világba vezet minket, ahová nem valószínű, hogy valaha eljutottunk volna. Darkus apukájáról ugyanis kiderül, hogy kivételes képességű rovartudós volt, aki az ízeltlábúak területén komoly szaktekintélynek számított. A bogarak voltak a szenvedélye és a világ legnagyobb hírű tudósaival együtt meghívást kapott, hogy vegyen részt egy különleges projektben, amelyben azt vizsgálták, hogy lehetséges-e a rovarok erejét felhasználva helyrehozni az emberek okozta károkat a bolygón. A rovarok száma ugyanis csökken és ahogy romboljuk az élőhelyeiket, a fajok számát is pusztítjuk, holott kétségbeejtően szükségük van rájuk. Ha az összes rovar eltűnne, akkor nagyon hamar kipusztulnánk. A globális rovarfarmok létrehozását célzó projektben ismerkedtek meg Darkus szülei, illetve itt tűnt fel először Lucretia, aki veszélyes transzgenetikus kísérletekbe kezdett...

A krimiben nemcsak egy kisfiú jellemfejlődését és barátságok kialakulását kísérhetjük nyomon, hanem a bogarak világa is hihetetlenül izgalmassá és rokonszenvessé válik előttünk. Sőt nem kevés természettudományos ismeretre is szert tehetünk (a könyv végén még egy egész rovarszótárat is találunk).

A borító izgalmas grafikája és az illusztrációk Julia Sardá munkái, a fejezetcímek alatt is egy-egy csodaszép rovar rajza található. A címsorok kicsit fura betűtípusa is tetszik, sőt az egész könyvön végigvonuló apró bogaras motívumokat is imádtam.

A regényt a White Raven is beválogatta 2017-ben a 60 ország legjobb gyerekkönyveit tartalmazó könyvajánlójába gyerek- és ifjúsági irodalom kategóriában.

 


A bogaras fiú egy trilógia része, amelynek már a második kötete, a Bogárkirálynő is megjelent a Naphegy Kiadónál. A harmadik kötet idén február 1-jén debütál Angliában, és várhatóan magyarul is hamarosan megjelenik.

 

 

Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

A tizenegy éves Bálint életében minden fenekestül felfordul, amit addig biztonságosnak hitt, hiszen valamiért elköltözik a családja és ő nem tudja, miért. Majd elmegy egy táborba, ahol viszont egy ajtót nem szabad kinyitni, sőt a rendőrök azt a táborozót keresik, aki téves riasztást adott le... Túl sok titokkal találkozik, ezért nyomozni kezd, hogy kitöltse a titkok és a tiltások közötti űrt. Bizonyítékokat keres, amiből összeállhat számára a valóság. 

nyari_nyomozas_borito.jpg

 

Bálint számára nem egy végtelen kaland a nyár, hanem kérdések és tévedések sora, amelyek sokszor fájdalmasabbak, mint a valóság. A Nyári nyomozás Lipták Ildikó első regénye, amely a Csimota Kiadónál jelent meg, és amelyet Treszner Barbara illusztrációi tesznek még torokszorítóbbá.

 

Ulrike Rylance: Bors Bori - Tényleg semmi gond!

A Bors Bori-sorozat egy jóval könnyedebb műfajt képvisel, és elsősorban az alsós lányokat célozza meg.  

Bors Bori egy vagány, tízéves kislány, aki a szüleivel és a bátyjával él, és borzasztóan szeretne kapni egy kiskutyát, továbbá nyomozó szeretne lenni és bűneseteket megoldani. A Tényleg semmi gond! című első kötetben a nagyképű osztálytársnő, Flóra szülinapi buliján kénytelen részt venni, ahol egyszercsak eltűnik a szülinapi ajándék, a világ legcukibb kiskutyája, és ekkor Bori egy izgalmas nyomozásba kezd...

bors-bori-tenyleg-semmi-gond.jpg

 

Ez az a típusú, nagyon sok vicces rajzzal, különböző betűtípusok változatos alkalmazásával készült könyv, ami gyors sikerélményt ad, hiszen könnyű azonosulni a főhőssel, humoros és érdekes a téma, így akár néhány óra alatt is el lehet olvasni a történetet. Ha pedig a gyerek rájön, hogy képes rövid idő alatt kiolvasni egy igazi regényt, akkor könnyen rákap az olvasás ízére.

A Naphegy Kiadónál megjelent sorozat második részében, amely a Vészhelyzet a hullámvasúton címet viseli, már igazi nyomozóbandát alkot Bori, valamint a legjobb barátnője, Ida, a második legjobb barátnője, Anna, és a régi ellensége, Flóra. És természetesen Dzsasztin, a világ legédesebb kutyája is mindenhová elkíséri őket. Amikor a vidámparkban eltűnik Bori pénztárcája, majd több látogató mobilja és órája, a nyomozócsapat bevetésre készen áll. Dzsasztin kutya szagot fog, és elvezeti a barátnőket a szellemvasúthoz...

A  könyv már azzal is kedvet csinál az olvasáshoz, hogy alkotóit a könyv első lapjain kedves illusztrációk segítségével ismerhetjük meg:

"Ulrike Rylance 1968-ban született és nagyon szeret gyerekkönyveket írni. Van két borzasztóan aranyos kutyája, akik nézhetik, ahogy ír, de csak ha nem rágcsálják meg a számítógépet. 2001 óta Seattle-ben él, az Egyesült Államokban, és két borzasztóan aranyos lánya is van - meg egy eléggé aranyos férje.

Lisa Hansch 1988-ban született és mindig szívesen rajzolt képeket a könyvekhez, rajzfilmekhez és tévéfilmekhez. Néha titokban lerajzolja az embereket a metrón. Ha észreveszik, gyorsan olajra lép, ami majdnem olyan izgalmas, mintha nyomozó lenne. Kölnben lakik, egy régi benzinkúton. De tényleg!"

 

 Chihiro Maruyama:  Pierre, a labirintusnyomozó - A Labirintustorony rejtélye

A Pierre, a labirintusnyomozó - a Labirintustorony rejtélye egy nagyméretű, 36 oldalas, keményborítós szuper nyomozós böngésző, gyönyörű illusztrációkkal és rejtélyes feladványokkal. Ez az izgalmas könyv egy sorozat első része, amely a 20-as évekbe repít vissza, méghozzá Amerikába, a nagy Gatsby világába, egy luxus-óceánjáró fedélzetére és a világ egyik legmagasabb és legfantasztikusabb felhőkarcolójába.


pierre-a-labirintusnyomozo.jpg

Az óceánjáró hajó utasai a karácsonyi ünnepekre tartanak Labirintusváros felé, ahol az épületek egymással versengve törnek az ég felé... Ez a város engem New Yorkra emlékeztet, és erre a városra utal az is, hogy a legmagasabb épület a híres Empire Maze Tower, a Labirintustorony. Pierre-nek , a főszereplő kisfiúnak különleges érzéke van ahhoz, hogy előre lássa, mi következik! Ő egy piros ruhás, csinos kisfiú, a talányok megfejtője, a labirintusnyomozó, aki barátnője, Carmen és a fehér kutyus, Labi segítségével jár a rejtélyek végére és győzi le Mr. X-et, a fantomtolvajt.


A könyv felnőttek és gyerekek számára is szórakoztató módon repít vissza a 20-as évekbe, egy karácsonyi ünnepekre készülő, bódítóan gazdag, fényűző világba.  A toronyban sokféle témájú emelet található: üzletek, édességbolt, könyvtár, múzeum, lakosztályok, színházterem, bálterem, sőt még egy egész emeletnyi vidámpark is, óriáskerékkel és állatkerttel!

Első körben inkább fiúknak ajánlanám a könyvet, de a két kislányom is imádta a rajzokat, sőt hosszasan elidőztek a labirintusokban és az izgalmas, útvesztős feladványokban... Nekem legjobban az tetszett, hogy a legapróbb részletekig bemutatja a kor divatját és a legkülönfélébb embereket, a kikötői és reklámfeliratokat, az őszi Central Parkot, és nem nélkülözi a képi poénokat sem, hiszen minden oldalon van egy-egy oda nem illő figura, például egy jeges koktélt szorongató jegesmedve a hajón... Imádtam, hogy a könyv az apró részletekben, például a tipográfiában is több helyen felidézi a 20-as évek jellegzetes stílusát.

A történetet a japán Chihiro Maruyama írta, a csodás, részletgazdag rajzokat pedig az IC4DESIGN és Hiro Kamigaki, aki sok egyéb mellett saját magát is elrejtette a könyvben... 

A szenzációs böngészősorozat első darabját magyarul a Naphegy Kiadó jelentette meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr2413610693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása