Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

A legjobb északi programok és könyvek az őszi Margón

2019. szeptember 20. - katamolnar
Október 10-én újra megnyitja kapuit a Várkert Bazárban az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, ahol a könyvkultúra kerül a középpontba, és hihetetlenül sokszínű hazai és nemzetközi kínálatba kóstolhattok bele. Az idei őszi Margón meglepően sok skandináv szerzővel találkozhattok, jó néhány izgalmas könyvbemutató és újdonság vár rátok, amibe mindenképp érdemes belelapozni. Ebben a posztban összeszedtem nektek a legizgalmasabb északi programokat és könyvújdonságokat.

70000254_2977497045612204_1471107795884441600_o.jpg

 

 

Október 10. csütörtök 19:30 Világirodalmi színpad - Várkert Bazár

Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol-trilógia

 Szerintem ez a program abszolút kötelező minden Skandinávia-rajongó számára! Az izlandi szerző a fesztivál egyik díszvendége, érdemes meghallgatni a beszélgetést, amelyen Tompa Andrea beszélget vele.

Az elementáris erejű, költői szépségű elbeszélés három köteten át meséli el a hóviharokkal birkózó, élők és holtak világa között imbolygó fiú történetét. Ilyenek voltak az 1900-as évek elejének mindennapjai a gleccserek árnyékában, ahol a mindenható kereskedők, sorsüldözte hajóskapitányok és zaklatott lelkű tiszteletesek mellett a szegények és a nők csak mellékszereplői lehettek a sziget nagy történetének; Stefánsson azonban épp az ő szemszögükből mutatja be ezt a távoli vidéket.

5001319_5.jpg

 

Menny és pokol-trilógia - I. Menny és pokol, II. Az angyalok bánata, III. Az ember szíve

Jelenkor Kiadó, 2019, 252+404+500 oldal, 7499 Ft

„A költészet jobb, mint a sózott hal. Jobb még a gőzhajóknál is” – mondja a fiú az izlandi Jón Kalman Stefánsson Menny és Pokol című regényfolyamában

Október 11. péntek 17:30 Vásárszínpad - Várkert Bazár

Sigríður Hagalín Björnsdóttir: A sziget

 Az izlandi szerzőnő a könyvvásár másik izgalmas felfedezése. Az írónő A sziget című művével megdöbbentette Izlandot, és élénk vitát váltott ki az állam és a társadalom alapjainak fenntarthatóságáról. A szerzővel Veress Dávid, az Észak folyóirat főszerkesztője beszélget a Margón.

Az általunk ismert világ megszűnik létezni. Izland, az egyik legszervezettebb ország egyik napról a másikra elveszíti a kapcsolatot a külvilággal, és káosz lesz úrrá benne. Senki nem tudja, mi okozza a fennakadást, az állam, a jog és a társadalom építményei pedig repedezni kezdenek. A sziget a thriller, a politikai fikció és a disztópia remek kombinációja, ugyanakkor pontos kórkép is a modern világról. 

 

5611727_5.jpg

 

Cser Kiadó, 2019, 248 oldal, 2995 Ft

 

+1 Margón kívüli, Északos program:

október 11. péntek  19 órától a Három Holló kávéházban

Az Észak folyóirat és a Scolar Kiadó közös estje. Vendégek: Kim Leine író, Veress Dávid, az Észak főszerkesztője, valamint Jesper Kunuk Egede és Vassányi Miklós

Téma: A sziget - Grönland régen és ma

Az est végén Kim Leine felolvas egy részletet legújabb, A szellemidéző és a tiszteletes című könyvéből dán nyelven, magyar feliratozással.

 5690078_4.jpg

Október 12. szombat 18:00 Világirodalmi színpad - Várkert Bazár

 

Kim Leine: A szellemidéző és a tiszteletes

Leine izgalmas figurája a skandináv irodalomnak. A Könyvesblog így ír az életéről:

Kim Leine Norvégiában született 1961-ben. Gyermekkorát egy Jehova tanúi közösségben töltötte, 13-14 éves korában már háztól házig járva prédikált – szerette csinálni, mert úgy gondolta, jó benne. Ám ezzel egyidejűleg rettegett a Harmagedontól és Jehovától, biztosra vette, hogy Jehova nem szereti és meg akarja ölni. Nem tetszett neki az üzenet, mely szerint aki nem lép be a közösségbe, az meg fog halni, szorongott a Bibliától, a vallástól, és ez az egész életére rányomta a bélyegét. Úgy érezte, ki kell szabadulnia közülük, ezért 15 évesen szülőfalujából Koppenhágába szökött. 

1989-ben Grönlandon telepedett le, és ápolóként kezdett dolgozni. Bár Grönlandot tényleg nagyon nyüzsgő helynek tartja, néhány év elteltével mégis mély depresszióba zuhant. Mivel pszichiáter nem volt a közelben, önmagát kezdte diagnosztizálni. Senki nem kontrollálta, és mivel ápolóként hozzáférése volt a gyógyszeres szekrényhez, öngyógyításba kezdett. Olyasmit keresett, amitől jobban érzi magát, ám egészen addig nem használt semmi, míg nem próbálta a térdfájását morfiumtablettákkal gyógyítani. A morfiumtól sokkal jobban érezte magát, de hogy nagy a baj, arra csak a 9/11-es katasztrófáról szóló híradások alatt jött rá. Tévézés közben egyre boldogabbnak érezte magát, és tudta, hogy ez csak a tabletták miatt lehet. Függősége egy évvel a feleségével való szakítás után, 2001 őszén kezdődött, és három évig tartott. Kezdetben nem igazán érdekelte a dolog, mert félt visszamenni „a depresszió és a szorongás sötét szobájába”. Egyedül maradt a kis közösségben, ahol dolgozott, és egy idő után már intravénásan használta a morfiumot. Az egyik kollégája vette észre, hogy milyen súlyos a helyzet, és Leine végül Dániában kötött ki, ahol három hónapig pszichiátriai kezelés alatt állt. Mivel kezelték, gyógyultként tekintett magára, és semmi másra nem vágyott, csak arra, hogy visszatérjen Grönlandra, és újra normális lehessen. Ám a szigeten újrakezdődtek a problémák, kirúgták az állásából, és megfosztották ápolói meghatalmazásától, ami „egy nagyon szép nap” volt számára. Dániában telepedett le, ahol megírta debütáló regényét, melyben beszél a jehova közösségről, és apjáról, aki évekig szexuálisan zaklatta. A Kalak (ami eszkimói szlengben annyit jelent, ’kibaszott eszkimó’) megjelenésétől kezdve pedig minden idejét az írásnak szentelte.

 A szerzővel Karafiáth Orsolya beszélget a Margó A szellemidéző és a tiszteletes című regény kapcsán.

Egede tiszteletes, a dán misszionárius magához veszi a grönlandi sámán fiát, hogy meggyógyítsa, ám később nem akarja visszaadni. A két férfi harcba száll a fiú lelkéért. A Végtelen-fjord prófétái előzményregénye a nyugati kultúra kíméletlen kritikája.

 

Scolar Kiadó, 2019, 544 oldal, 4750 Ft

Október 12. szombat 19:30 Világirodalmi színpad - Várkert Bazár

Elisabeth Åsbrink: 1947 – Újrakezdés a háború után

 

A szerző könyvében hónapról hónapra mutatja be az 1947-es év főbb történéseit. A mozaikszerűen felvillanó pillanatképek előterében, a kötet közepébe ékelve a magyar származású szerző családjának megrázó története áll, ez teszi könyvét erősen személyessé. A kötetről Winkler Nóra beszélget a szerzővel a Margón.

5344383_5.jpg

 

Park Kiadó, 2019, 245 oldal, 3490 Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7915136948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása