Amikor először beléptem a londoni St. Pancras pályaudvar melletti British Library épületébe, azonnal elvarázsoltódtam, és nemcsak azért, mert éppen egy Alice Csodaországban kiállítás volt a könyvtárban. Most pedig már - pont az Ünnepi Könyvhéten - a British Library kiadványának magyar változatát tartom a kezemben, amin szerkesztőként dolgozhattam.
A Forradalmak az ebédlőasztalon - A konyha titkos történelme című könyv a történelmi tények és legendák határán egyensúlyozva lebbenti fel a fátylat több pikáns rejtélyről. A könyv igazi csemege a gasztronómia és a kultúrtörténet iránt érdeklődőknek.
Puding, limonádé, ponty, barnamártás és jó sok csili...
Tom Nealon, a szakácskönyvritkaságokra specializálódott bostoni antikvárius a British Library gyűjteményéből válogatott, lenyűgöző képekkel illusztrált könyve sokoldalúan igyekszik bemutatni a mindennapi fogások és konyhai eljárások mögött rejtőző, lélegzetelállító történeteket. Mi a kapcsolat a francia forradalom és a terített asztal között? Mi köze a puding sűrűségének a gyarmatosításhoz? Hogy jön a limonádé a bubópestishez? Milyen különös kapcsolata van a pontynak a keresztes háborúval? Hogyan találkozott Byron a barnamártással? Hogy használták fel a csilit a kannibál konyhaművészetben? A szerző ilyen, és ehhez hasonló, érdekes és szórakoztató témákat boncolgat hiánypótló művében.
Azt kell, hogy mondjam, a magyar verzió szerintem még szebb is lett, mint az eredeti. Köszönöm a közös munkát a Cser Kiadónál Vörös Andrásnak és Pető Erzsébetnek, a fordítást pedig Beke Ádámnak.
Extra kedvezmény a kultúrtörténeti könyvekre
A blog olvasói most extra kedvezménnyel vehetik meg a Cser Kiadó kultúrtörténeti könyveit! Összesen 20+10% kedvezmény jön le a teljes árból a következő könyvek esetében: Forradalmak az ebédlőasztalon - A konyha titkos története és A növények szerelmi élete - az ARANYNAPOK kóddal.