Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Elindult az Észak skandinavisztikai folyóirat

2018. március 08. - katamolnar

Szombaton tartották a Skandináv Ház által szervezett nagy sikerű Think:Nordic konferencia zárásaként az Észak skandinavisztikai folyóirat első számának bemutatóját a Három Holló/Drei Raben kávéházban.

A skandinavisztika iránt rajongók által régen várt folyóirat elsősorban bölcsészet-, művészet- és társadalomtudományi írásokat, valamint műfordításokat, északi vonatkozású verseket, esszéket és rövidebb szépirodalmi műveket közöl.  

 

cropped-c3a9szak_sk_foly_logo_madar312.png

 

A hiánypótló lap szerkesztői a Skandinávia szót a lehető legtágabb értelemben értelmezik, vagyis elsősorban nem földrajzi meghatározást, hanem bizonyos mértékű kulturális, nyelvi és történelmi összetartozást értenek alatta. A három kontinentális skandináv ország (Norvégia, Svédország, Dánia) mellett a skandinávok és kelták által benépesített Észak-atlanti-szigeteket (Orkney, Shetland, Feröer, Izland, Grönland…), de még a rövid életű észak-amerikai Vínland kolóniát és Finnországot is ide sorolják.

A lapot az első szám szerzői és a szerkesztők, fiatal kutatók, az Észak/Norden egyesület alapítói mutatták be szombaton az északi konferencia záróakkordjaként. Veress Dávid vallástörténész, óizlandi/óészaki vallásosság-kutató és fordító az Észak főszerkesztője, valamint a tanulmányok rovat szerkesztője, Vajna Ádám költő, műfordító és norvég szakos bölcsészhallgató, aki a kultúra rovatot szerkeszti,  Purkarthofer Kornél, aki középkori skandináv irodalommal, kultúrával, illetve filmművészettel foglalkozik, a visszhang rovat szerkesztője, és Rácz Kata  műfordító, aki a lap olvasószerkesztője mindannyian lelkes skandinavisták. A szerkesztőbizottság tagjai: Berend Nóra, Kiefer Ferenc, Kubínyi Kata, Kúnos László, Vassányi Miklós és Voigt Vilmos - ismerős nevek az északi irodalom iránt érdeklődő közönségnek.

Az első szám szerzői közül Gelencsér Gábor a slow tv-ről beszélt, a Magyar Kerékpáros Klub alelnöke, Halász Áron a koppenhágai biciklis kultúráról számolt be, egy kutatócsoport pedig a fenntarthatóság kérdését kutatta Izlandon.

 

Az első szám tartalmából itt is tudtok csemegézni:

28575635_384718218605597_7942400948515635200_n.jpgA jövőben is érdemes figyelni az Észak/Norden egyesület tevékenységét, hiszen nemcsak szakmai programokkal segítik a fordítókat, hanem össze is kívánják fogni kutatókat egy segítő közösséggé, valamint Skandináviát  is szeretnék közelebb hozni az olvasókhoz.

A folyóirat negyedévente fog megjelenni, és az Írók boltjában, valamint az ELTE, DE, SZTE, PTE és ME jegyzetboltjaiban kapható 990 Ft-os áron. Előfizetni az eszakfolyoirat@gmail.com e-mail címen lehet.

 Az újabb szám júniusban várható, addig is lapozgassátok az első számot és Steinn Steinarr izlandi költő versét Rácz Kata fordításában:

 

Steinn Steinarr
Az idő és a víz 

(részlet)

1

Az idő olyan, mint a víz,
és a víz, mint öntudatom,
feneketlen, hideg.

 

És az idő olyan, mint egy kép,
mit félig a víz fest,
és félig én.

És az idő és a víz
parttalan szárad
tudatom egén.

 

Rácz Kata fordítása

 



1

Tíminn er eins og vatnið,
og vatnið er kalt og djúpt
eins og vitund mín sjálfs.

Og tíminn er eins og mynd,
sem er máluð af vatninu
og mér til hálfs.

Og tíminn og vatnið
renna veglaust til þurrðar
inn í vitund mín sjálfs.

 

Steinn Steinarr: Tíminn og vatnið. Die Zeit und das Wasser. Münster: Kleinheinrich, 1987, 1.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr9613725156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása