Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Hasznos állatok, csodás rajzok - Piotr Socha illusztrátor

2018. október 02. - katamolnar

Piotr Socha lengyel illusztrátor Méhek című könyvének első pillantásra a rajongója lettem, a rajzok ugyanis annyira egyediek és humorosak, a méhekkel kapcsolatban pedig annyira átfogó ismereteket ad a kötet, hogy nem lehet nem szeretni. Az már külön ajándék, hogy a szerző társasjátékokat is tervez, így az ő szórakoztató világában sokszorosan is elmerülhetünk.

img_4911.jpg

Piotr Socha a Varsói Képzőművészeti Akadémián végzett könyvillusztrátor szakon, ahol a mestere Janusz Stanny volt. Olyan lapoknak rajzolt illusztrációkat, mint a Gazeta Wyborcza, a Polityka, a Newsweek, a Przekrój, a Playboy, a Wysokie Obcasy, a Harvard Business Review és a Machina, utóbbinak a vezető grafikusa volt. A lengyel tévének is dolgozott, ahol megnyerte az Év Művészeti Vezetője díjat. Izgalmas, képi humorral átszőtt világa sok rajongót szerzett neki.

A Méhek című könyve 2015-ben indult világhódító útjára és máris számos díjat nyert: a Lengyel Könyvkiadók Egyesületének díját, a  White Ravens 2016-os díját, az Év Tudományos Könyve díjat 2017-ben, a Lipcsei Olvasói Iránytű díját 2017-ben, a Német Ifjúsági Irodalmi díjat és számos más rangos díjat Európa-szerte.

Socha időnként lefényképezi a könyv különböző kiadásait (A kép forrása: Piotr Socha Facebook-oldala.) Jelenleg 25 országban kapható ez a népszerű ismeretterjesztő gyerekkönyv, amely magyarul a Manó Könyveknél jelent meg 2018-ban (az alsó sorban a piros szalaggal átkötött a magyar változat).

 34782284_2116172395122369_4250630060840583168_o.jpg

 

A 72 oldalas, nagy alakú, keményborítós könyv bemutatja a méhek különös és varázslatos életét. A könyvből megtudhatjuk, mióta léteznek méhek, hogyan építenek kaptárt, miért lejtenek táncot egymás előtt (ez tényleg teljesen hihetetlenül összetett és rengeteg információt hordoz), hogyan gyűjtenek virágport és hogyan készítenek mézet. Kiderül, mi a méhész munkája, milyen különféle mézfajták léteznek, illetve milyen gyógymódokkal lehet csillapítani a méhcsípés okozta fájdalmat.

Piotr Socha rajzai rendkívül részletgazdagok és karakteresek, a méhekkel kapcsolatos izgalmas és szerteágazó ismereteket pedig lenyűgözően tálalja a könyv. Számos tudományág szemszögéből megvizsgálja ezeket a nélkülözhetetlen állatokat: a botanikai, történelmi, mitológiai, gasztronómiai, vallási, néprajzi vagy gyógyászati szempontból feltérképezett állatok megismerése igazi élményt jelent minden korosztály számára. Ez a könyv ugyanis tele van olyan információkkal, amit még a felnőttek sem tudnak. 

Sorra veszi az őskortól az ókori egyiptomiak és görögök világában, valamint a régi szlávok és keresztények hitvilágában betöltött szerepüket. Napóleon a méhet országa egyik jelképévé választotta, káprázatos palástját is aranyszínű méhekkel díszíttette.   

img_4904.jpg

A könyv sok-sok oldalon át mutatja be a méhészek izgalmas életét, a kaptártípusokat, az egyes tájak mézgyűjtő szokásait, a különféle mézfajtákat. 

Engem teljesen lenyűgözött az a komplexitás, amellyel a felderítő méhek elmagyarázzák a társaiknak, merre és milyen messze található a közelben nektár- vagy virágporforrás. Mindezt kizárólag rezgés és zümmögés segítségével adják át, mivel a kaptárban sötét van. 

A méhek kialakította lépsejtek úgy épülnek fel, hogy a lehető legkisebb viaszmennyiségből a lehető legszilárdabb és legpraktikusabb szerkezet jöjjön létre. A hatszögletű sejtek lenyűgözően stabil és erős szerkezetet alkotnak vékony faluk ellenére, sőt kitöltetlen tér sem marad közöttük. 

A legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, sőt a kávét is a méheknek köszönhetjük, de a haszonnövények, sőt a ruhák egyik legfontosabb alapanyaga, a gyapot is a méheknek köszönhetően virágzik és szaporodik. 

img_4903.jpg

Nem mindenki számára egyértelmű, hogy a méheket manapság olyannyira fenyegeti a kihalás, hogy Kína bizonyos részein - a növényvédőszerek túlzott használata miatt - konkrétan Szecsuánban már most, 2018-ban is vannak olyan területek, ahol nem fikció a kézi beporzás. Igen, a gyümölcsfákat az emberek porozzák be a rovarok vagy más beporzó állatok helyett.  Nincs zümmögés és nem végzi el a természet azt, ami évezredeken, sőt évmilliókon át jól működött.

Mindenkinek a kezébe kéne adni ezt a könyvet, mert ezek az apró állatok azok, akik nélkül az emberiség sem marad fent sokáig. Vigyáznunk kell rájuk!

Piotr Socha számos társasjátékot is tervezett, többek között a Szuperfarmer nevű játékot, amiből többféle verziót is lehet kapni. 

A játék története 1943-ban Varsóban kezdődött. Miután a németek megszállták a várost és bezáratták az egyetemeket, Karol Borsuk, a Varsói Egyetem professzora elvesztette állását. A kiváló matematikus elhatározta, hogy társasjátékok eladásával segít a család anyagi gondjain, így alkotta meg a játékot, amely akkor még a Mintagazda nevet viselte. Példányait felesége, Zofia Borsuk házilag állította elő. A Mintagazda csakhamar nagyon népszerű lett, a vevők eleinte a baráti és ismerősi körből kerültek ki, de később idegenek is felfigyeltek rá. 

 Mivel az efféle kereskedelem akkoriban tilos volt, a vásárlóknak azt kellett bemondaniuk a telefonba, hogy a mintagazdaság iránt érdeklődnek, majd egy megadott helyen átvehették a játékot. A Mintagazda nemcsak a professzor családját segítette át a nehéz időkön, hanem sok gyerek és felnőtt számára jelentett kikapcsolódást a háború közepette. 

1944 augusztusában kirobbant a varsói felkelés, amikor a város csaknem teljesen elpusztult, és sajnos a játék valamennyi példánya megsemmisült. Szerencsére egy vidékre került példány mégis megmenekült és évek múltán visszakerült a professzor családjához. Ezt használták fel a Szuperfarmer nevű újrakiadáshoz, amelybe Sochát is bevonták. A professzor halálának 30. és a Szuperfarmer kiadásának 15. évfordulója alkalmából adta ki a Granna nevű lengyel cég a játék kis és közepes méretű változatát is, amelyek képi világa a Szuperfarmer folytatásaként létrejött Ranch illusztrációit idézi. 

 A családi társasjátékban állatokat kell tartani, amiket be lehet cserélni másokra. A cserét egy intéző bonyolítja, aki nem vesz részt közvetlenül a játékban. Az nyeri meg a játékot, aki elsőként gyűjti össze az összes állatfajta egy-egy példányát. A környéken farkasok és rókák is garázdálkodnak, akik lecsaphatnak a gazdaságban tartott állatokra. A játékot 2-6 személy játszhatja és 5-6 éves kortól ajánlott, amikor már tudnak a gyerekek számolni és kombinálni.

 Mi nagyon szeretjük, a mini verziót utazásra, nyaralásra is mindig magunkkal visszük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr2414275523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása