Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Varázslatos karneválok

2019. február 15. - katamolnar

Ezen a hétvégén kezdődik a hagyományos farsangi szezon, amikor jelmezbe öltözve, finom falatokat kóstolva búcsúztathatjuk a telet.  Most a legnagyobb és legemblematikusabb európai karneválokról írok, és azok közelebbi verzióit is felsorolom, ahol hasonló élményeket élhettek át, de ehhez mégsem kell messzire utaznotok.

00003_50197.jpg

Velencei karnevál
Európában az egyik leghíresebb és legelképesztőbb díszletek között rendezett télbúcsúztató esemény a velencei karnevál. Hamvazószerda előtt két héttel kezdődik, és hamvazószerda előtti napon, húshagyókedden ér véget. Régen nemcsak álarcos felvonulásokat tartottak, hanem virágot és konfettit dobáltak a járókelőkre. A velencei karnevál mindig is egy hatalmas színjáték volt, ahol az csodálatos hátteret biztosító utcák alkották a színpadot, a városlakók voltak a színészek, s egyben a nézők is. Tipikus velencei maszknak számít a pestisdoktor, a hatalmas csőrszerű álarc, de színesebbnél színesebb arisztokratikus jelmezeket is viselnek a karneválozók. 2019-ben február 16. és március 5. között rendezik meg a karnevált Velencében.
Szentendrei Karnevál
A velenceihez sokban hasonlít a Szentendrei Karnevál- Farsangfarka Fesztivál, amelyet március 2-án és 3-án tartanak. A télbúcsúztató rendezvény látványos és mozgalmas programokat kínál idén is: tucatnyi koncert, tánc- és gyerekprogramok, vásári komédiások, bűvészek, tűzzsonglőrök, álarcos-maskarás fáklyás felvonulás várja a látogatókat. A velencei karnevál hangulatát idéző maskarások lepik majd el a belvárost, a Fő téren felállított színpadon pedig két napon át egymást követik a könnyűzenei- és gyerekkoncertek. A Fő téri nagyszínpadon első este Holdviola lép fel, vasárnap a Besh’O’Drom koncertje zárja a karnevált. A Dumtsa sétálóutca standjai gazdag kínálattal várják a látogatókat ropogós sültekkel, finom italokkal és az elmaradhatatlan farsangi édesség, a fánk káprázatos variációival.
A legizgalmasabb program szerintem idén is a szombat esti fáklyás-álarcos felvonulás lesz. Akkor sem kell aggódni, ha még nincs álarcod a felvonuláshoz, ugyanis ezeket el lehet készíteni a gyerekprogramokon vagy a Fő téren is be lehet majd őket szerezni egész hétvégén. 

 

Mohácsi busójárás
Hazánkban az egyik legjelentősebb farsangi rendezvény illetve izgalmas népszokás a Mohács melletti busójárás, amely 2009 őszén felkerült az UNESCO - emberiség szellemi kulturális örökség listájára is. A környékbeliek színes, a hagyomány szerint állatvérrel festett, csúf álarcokat és öltözéket öltenek, hogy ezzel ijesszék el a telet. A kürtszó és a hangos kolompok is ezt a célt szolgálják, csakúgy, mint a maskarások hangos kiáltozása. A házakban és udvarokon hamut szórnak szét a busójárók, amitől azt remélik, hogy távol tartja a rontó szellemeket. Az idei busójárás 2019. február 28. és március 5. között tekinthető meg.

Busók Kelenföldön

Ha nem tudsz Mohácsig utazni, akár Kelenföldön is megtapasztalhatsz nagyon hasonló élményeket. Idén február 23-án rendezik meg a Kelenföldi farsangot a mohácsi Zauvjek busó csoport részvételével Albertfalván. Fellép a Csodavilág mesezenekar, a Vizin délszláv zenekar és lehet sokác babos ételeket is kóstolni. A farsangot egy téltemető máglyagyújtás koronázza meg, sőt lesz kólózás (örömtánc) is a busókkal napnyugta után.  

 

Rijekai Karnevál

A Rijekai Karnevált sok évszázados farsangi tradíciót ápolva a mai formájában több mint 30 éve rendezik meg, idén január 17 és március 6. között. A közel egy hónapos karneváli ünnep­ség­so­rozat fénypontja és egyben zárórendezvénye a Nemzetközi Karneváli Parádé. A több mint tízezer felvonuló a világ számos or­szá­gá­ból érkezik, a jelmezek rend­kívül vál­to­za­tosak: tör­té­nel­mi, mito­ló­giai és modern témákat is fel­dol­goz­nak, illetve szá­mos népmű­vé­sze­ti elem­mel is talál­koz­hatunk. 

+1: Bázeli Fasnacht

Rövidebb idő alatt elérhető, repülővel (az Easyjet vagy Wizzair járataival) a bázeliek háromnapos karneválja, a Fasnacht, amiről már többször is írtam a blogon. A karneváli időszak végén, a hamvazószerda utáni hétfőn kezdődik és 72 órán át tart (idén március 11-14 között) a bázeliek farsangja. Ezen a csodálatos fesztiválon nemcsak elképesztő önreflexiós képességről, humorérzékről, társadalmi érzékenységről, fegyelmezettségről, összetartásról, de végtelenül demokratikus szellemiségről tesznek tanúbizonyságot a bázeliek, ráadásul egyúttal a közösségüket ért örömteli és fájdalmas eseményeket is termékeny és kreatív módon dolgozzák fel, arról nem is beszélve, hogy évről évre erősítik a békés, szeretetteljes hangulatot a városban. Pont a tél végén, amikor talán a legnagyobb szükség van az elmúlt év eseményeinek összegzésére és az erőgyűjtésre. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr8814620290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása