Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Így mennek nálunk a dolgok - egy imádnivaló észt gyerekkönyv

2018. július 31. - katamolnar

Szerencsére Észak-Európából is egyre több színvonalas kortárs gyerekkönyv jelenik meg magyarul. Most egy észt író és játéktervező, Anti Saar könyvét ajánlom figyelmetekbe, amelyért a szerzőt az Észt Gyerekirodalmi Központ az év legkülönlegesebb gyerekkönyve díjjal tüntette ki. A könyv a 6-10 éves gyerekeknek szól, de szívet melengetően humoros szövege a felnőtteket is elvarázsolja.

 

img_3302.jpg

Villu egy hangulatos észt városban él szüleivel és kisöccsével, a "fél három" éves Janekkel együtt. A tizennégy fejezetben Villu szemével láthatjuk a család hétköznapjait: megtudhatjuk, hogyan olvasnak, írnak és rajzolnak, hogyan főznek és hogyan esznek, hogyan mesélnek, hogyan autóznak, hogyan fekszenek le aludni, hogyan kerülnek veszélybe, hogyan fociznak és hogyan felejtenek el dolgokat.

 

Anti Saar 1980-ban született, az észtországi Tartuban él, íróként, fordítóként és játéktervezőként tevékenykedik. Így mennek nálunk a dolgok című kötetéért 2013-ban az Észt Gyerekirodalmi Központ az év legkülönlegesebb gyerekkönyvének járó díjjal tüntette ki. A könyv azóta sok országban megjelent és nagy sikert aratott. A magyar kiadás létrejöttében én is közreműködtem mint szerkesztő.

 

anti_saar_006.jpg

 A szerző – sokak szerint Janikovszky Éva világát idéző – történeteit Alvar Jaakson vidám illusztrációi is nagyban gazdagítják. A kötetet Patat Bence fordította, zseniálisan, és a Cser Kiadónál jelent meg. 

A könyv szövege, nyelvezete és stílusa annyira egyedi, hogy többszöri és hangos olvasás után is rendkívül érdekes és szórakoztató a gyerekek és a szülők számára is. Képi világa is felismerhető, az illusztráció a szöveggel egyensúlyban van, kifejezetten jellemző a képi humor, sőt minden egyes illusztráció önmagában is szórakoztat, a rajzok pedig a gyerekeket önálló alkotásra is sarkallják (ehhez a könyvben több helyen is ki van hagyva a hely).  A fekete-fehéren kívül mindössze egy plusz színt (narancssárga) használ, mégis vibrálóak és vidámak a rajzok. 

igy_mennek_fb_kep.jpg

Az Így mennek nálunk a dolgok című könyv azért is különleges és maradandó élményt jelent a gyerekek és felnőttek számára, mert egy átlagos család hétköznapjaiba enged betekintést egy gyerek szemével, akivel könnyű azonosulni, és még a negatív dolgokat (veszekedés, veszélybe kerülés, félelmek) is szórakoztató módon oldja fel, ezáltal valódi segítséget nyújthat a családi konfliktusok feldolgozásához illetve válaszokat ad a nevelés során felmerülő kérdésekre.

 

Nálunk bármi miatt támadhat veszekedés. Például amiatt, hogy Janek dobálja az ételt. Vagy azért, mert valaki a kanapéra leülve megszúrja magát Anya hajtűjével. Vagy mert Apa káromkodik. Vagy mert a kávézóban a padlón fetrengek. Vagy mert Janek fel akarja nyalni a havat a járdáról. Vagy mert valaki lepisilte a vécédeszkát. Vagy mert hagytuk, hogy a hűtőben megromoljon a túró. Vagy mert a konyhai polc, amelyiknek már régen lötyögnek a csavarjai, leesik, és a sok fűszer mind beesik a gáztűzhely mögé. Vagy mert nekem nem akaródzik lefeküdni. Vagy mert nyoma veszett egy gondosan elrakott iratnak. Vagy mert Janek egy perccel azután kakál be, hogy megkérték, üljön rá a bilire. Vagy mert Apa erre „szarzsáknak” nevezi. Vagy mert a vendégségben Robi kishúgára én is ezt a szót használom. Vagy mert valaki feldöntötte a kályha előtti újságpapírkupacot. Vagy mert Anya átviszi az előadások jegyzeteit a barátnőjéhez, Mariához, és csak éjszaka jön haza, és se nem telefonál, se semmi. Vagy mert Apa átmegy a barátjához, Jussihoz a bojlert felszerelni, és csak reggel ér haza, amikor felébredünk, és se nem telefonál, se semmi. Vagy mert az ágyunk alól előkerül egy penészes dinnyedarab. Vagy mert gumicsizmanyomok kerültek az autó mennyezetére.

Szuper nyári olvasmány ovisoknak, kisiskolásoknak, de a szülők, nagyszülők is jól fognak szórakozni az esti mesélés közben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr5514153219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása