Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

5+1 különleges mesegyűjtemény a nyári szünetre

2018. június 25. - katamolnar

Ebben az összeállításban a legizgalmasabb mesegyűjteményeket ajánlom nektek, amelyeket a nyaralásra is érdemes magatokkal vinni.


aranynapok_1.jpg

1. Világvége alsó - Mai mesék kortárs íróktól (Naphegy Kiadó, 3190 Ft )

Az utóbbi idők egyik legizgalmasabb gyerekkönyve lett a Világvége alsó című antológia. Tizenegy magyar író – Egri Mónika, Elekes Dóra, Gimesi Dóra, Kertész Edina, Lackfi János, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Nyulász Péter, Tamás Zsuzsa, Varró Zsuzsa, Vig Balázs – népmesék ihlette kortárs írásait tartalmazza a kötet. A meséket a zseniális Máray Mariann illusztrálta egész oldalas képekkel.  

vilagvegealso.jpg

Ha az ember a Világvégére akar jutni, ahol az üveghegyet találja, akkor fel kell szállnia a vonatra. A mesében szereplő királyfi viszont eggyel előbb szállt le, Világvége alsón. Ebben a mesekönyvben kard és  korona helyett okostelefon, notebook és lopott csillagászati távcső segíti a hőst, a selyemrét a Minecraft világában hullámzik, az emberevő óriás pedig kelbimbót kap büntetésből. Itt a kiskondás arra kéri a királykisasszonyt, hogy adjon meg bizalmas információkat, például a jelszavát, a felhasználónevét, sőt még az IP címét is, és cserébe kisegíti olyan dolgokkal, amelyekre szüksége van.

Ismerős világ tárul elénk a kötet meséi által, hiszen egy részről ismerősek a népmesei motívumok, valamint a mesék szereposztása és szerkezetük, más részről viszont nagyon emlékeztetnek mai, 21. századi világunkra. Bár nagyon megváltozott a világunk, a fő kérdések ugyanazok: az ember és a mindenség viszonya, önmagunk felfedezése, az életutunk különböző stádiumai, amiket végig kell járnunk.

2. Szklukovényi Katalin: Magyar mesék lázadó lányoknak (Móra, 2999 Ft)

Erről a könyvről már korábban is írtam. A Móra Kiadó idén júniusban ugyanis egy olyan kötettel jelentkezett, amelyben 25 izgalmas és lenyűgöző magyar nő portréját mutatják be, méghozzá kiváló magyar illusztrátorok és írók közreműködésével. Olyan nőket, akik nem mindennapi nehézségeken lettek úrrá, és sokszor képtelenül merésznek tűnő célokat értek el. Akik hittek magukban, és így voltak képesek másokért dolgozni akkor is, ha a környezetük megpróbálta erről lebeszélni őket. Akik elavult szokásjogon, egyéni és történelmi tragédiákon, betegségen, szorongáson felülemelkedve végezték el választott feladatukat, és mutatnak ezzel példát nekünk, olvasóknak, nemcsak lázadó lányoknak, hanem fiúknak, sőt felnőtteknek is. 

id22-304966.JPG

A Magyar mesék lázadó lányoknak egy fantasztikusan szép könyv lett, öröm kézbe venni. A történeteket Kiss Judit Ágnes, Mesterházi Mónika, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, és Tóth Krisztina írták, és Szklukovényi Katalin szerkesztette, az illusztrációkat pedig Békés Rozi, Bódi Kati, Bölecz Lilla, Hitka Viki, Kőszeghy Csilla, Makhult Gabriella, Molnár Jacqueline, Nagy Diána, Rofusz Kinga, Sásdi Laura, Schall Eszter és Szegedi Katalin készítették. 

3. Bajzáth Mária: A rabbi és az oroszlán - Zsidó mesék, legendák, történetek (Kolibri Kiadó, 3699 Ft)

A Népmesekincstár Plusz sorozat legújabb, 70 zsidó mesét, legendát és történetet összegyűjtő válogatáskötete több évtizedes hiányt pótol. A csodákkal és hittel teli, ravasz és bölcs, olykor szívfacsaró, máskor humoros történetek az élet legfontosabb kérdéseit és a jellegzetes zsidó ünnepeket járják körül.

 

id22-304521.JPG

A rabbi és az oroszlán Bajzáth Mária mesepedagógus és budapesti zsidó iskolák együttműködésében jött létre, hogy a mesék megbízható és helyes ismereteket tükrözzenek a zsidó kultúráról, és egyúttal vallási hovatartozás nélkül, szülők és a gyerekek számára irodalmi élményt is nyújtsanak. A könyvtervet Herbszt László készítette. 

4. Boldizsár Ildikó: Mesék az élet csodáiról (Magvető, 3499 Ft)

 Boldizsár Ildikó mesekutató és meseterapeuta egész munkássága lenyűgöző, szívem szerint minden könyvét idetenném az ajánlóba. Most azt választottam, amit az egyik kedvencem, Takács Mari illusztrált. Ebben a kötetben  Ildikó olyan meséket gyűjtött egybe, amelyek valóban csodálatosak, de nem a bennük szereplő varázslók vagy tündérek miatt. Az emberi életnek olyasféle csodáiról szólnak, mint hogy élnek közöttünk bátor és bölcs emberek, és hogy nemegyszer megtapasztalhatjuk a szeretet és a szerelem mindenekfölötti erejét.

b1414089.JPG

A Mesék az élet csodáiról külső és belső világunk felfedezésére hívja olvasóit, s arra biztat mindenkit, kicsiket és nagyokat, hogy ne csak szórakoztató olvasmányként szeressék és élvezzék a meséket, hanem úgy is, mint eszközt önmaguk mélyebb megismeréséhez és elfogadásához. 

5. Theodor Strom, E. T. A. Hoffmann, Oscar Wilde, O. Henry, E. Nesbit, Rudyard Kipling: Csodadolgok - Híres írók meseszép történetei (Naphegy, 3600 Ft)

A Csodadolgok című kötetben hat világhírű író újrafordított művében – A kis Makranc, Diótörő, Canterville kísértete, Háromkirályok ajándéka, A haza megmentői, Hogyan lett púpos a teve – az emberek és az állatok világának számtalan csodálatos pillanata elevenedik meg. A kötetet Lisbeth Zwerger művészi illusztrációi díszítik.
id22-299472.JPG
+1.  Fodor Marcsi, Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő (Bookline Könyvek, 3999 Ft)

Ez a csodálatos könyv ugyan nem mesegyűjtemény, de semmiképpen nem hagyhattam ki, ugyanis ötven olyan kivételes magyar nőt mutat be, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség. Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből - a jövőnek.
id22-304770.JPG

A kötet némileg átfedést mutat a Magyar mesék lázadó lányoknak című könyvvel, elég, ha csak Árpádházi Szent Erzsébetre, Hugonnai Vilmára vagy Zrínyi Ilonára gondolunk, sőt Polgár Judit is mindkét kötetben szerepel, azonban azt gondolom, ez egyáltalán nem baj, essen minél több szó az ilyen inspiráló emberekről, elvégre ezt a blogot is pont ez a szándék indította útjára. Az 50 elszánt magyar nő című kötetben szerepel még Veres Pálné, Teleki Blanka, Kovács Margit, Fischer Annie, Dévény Anna, Lubics Szilvia is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7914070667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása