Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

5+1 kedvenc baglyos gyerekkönyvünk

2018. szeptember 07. - katamolnar

Egy ideje valahogy beakadt nálunk a bagoly-téma, köszönhetően a Pizsihősök című sorozatnak, amelyben a lány szuperhős bagollyá változik éjszaka. Innentől nem volt megállás, minden jöhetett, amiben bagoly szerepelt. Így került a gyerekszoba polcára egy sor baglyos mesekönyv és színező, ezek közül ajánlom most a legizgalmasabbakat nektek.

 downloads.jpg

1. Jill Tomlinson: A bagoly, aki félt a sötétben (Pagony)

Az angol Jill Tomlinson eredetileg operaénekesnek tanult, majd amikor családot alapított, újságírónak készült, végül a gyerekkönyvírás mellett döntött. Állattörténetei évtizedek óta rendkívül népszerűek. Mi csak nemrég fedeztük fel Hupp, a dundi bagolyfióka szeretnivaló kalandjait. Hupp majdnem minden szempontból tökéletes, kivéve, hogy nem szereti a sötétet. Ezért nem tud vadászni menni a szüleivel, mindig éhes, a szülei pedig mindig fáradtak. A mamája szerencsére türelmes és bölcsen hagyja, hogy Hupp maga fedezze fel, milyen jó dolog az éjszaka. A bagolyfióka minden fejezetben egy kicsikét önállóbb lesz, mert mindegyikben találkozik valakivel, aki elmondja, hogy miért jó a sötétség. A világhírű olasz illusztrátor, Anna Laura Cantone kócos, kedves figurái jól illenek a mese hangulatához. Mi nagyon szerettük, esténként, fejezetenként haladva olvastuk és ismertük meg a bagolyfiókával együtt a sötétséget különböző szemszögekből.

857419_5.jpg

Ez a mese nagyon jó lehetőséget kínál felnőtteknek és gyerekeknek is, hogy elgondolkodjunk valami olyasmiről, amiről azt gondoljuk, hogy nem szeretjük, és ezért mereven elutasítjuk, holott csak nem ismerjük... 

A szerző hasonlóan nehéz témákat dolgoz fel szerethetően a sorozat többi részében is (A tyúk, aki soha nem adta fel, A földimalac, aki semmiben sem volt biztos, A gorilla, aki olyan akart lenni, mint az apukája, A pingvin, aki mindenre kíváncsi volt, A cica, aki haza akart menni). 

 

2. Lanczkor Gábor: Gúfó a boszorkányszombaton (Csimota)

Lanczkor Gábor kortárs magyar költő, író és műfordító első gyerekkönyvsorozatában Gúfó, a kíváncsi kisbagoly keveredik furcsa kalandokba. A harmadik részben Gúfó három különös, két lábon járó lény nyomába ered, akik magukkal hurcolnak egy darabka holdat. Egy tisztásra érve azután a bagoly szemtanúja lesz egy varázslatos szeánsznak, amely majdnem tragédiával zárul… 

1358210.jpg

 

 A mese szövegének költőisége és Takács Mari különleges illusztrációi teszik a könyvet különösen izgalmassá.

 

3. Halász Margit: Jómadarak pácban (Naphegy)

Halász Margit regényének már a könyvbemutatója is örök élmény marad, ugyanis a Budakeszi Vadasparkban szervezett igazi madárbemutatót és beszélgetést a Naphegy Kiadó. A szerző itt elmesélte, hogy egy igazi, működő madárkórházban - a Hortobágyi Madárparkban - szerzett inspirációt a könyvhöz. 

A mese helyszínén, a pusztai madárkórházban éppen közeleg a farsang. A madarak izgatottan és titokban készülnek a mulatságra, mert Kecmec professzor szigorúan tilt minden rendbontást. A főszervező, Ricsi, a sérült varjú  szeretné elnyerni a csinos Királyka tetszését. A farsang parádésan sikerül, de reggel a madarak döbbenten veszik észre, hogy Királyka eltűnt. Ki lophatta el? Euzébió, a nagymenő, nyugalmazott pesti detektívmacska siet Ricsi segítségére: elindul az expedíció az ítéletidőben, a havas pusztán Királyka előkerítéséért...

Kedvenc szereplőnk Madam Uráli, aki a valóságban is létezik, ugyanis a Hortobágyi Madárparkban él egy ugyanilyen nevű uráli bagoly, méghozzá sajnos végzetesen megsérült szárnnyal. 

A regényben Madam Uráli a madárkórház előkelő lakója, egy orosz arisztokrata bagoly, aki sajnos nem igazán érzi jól magát a madárkórházban, mert nem tud eleget foglalkozni toalettjével. Kedvenc mondása: "Uh, uh, csituljanak, pázsálusztá."
Legnagyobb vágya: még egyszer megpillantani Oroszországot és a bagolykastélyt, ahol nevelkedett. Kedvenc zenéje: Csajkovszkij: A hattyúk tava. Hát lehet őt nem szeretni?

 

jomadarak-pacban.jpg

 

A könyvhöz Igor Lazin szerb képzőművész, illusztrátor készített rendkívül humoros rajzokat. 

 

4. Giovanna Mantegazza: Mit mond a bagoly? (Kolibri)

Ez a különleges, lyukas könyv, amely a legkisebbeknek készült, már régi kedvencünk, és értelemszerűen mostanában kevesebbet forgatjuk, de  a piciknek és szüleiknek is jó szívvel ajánljuk. Vicces versek, hangutánzó szavak és színes rajzok segítségével gyakorolhatják a gyerekek, mit mond a bagoly vagy a többi állat. Ez az a típusú könyv, amit felolvasni is szórakoztató, és a beszélni éppen csak elkezdő gyerekek is élvezettel utánozzák a különböző állathangokat, a nagyobbak pedig a verseket is gyorsan megértik és megtanulják belőle. 

1913902_5.jpg

5. Petr Stančík: Furda borz előbb részecskegyorsítót, majd részecskelassítót épít (Csirimojó Kiadó)

 Egy igazán különleges regénnyel rukkolt elő tavaly a Csirimojó Kiadó. 

Petr Stančík borztetralógiájának első része, amelyben a Gyertyánoserdőben élő Furda borz előbb részecskegyorsítót, majd részecskelassítót épít, amiben segítségére van szuperokos bagolybarátnéja, Sztánya. A felettébb szórakoztató és izgalmas meséből az is kiderül, hogy a testi hátránnyal induló, lufissszékes kis bagoly is értékes tagja lehet a közösségnek. Mindezek mellett pedig a gyerekek körében nem feltétlenül közkedvelt fizikát is közelebb hozza a kis olvasókhoz. A kötetet Lucie Dvořáková illusztrációi díszítik.

furdaborz.jpg

Izgalmas mese a türelemről, az elfogadásról és két nagyszerű találmányról. 

+1. Olga Gre: Varázslatos motívumok - Baglyok (Cser Kiadó)

Nagy kedvencünk ez a 32 oldalas, rendkívül részletgazdag, meditatív ábrákat tartalmazó baglyos színező.

A színezésben az a jó, hogy megnyugtat, pihentet, oldja a stresszt, harmonizálja az agyféltekék közötti kapcsolatot,  fejleszti a szem-kéz koordinációt, a térlátást, valamint a koncentrációt. A szabad, kötöttségtől mentes színválasztás növeli az önbizalmat, fejleszti a szépérzéket, a kreativitást, szabadságélményt nyújt, korosztálytól függetlenül. Nem kell hozzá más, mint egy pár izgalmas, fekete-fehér ábra és néhány színes ceruza vagy toll.

  varazslatos-motivumok-szinezo-baglyok.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6314227581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása