Könyvek, élmények és design

aranynapok

Nagyszerű nők - A feminizmus rövid története

2019. február 21. - katamolnar

Ezekben a napokban kerül a boltokba a Nagyszerű nők - A feminizmus rövid története című könyv, amely a női egyenjogúságért folytatott küzdelem 150 évét foglalja össze röviden, fiatalok számára is érthetően, képregényes formában. A könyv norvég írónője, Marta Breen áprilisban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendég standján mutatja majd be a könyvet.

nagyszeru_nok.jpg

 

Tavaly tavasszal a Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyvvásáron pillantottam meg a könyv eredeti, norvég verzióját az északiak standján, és ezt követően elég hamar el is dőlt, hogy magyarul is meg fog jelenni, sőt a könyvet én fordíthatom le magyarra, és én is lehetek az egyik szerkesztője.

 

A feminizmus történetét képregényes formában bemutató könyv a világ sok-sok országában az idei nőnapra jelenik meg, magyarul az eredeti norvég címhez (Kvinner i Kamp) és az amerikai verzióhoz (Fearless Females) hasonlóan alliteráló Nagyszerű nők címmel.

 

nagyszeru_nok_1.jpg

 

 

A két norvég szerző, Marta Breen író és Jenny Jordahl illusztrátor humorral átszőtt, inspiráló könyvének jogait eddig mintegy 20 országban vették meg és ahol eddig megjelent, ott hatalmas sikert aratott.

MARTA BREEN norvég ismeretterjesztő könyvek szerzője, nevéhez számos publikáció fűződik. Többek között ő írta meg a norvég zenei élet legfontosabb női alakjainak történetét, a Született feminista című könyvet és a Hatvan nő, akiről tudnod kell című bestsellert is, Jenny Jordahl-lal közösen. Együtt dolgoztak Az F-betűs szó című könyvön, amely a Norvég Kulturális Minisztérium ifjúsági szakkönyv-díját is elnyerte.

JENNY JORDAHL  díjnyertes norvég illusztrátor és képregényrajzoló, akinek képregényblogja az Élet az állatok között címet viseli. Több könyvet is illusztrált, többek között Marta Breen könyveit is. Jordahl szerzőként a Hannemone és Hulda című könyvvel debütált 2017-ben.

 

Martával tavaly ősszel találkoztam személyesen is, amikor Budapesten járt a férjével és a barátaival, és nagyon boldog, amiért olyan országokban is megjelenik a könyv, ahol óriási szükség van arra, hogy az emberi jogokról és a szólásszabadságról beszéljünk. Marta Breen egyébként a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál norvég díszvendég standján mutatja be április 26-án pénteken délután a Nagyszerű nők című könyvet.

 

A Nagyszerű nők a nők szabadságáért, egyenlőségéért küzdő nők rendkívül inspiráló és drámai harcait meséli el képes formában. 

150 éve a nők és a férfiak még nagyon különböző életet éltek. A nőknek nem volt választójoga, sem saját jövedelme. A saját testük felett sem rendelkezhettek teljes mértékben. Változások csak akkor következtek be, amikor a nők szerveződni kezdtek és elindították a nőmozgalmakat.

 

Szabadság, egyenlőség, nővériség!

A könyv által felölelt nagyobb témakörök:

  • A nők harca a rabszolgaság és az elnyomás ellen
  • Az oktatásért és a saját jövedelemért folytatott harc
  • A politikai szavazati jogért folytatott harc
  • A nők harca a saját testük felett való rendelkezés jogáért

nagyszeru-nok-a-feminizmus-rovid-tortenete.jpg

A nőgyűlöletnek mély történelmi gyökerei vannak és sajnos ma is sokkal elterjedtebb, mint azt gondolnánk. Nők milliói vannak kitéve erőszaknak, zaklatásnak, kényszerházasságnak és gyilkosságnak nap mint nap.

A feminizmus negyedik hullámában ma a nők még mindig utcára vonulnak, és tiltakoznak a jogaikat csorbító rendelkezések és gondolkodásmód ellen (Women's March, #meetoo mozgalom). Fellépnek a nők elnyomása ellen, amikor a nők véleménye kevésbé számít, a munkájuk kevesebbet ér, amikor nem hozhatnak döntéseket a saját életükkel és testükkel kapcsolatban, amikor kevesebbet érnek a férfiaknál és engedelmeskedniük kell nekik. 

 

Vagány, bátor és nagyszerű nők a főszereplői a könyvnek, amely a nők választójogáért folytatott harctól a saját testi integritásukért való küzdelmen át a szabad szerelem és a tanuláshoz való jog kérdéséig minden egyes területet tárgyal. A könyv nagy értéke, hogy mindezt közérthetően, rajzos formában és humorral átszőve teszi.

A kötet megjelenése és a nőnap kapcsán március 6-án este 6-tól a Kelet Kult Irodalmi & Science Café Stúdiójában Réz Anna filozófussal, az Üvegplafon blog szerzőjével, Munk Veronika újságíróval (Index) és Szederkényi Olga szerkesztővel beszélgetünk arról, milyen ma Magyarországon nőnek lenni.

fbesemeny_960x502.jpg

Az esemény Facebook-oldalát itt találjátok. Mindenkit szeretettel várunk!

 

A Nagyszerű nők mától kapható országszerte a könyvesboltokban illetve a kiadó webáruházában

Marta Breen a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál norvég díszvendég standján mutatja be április 26-án pénteken délután a Nagyszerű nők című könyvet, a beszélgetést követően pedig dedikálja is a kötetet a Cser Kiadó standjánál.

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6514641106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.