Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Alkoss szabadon! Kreatív ötlettár kicsiknek és nagyoknak

2019. augusztus 10. - katamolnar

 A nyár egyik leghasznosabb és leginspirálóbb könyve nálunk az Alkoss szabadon! Kreatív ötlettár kicsiknek és nagyoknak, amely nemcsak abban segít, hogy a meglehetősen hosszú nyári szünetben közösen alkossunk valamit, hanem egy igazán szimpatikus, a természet tiszteletét és az környezettudatosságot alapul vevő szemléletet is képvisel, mindemellett pedig élvezet forgatni, mert egy kifejezetten szemet gyönyörködtető kötet csodálatos képekkel és rendkívül igényes grafikai megoldásokkal.

img_1836.jpg

 

 

Kollár Bori, a Borarti kreatív workshopok és táborok szervezője, a kötet szerzője  igazán szerencsés ember, ugyanis boldog, felhőtlen családi idillben, hihetetlenül kreatív és természetes közegben nőtt fel a Balaton és a környező dombok ölelésében, ahol megvalósíthatta az ötleteit és megtanulta az újrahasznosítás fontosságát. Édesanyja átadta neki ösztönös esztétikai érzéket, így értékeli a szépet és a természeteset. Ez a csodálatos szemlélet hatja át a könyveit is - életmódkalauz-könyvét (Inspiráció természetesen - Találj rá a kreativitásorda!) testvérével, Kollár Franciskával közösen jegyzi -, így a most megjelent Alkoss szabadon! Kreatív ötlettár kicsiknek és nagyoknak című kötetet is. 

Bori a gyerekei, Boróka és Barnabás születése előtt ruhákat tervezett, dekoratőrként dolgozott, szülővé válása után azonban mások lettek az igazán fontos dolgok.

Minden alkotó tevékenységben kerestem azt a lehetőséget, ami több tartalommal bír és hatást gyakorol másokra, segíti, fejleszti a környezetemet. Mindezt pedig anyaként a gyerekeimen keresztül, mintegy szűrőként látom azóta.

 

 

A könyvben 38 inspiráló ötlet található a természetközeliség, a környezettudatosság és az újrahasznosítás jegyében olyan különböző tematikák szerint csoportosítva, mint ünnepkörök, lakásdekoráció, kerti játékok és utazás. Az alapanyagok nagy része többnyire fellelhető otthon is vagy begyűjthető a természetben. 

A könyv elején megismerkedhetünk a módszertannal, a szabad alkotás alapjaival, a flow-élmény és az énidő fontosságával, a kreatív alkotás közben keletkező "kosz", a káosz és a katarzis hármasával. Konkrét útmutatást kaphatunk az újrahasznosításhoz, az erdőben gyűjtött kincsek felkutatásához. A szerző azt is konkrétan összegyűjtötte, hogy milyen eszköztárral érdemes indulni 6 éves kor alatt illetve felett, valamint mi kerüljön az utazós pakkba (ezek után biztos lesz nálunk ilyen is). 

A konkrét ötletek között kedvenceim a büszkeségfa, a növényi szövés, a zsebkavics és az ünnepi asztal kreatív megterítésének leírása. A könyv még az egyik kedvenc ünnepemre, az Szent Iván-éjre is hasznos ötleteket ad, amelyekkel megidézhetjük a Szentivánéji álom varázslatos világát. 

Nagyszerű ötleteket kaptunk a könyvből a nyári szünetre, a leghasznosabbnak a kincsgyűjtés (a nyaralás emlékeinek, kagylóknak, tobozoknak, kavicsoknak, rozsdás rákollóknak a gyűjtése) és az utazós rajzolás bizonyult (kiegészítve a bingóval, ami az autóban is lefoglalja a gyerekeket).

A Borarti - Alkoss szabadon! program olyan lehetőségeket kínál a gyerekek és szüleik számára, melyek mindezeket az értékeket a különféle alkotásokon keresztül - legyen az egy gyurmafigura, festett kavics vagy növényi szövés - segítenek hétköznapjaik szerves részévé tenni. A program vezetője és egyben a könyv szerzője azt vallja, a gyerekeknek a természet közelségére, megértő családi környezetre és rengeteg szabad alkotásra van szükségük a mai teljesítményorientált világban ahhoz, hogy önmagukra találjanak, és merjék azt csinálni, amit igazán szeretnek.

  A könyvben található ötletek egyébként abszolút testreszabhatók, és szuper inspirációt adnak bármilyen ünnephez, kerti bulihoz.  

A kötet egyik legnagyobb előnyének a személyességet tartom, hiszen a szerző rengeteg saját élményt megoszt és ezeken keresztül kalauzolja el az olvasót a szabad alkotás varázslatos világába.  Szívből ajánlom minden szülőnek, pedagógusnak a könyvet, még azoknak is, akik nem érzik magukat különösebben kreatívnak.

A kötet kreatív fotóit külön is kiemelném, amelyek  Zergi Borbála (Borcsa Photo) munkáját dicsérik, a grafikai tervezés pedig Sólymos Ágnes Eszter művészeti vezető kreativitását bizonyítja. Egy igazán szemet gyönyörködtető kiadvány született, amelyre méltán lehet büszke a kiadó és az alkotógárda:

 alkossszabadon.jpg

 

 Az Alkoss szabadon! Kreatív ötlettár kicsiknek és nagyoknak című könyvet keressétek a könyvesboltokban vagy a kiadó webáruházában

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr1714999298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása