Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Boltot nyitott a Vattacukorhajú Lány - Horváth Mónika, Manka Manufaktúra

2018. március 22. - katamolnar

Horváth Mónika munkáit régóta figyelem és nagyon kedvelem őket. Elvarázsol az a mesevilág, amit alkot és amit megoszt a kedvelőivel, és mindig megnyugtatnak azok a gyönyörű képek is, amiket az utazásai vagy a munkái kapcsán készít. Mónika és párja vidéken él egy imádnivaló, Csipeszke nevű tacskóval (és egy enni hazajáró cicával), így aztán nagyon nehezen tudtunk időt találni egy beszélgetésre. Március elején viszont megnyitotta varázslatos kis üzletét a belvárosban, a Vitkovics Mihály utcában egy  gyönyörű helyen, aminek apropóján mindenképp szerettem volna róla írni a blogon. 

boltnyito6_jpg.jpg

Mónika 2003-ban végzett rajz-vizuális kommunikáció szakos tanárként. A tus és a ceruza volt a kedvenc technikája, az első illusztrációs munkáit pedig akvarellel készítette. Ekkoriban indította el a Vattacukorhajú Lány nevű blogot, amit eleinte online portfoliónak szánt a rajzaihoz.

Mindig is a könyvek vonzottak, gyerekkorom óta a rajzolás és az olvasás a két kedvenc tevékenységem, szeretem a könyveket mint tárgyakat, a betűk változatosságát, és persze az illusztrációkat, amelyek mindig megnyitottak egy-egy kaput egy másik univerzumba. Azt hiszem, kislánykoromban álmodozni szerettem a legjobban, és ehhez kiváló "átjáró" volt egy-egy szépen illusztrált könyv. 

2008 tavaszán kapott egy kis hobbivarrógépet a szüleitől. Akkoriban mesekönyveket rajzolt és festett - de teljesen beleszeretett a varrásba és a szép, színes textilekbe. Attól kezdve ugyanannyi időt töltött varrással, mint rajzolással, és a két tevékenység elkezdett észrevétlenül hatni egymásra. Színes cérnákkal rajzolva varrt, és az addig használt akvarellt felváltotta az akril és a kollázs. 

erdo kiralya mozaik

Solymosi Bertold: Az erdő királya és más mesék (Noran Kiadó, 2008.)

Ennek a folyamatnak az eredménye Manka is, a kissé molett textilbaba, akinek az alakját néhány korábbi, rajzolt figurából gyúrta össze. Amikor már több testvére is született, megkereste a Cerkabella Kiadó, és mesekönyv is készült belőle (Manka, 2010). A kis képeskönyvben a textilfigura rajzban jelenik meg, a rövid és egyszerű történetet is ő írta: Manka vendégül látja a barátait otthonában. A képeskönyvhöz rengeteg festett papírt és szépen kivasalt textilt használt fel, és a végén a kész oldalakon átment varrógéppel is.

manka leso resz

Manka (Cerkabella, 2010.)

Ekkortájt ismerte meg a férjét, és egy rövid időre hozzá költözött, külföldre. Amikor hazajöttek, már tudták, hogy együtt szeretnének majd dolgozni, folytatva, amit Mónika elkezdett.

A második könyvecske, a Manka utazásai a történet első felében a franciaországi Normandiába, a másodikban pedig a vidéki Angliába kalauzolja el az olvasót.

A kollázsok előbb a francia, majd az angol tájak hangulatát idézik. Ez egy nagyon szerethető, mesebeli világot ábrázol és a könyv végén található fotókon úgy pózol a világjáró textillány, mint a kerti törpe Amélie csodálatos életében.

manka utazasai

 

manka utazasai2

Manka utazásai (Cerkabella 2012.)

Időközben a bájos és duci figura megjelent női-, és gyerektáskán, tornazsákon, neszeszeren, zsebtükrön... és az ötletek egyre csak születnek. Még Film Noir Manka is van!

vegyes

gyerekhatik

 Mónika számos mesekönyvet illusztrált, melyek a Pagony és a Naphegy kiadóknál jelentek meg. Az Európa Könyvkiadónál pedig Szabó Magda Tündér Lalája is az ő illusztrációival jelent meg.

vilma levese

Béatrix Delarue: Vilma levese (Pagony Kiadó, 2011.)

rejtelyes kulcs

Kertész Edina: A rejtélyes kulcs (Naphegy Kiadó, 2013.)

zenelo doboz

Kertész Edina: A zenélő doboz (Naphegy Kiadó, 2014.)

mankabymonika az alszakall

Kertész Edina: Az álszakáll (Naphegy Kiadó, 2015.)

Férjével nagyon jól tudnak együtt működni, tervezni-kivitelezni, a Manka Manufaktúra tehát egy pici, kétszemélyes családi vállalkozás.

mankabymonika mankak

A Manka babák mostanában egy picit kevésbé hangsúlyosan jelennek meg, és Mónika inkább kevesebb, de különlegesebb babákat készít.  2016 év elején rengeteget rajzolt, és készült jó néhány grafika, amit felhasznált keretezett képként, vagy pólókra szitázva, illetve ékszerben, lencse alá zárva. A keretezett képeknél magát a keretet is ők készítik, festik, csiszolják, vágják, szeretnek a fával dolgozni. 

mankabymonika grafikak

 

mankabymonika polo keretezett kep

Nyomatok, pólók, keretezett képek

mankabymonika ekszerek

Ékszerek grafikával

 

Egy külön vonal a tacsis kollekció, amelyhez természetesen Csipesz ihlette a tacsis grafikákat, pólót, ékszereket.

mankabymonika tacsi

 

Mónika termékei megtalálhatók a nagyobb budapesti vásárokon, tavasszal és karácsonykor a Vörösmarty téren, a Bazilika előtti karácsonyi vásáron illetve a Művészetek Völgye fesztiválon is, vagy a WAMP design vásárokon. 

 A Vitkovics Mihály utcai üzletben megtalálhatjátok azokat a termékeket, amiket a vásárokon helyhiány miatt nem tudnak teljes választékban kitenni, például pólókat, amelyeknél a kifutó mintákra "egyet fizet, kettőt kap" akció érvényes.

 

boltnyito31_jpg.jpg

Külön polcra kerültek a Mankák és egyéb, gyerekeknek készült dolgok, mesekönyvek, illusztrációk, még gyerekhátizsákok is vannak. 

boltnyito22_jpg.jpg

Az üzlet webshopos átvételi pontként is működik, a webshopban kapható tárgyakat meg lehet élőben nézni, illetve fel lehet próbálni. Március végén kezdődik a Tavaszi Vásár a Vörösmarty téren, ahol szintén kint lesznek.

Cím: Budapest, 5. ker., Vitkovics Mihály utca 10. Nyitva naponta 11 - 19 óráig.

 

Érdemes követni a MankabyMonika blogot és a Facebook oldalt is, ahol mindig értesülhettek az újdonságokról és Mónikáék kalandjairól.

Az Aranynapok Facebook-oldalán pedig nemsokára Mankás ajándékot nyerhettek :)

 

Képek: Horváth Mónika

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr5013766542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.10.05. 10:55:23

Nagyon örülök, hogy megszületett ez a bejegyzés, szeretem nagyon a munkásságát! Gyönyörű és fiatalos.
www.ujsagomat.hu/jysk/

takacsveca93 2018.10.05. 10:58:30

Szeretem nagyon a munkásságát és örülök, hogy megszületett ez a bejegyzés :) Ellátogatunk mindenképpen.
www.ujsagomat.hu/jysk/
süti beállítások módosítása