Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

5+1 klassz könyv kamaszoknak karácsonyra

2019. december 17. - katamolnar
Kamaszoknak könyvet venni mindig jóval nehezebb feladat, mint a kisebbeknek választani egy jó mesekönyvet, hiszen nem mindig lehet előre kiszámítani, épp mire is nyitottak a tizenéves gyerekek. Az alábbi könyvekkel viszont úgy érzem, nem lehet mellélőni, mert tele vannak inspiráló gondolatokkal és rengeteg humorral. Szubjektív könyvajánló kamasz gyerekeknek. 

aranynapok6.jpg

 

 

1. Valentina Gianella: Greta vagyok - Egy új, zöld nemzedék kiáltványa (Móra Kiadó, 2019, 2499 Ft)

Greta Thunberg a tizenhat éves svéd diáklány, akit Nobel-békedíjra is jelöltek, egymaga majdnem kétmillió kortársát vitte az utcára egy péntek reggel Sydney-től San Franciscóig, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy közös összefogással hogyan változtathatjuk meg a visszafordíthatatlannak tűnő klímaváltozást. Ez a félelmet nem ismerő lány felébresztette és megjelenítette egy egész nemzedék lelkiismeretét, s ma már fiatalok százezrei vallják a tudományosságnak, a Föld tiszteletben tartásának és a környezeti egyensúly megóvásának egyetemes elveit. A tudományos kutatásokra és statisztikai adatokra támaszkodó könyvből megérthetjük, milyen folyamatok mennek végbe a bolygónkon. 
5790440_5.jpg

Mit jelent az éghajlatváltozás? Milyen következményekkel jár a jelenben és főleg a jövőben? Mit kell tenniük a kormányoknak, és mit tehetünk mi azért, hogy feltartóztassuk a folyamatot?
A Greta vagyok című könyv rövid fejezetekkel, naprakész adatokkal és remek illusztrációkkal pontos, mégis közérthető látleletet ad azoknak az olvasóknak, akik meg akarják ismerni Greta, a fiatalok és a kutatók szigorú intelmeinek okait. Nélkülözhetetlen információkat kapunk ahhoz, hogy kezelni tudjuk az általános kételkedést, felkészülten és eltökélten, követve a Green Nation mozgalom értékeit: a tudományt, az igazságosságot és az elkötelezettséget.
2. Claus Hecking, Charlotte Schönberger, Ilka Sokolowski:  A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért (Pozsonyi Pagony Kiadó, 2019, 2990 Ft)
5723148_5.jpg
A Pozsonyi Pagonynál megjelent, A jövőnk most kezdődik című könyv szintén Gretát állítja a középpontba, és hasznos tippeket ad arra vonatkozóan, mit tehetünk, hogy megvédjük a Földet, és Greta Thunberg nyomdokaiba léphessünk. Röviden összefoglalja, mi az, amit a globális felmelegedésről és a klímakatasztrófáról tudni kell.  Mert csak egy Földünk van, és mindannyian felelősek vagyunk érte!
3. Malala Yousafzai: Nincs más út - Az én utam és más menekült lányok történetei a világ minden tájáról (Bookline Könyvek, 2019, 3499 Ft)
5612317_5.jpg
A Nobel-békedíjas Malala Yousafzai történetével először a Nagyszerű nők - A feminizmus rövid története című könyvben találkoztam. Ő volt az a lány, aki azért harcolt, hogy tanulhasson, de lelőtte egy tálib katona. Szerencsére túlélte. Malala már gyerekként belső menekült lett a hazájában, Pakisztánban. Később, nemzetközi aktivistaként, a világ bármely pontjára eljuthatott, egy helyet kivéve: a saját hazáját.

Fiataloknak és felnőtteknek szóló könyvében nemcsak saját, megrázó élettörténetét meséli el, hanem más lányokét is, akik a világ különböző pontjairól menekültek el az erőszak, a háború és a bűnözés elől. Menekültek ők is, akik a hozzájuk hasonló milliókkal együtt gyakran láthatatlanok maradnak a statisztikák és hírek közönyös tengerében.
A Nincs más út című könyv felnyitja a szemünket: a világ 68,5 millió menekültje semmiben sem különbözik tőlünk. Hétköznapi emberek ők is, akiknek nem volt más választásuk, mint elhagyni az otthonukat. Mert ez a választás életről és halálról szól.
4. Lőrincz László: 25 szelfi az Árpád-korból (Kolibri Kiadó, 2019, 2999 Ft)
5469591_5.jpg
Honfoglalás, csata, királyi esküvő - vajon milyen szelfiket posztoltak volna ezekről az eseményekről Árpád-kori eleink, ha íj, bárd és lúdtoll helyett okostelefont tartanak a kezükben? Árpád vezér, István király, Gizella királyné, Szent Margit vagy épp Gellért püspök ezeken a rendhagyó történelemórákon hús-vér emberként jelennek meg: örülnek, sírnak, és persze húzzák egymást. És hogy mi történhetett valójában - mi az, amit a történészek biztosan tudnak -, a fejezetek végén található összefoglalókból derül ki.
A 25 szelfi az Árpád-korból az egyik legviccesebb ismeretterjesztő könyv kamaszoknak, amivel az idén találkoztam. És nemsokára jön a folytatás, amely a török korba kalauzol majd el, hasonló stílusban!

5. Frank Schwieger: Zeusz és bandája - Görög mitológia újratöltve (Kolibri Kiadó, 2019, 2699 Ft)

 

4725612_5.jpg

Akit bármilyen szinte érdekel a mitológia, a görög istenek világa, annak nagyon szórakoztató olvasmány lesz Frank Schwieger Zeusz és bandája című könyve, amely bemutatja az összes jó arcot az Olümposzon úgy, ahogy még sosem olvashattunk róluk. 

Miért bújtatja anyja Akhilleuszt, a majdnem sebezhetetlen hőst lányruhába? Hogyan vágja át Aphrodité a két riválisát a szépségkirálynő-választáson? Hogyan újított be ötven tehenet Hermész egy szál pelusban élete első napján? Istenkirály sztorik – kizárólag a legvagányabbaknak! 

Mítoszok első kézből – isteni sugallatra. Minden szavuk igaz!

 

+1: 

Katty Kay - Claire Shipman: Az önbizalom kódja lányoknak - Kockáztass, hibázz, és találd meg a benned rejtőző erőt, hogy önmagad lehess! (Menő Könyvek, 2019, 3490 Ft)
5677851_5.jpg

A LÁNYOK BÁRMIT ELÉRHETNEK.
CSUPÁN ÖNBIZALOMRA VAN SZÜKSÉGÜK.

Ennek a könyvnek, amely a Menő Könyveknél jelent meg nemrég, minden kamaszlány szobájában ott lenne a helye! Bárcsak tizenévesen olvastam volna!

Az önbizalom kódja lányoknak elképesztően hasznos és gyakorlatias tanácsokat ad az önbizalom és a belső erő megtalálásához és felépítéséhez. A benne található rövid képregények, mókás listák, tesztek és igaz történetek pedig abban segítenek, hogy egyszerűbb legyen megalkotni és használni az egyénre szabott önbizalom-kódot. Abban is segít, hogy az olvasó ne féljen cselekedni, kockázatot vállalni és olyan nagy kalandokban részt venni, amiről korábban álmodozni sem mert volna. 

 

A fenti könyvek kaphatók minden nagyobb könyvesboltban vagy könyves webáruházban. Szívből ajánlom őket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr5515356502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása