Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

A fahéjas csiga napja

2018. október 04. - katamolnar

Tudtátok, hogy október 4-én ünneplik a fahéjas csiga napját? A svédek - akik híresek a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásukról - imádják a napi kávézás szokását, amelyet a fahéjas csiga tesz teljessé. Ez a rituálé a munkahelyeken is elterjedt, és egyáltalán nem akasztja meg a munkát, sőt, kikapcsol és összehoz, hogy aztán újult erővel vethesse be magát a munkába az ember.

svensk-fika.jpg

A fahéjas csiga közel 100 éves múltra tekint vissza, ugyanis 1920 körül alkották meg, amikor vége volt az első világháborúnak és már nem kellett annyira spórolni az alapanyagokkal, a cukorral, a vajjal, a liszttel és a fűszerekkel: a fahéjjal és a kardamommal. A fahéjas csigát kávézókban lehetett kapni, otthon az 50-es években kezdték el készíteni, így mindenki kedvencévé vált. 

A nagy vacsoraestek helyett a kávézás lett a társasági élet fő formája az 1900-as években. A kávépartikat az 1950-es években váltotta fel az egyszerűbb "fika", ami maga az összejövetel módja, a kávé és fahéjas csiga, amit már fagyasztva is lehet kapni, így nem igényel hatalmas előkészületeket. 

fahejas_csiga.jpg

Ha nem a fagyasztott verzióra szavazol, így készítheted el:

Hozzávalók:

  • 15 db zöld kardamom (pl. a Tigerből)
  • 2,2 dl tej
  • 50 dkg liszt (BL-55) + a nyújtáshoz
  • 2 dkg friss élesztő (1/2 kocka)
  • 1 db tojás
  • 12 dkg vaj (puha)
  • 12 dkg cukor
  • 2 tk reszelt  citromhéj
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 5 dkg fehér szórócukor
  1. A kardamomot mozsárban finomra szétnyomkodjuk. A tejet a kardamommal együtt meglangyosítjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk, és a halom közepébe mélyedést vájunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a tejet, majd némi lisztet húzunk rá a kráter széléről, és elkeverjük. Letakarva, meleg helyen kelesztjük 15 percig.
  2. A tojásokat felhabosítjuk, és 2 ek kivételével a felfutott élesztőre öntjük. Hozzáadunk 8 dkg vajat és 6 dkg cukrot a citromhéjjal együtt, majd robotgép gyúrópálcájával összeforgatjuk. Ezután kézzel simára gyúrjuk, és letakarva, meleg helyen kelesztjük 30 percig.
  3. Az átgyúrt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk. A maradék 4 dkg vajat felolvasztjuk, és a tésztára kenjük. A maradék 6 dkg cukrot elvegyítjük a fahéjjal, és egyenletesen a tésztára szórjuk. A lapot az egyik hosszanti oldalától fogva feltekerjük, majd 18 szeletre vágjuk. A csigákat két, sütőpapírral leterített tepsibe helyezzük, és meleg helyen további 20 percig kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 210 fokra. A megkelt csigákat megkenjük a félretett 2 ek tojással, megszórjuk jégcukorral, és az előmelegített sütő középső részében aranybarnára sütjük tepsinként 10-12 perc alatt.

A recept forrása: Mindmegette.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr3714280931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása