Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

"Az ünnep azé, aki vár" - Kedvenc adventi mesekönyveink

2018. december 05. - katamolnar

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük legkedvesebb adventi, a várakozásról és az ünnepről szóló gyerekkönyveinket. Mi idén ezekkel várjuk a Mikulást és a karácsonyt... 

advent.jpg

 

Huszonnégy gyerekkönyvet választottunk ki, ahány nap adventben van. Természetesen nincsenek szigorú korhatárok, mivel a hatéves ugyanúgy élvezi a kisebbeknek és a nagyobbaknak szánt böngészőket és mondókákat, mint a hosszabb meséket, és a kiskamasz lányom is szívesen elmerül egy-egy vicces vagy megható karácsonyi történetben.

1. Kőszeghy Csilla: Karácsonyi böngésző (Naphegy Kiadó, 2016)

3355300_5.jpg

Ebben a böngészőben mindenki a karácsonyra készül. A művelődési házban az adventi előadásra próbál a zenekar, a gyerekek a pásztorjátékra készülnek. Az óvodában díszeket készítenek, a városban felkerül a házakra a fénylő égősor. 

2. Zdenek Miler: A kisvakond és az egér karácsonya (Móra, 2018)

690731_5.jpg

Nagy kedvencünk, a megunhatatlan kisvakond ezúttal az egérrel karácsonyozik.

3. Richard Scarry: Tesz-Vesz város karácsonya (Lilliput, 2012)

Tesz-Vesz városban karácsonyra készülnek Cicóék, Télapó műhelyében baleset történik, sőt a Télapó útja közben bajba jut, Hasi és Nusi pedig megkapják a létező legcsodálatosabb ajándékot...

4.  Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya (Naphegy, 2018)

4776669_5.jpg

Tamás Zsuzsa legújabb Kicsi Mimi-kötetében részesei lehetünk az ünnepi készülődésnek, és láthatjuk, hogy Mimiéknél a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem az együttlétről és a gondoskodásról is szól. Közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak, és visznek egy kis meleget azoknak, akik elveszítették az otthonukat és fáznának karácsony éjjel.
A mézeskalácsillatú karácsony után aztán eljön a vidám farsangi mulatság, mi pedig megtudjuk, hogy nem minden lovag lovagias, és a lányok is lehetnek kalózok.

5. Axel Scheffler: Pipp és Polli - A karácsonyfa (Pozsonyi Pagony, 2018)

4780748_5.jpg

Itt a karácsony! Pipp és Polli feldíszíti a karácsonyfát, tesznek rá mézes sütit, cukorbotot, csokiharangot... De jaj, hová tűntek a díszek? És miért fáj Pipp hasa? Még szerencse, hogy papírból is lehet díszeket készíteni! De szép lett a karácsonyfa!

6. Thierry Chapeau: Fenyőlegenda - Mese egy elzászi monda alapján (Csimota, 2010)

823657_5.jpg

Nagyon kedves mese egy sebesült madárkáról, a dermesztően hideg téli erdőben, ahol hasztalan keres menedéket magának. A kétségbeesett kis állat csak a fenyőfa segítségére számíthat. Karácsony előtt gyakran előkerül a mesekönyv és a Papírszínház változata is.

7. Tarbay Ede - Szimonedisz Hajnalka: Karácsonyi mondóka (Holnap, 2017)

4095087_5.jpg

Az ismert angol karácsonyi éneket, a Twelve Days of Christmas-t Tarbay Ede fordításában leporelló formájában olvashatjuk, Szimonidesz Kovács Hajnalka varázslatos illusztrációival.

8.  Mauri Kunnas: Mikulás (Kolibri, 2018)

4858594_5.jpg

Szeretnéd tudni, milyen a világ legtitkosabb játékműhelye?
Érdekel, hogyan készül Mikulás a karácsonyra apró, piros sapkás segítőivel?

Nagy szerencse, hogy Mauri Kunnas mindig is jó barátságban volt a manókkal, így a könyvét olvasva beleshetünk a Mikulás és szorgos manócsapata mindennapjaiba. Megtudhatjuk, milyen az élet Mikulásfalván, hogyan készülnek a karácsonyi ajándékok, majd miként jutnak el a világ legeldugottabb szegleteibe is, és az is kiderül, mit csinálnak a manók a szabadidejükben.
Mauri Kunnas klasszikus mesekönyvét most Kovács Ottilia új fordításában olvashatjuk.

9.  Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese (Naphegy, 2015)

24-karacsonyi-mese_1.jpg

Karácsony közeledtével bármi megtörténhet. Manó nagyapó az öreg tölgyfa tövében üldögélve az unokáinak mesél. Mesél arról, hogy Holle anyó havas tájat varázsol a földre, Hópelyhecskét a szülői vágyakozás igazi, hús-vér kislánnyá változtatja, s a jótettek elnyerik jutalmukat. És mesél a távoli Betlehem szegényes istállójáról, melyet az erdők-mezők állatai tesznek a kis Jézus fogadására méltó hellyé.

24 klasszikus karácsonyi történet a csodavárásról és a beteljesülésről.

10. Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás (Kolibri, 2018)

4901807_5.jpg

A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt folytatása.
Amelia vagyok, Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke. Most biztos azt gondolod, könnyű embergyerekként Koboldfalván felnőni, de tévedsz.
Ott van például a koboldiskola: elég kiborító, hogy minden áldott nap karácsonyi dalokat kell énekelnünk - még júliusban is -, és a játékkészítést sem nekem találták ki. De ez még mind elviselhető lenne, ha nem irkálna folyton hazugságokat rólam Vodol apó az újságban.
Mindennek ellenére szeretem az új otthonomat. És amikor a féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sincs bennem, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll...

11. Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt (Manó Könyvek, 2018)

4821280_4.jpg

 

24 és fél fejezet, egy mese és egy adventi nagy utazás, amellyel mindenki felkészülhet az ünnepre - mindezt nyújtja Alex T. Smith legújabb, gyönyörűen illusztrált könyve. 
Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át, és igaz barátokat is szerez. 
Mint egy igazi adventi kalendáriummal, úgy számolhatunk vissza karácsonyig, és kipróbálhatjuk azt a sok kreatív ötletet, amelyekből minden napra kínál a könyv: írhatunk levelet a Mikulásnak, vagdalthúsos pitét, karácsonyi üdvözlőlapot, ajándékokat és díszeket is. 
Fülöp történetével olyan szívmelengető karácsonyi mesét veszünk a kezünkbe, amely minden bizonnyal igazi családi hagyománnyá válik és minden évben újra előkerül majd.

12. Geronimo Stilton: Karácsony van, Stilton! - Mulatságos történetek (Alexandra, 2017)

Hogy kicsoda Geronimo Stilton? Hát én vagyok! Be kell vallanom, elég szórakozott pacák, akarom mondani, pocok vagyok, mindig egy kicsit a fellegekben járok... Egy kiadó vezetőjeként és főszerkesztőjeként dolgozom, de igazi szenvedélyem az írás. Itt, Rágcsáliában, Egér-sziget fővárosában a könyveim mind bestsellerek! Nem olvastátok még őket? Pedig igazán mulatságos történetek: könnyebbek, mint a friss mozzarella, kívánatosabbak, mint az edami, és ízesebbek, mint az érett parmezán... Igazán bajuszemelő történetek, szavamra! Karácsony van, Stilton! Már mindent előkészítettem a karácsonyi vacsorához: meghívtam az összes rokonomat és barátomat, gyönyörűen feldíszítettem a házam... Aztán valahogy mégis nagy zűrzavar támadt. Össze kellett szednem százezer sajtos bonbont a földről, egy kamion átgázolt a farkincámon, és még a lakásom is kigyulladt! De milyen sok rágcsáló segített rendbe hozni a dolgokat! Hát igen, karácsonykor mindenki kicsit jobbnak érezheti magát. Bárcsak ez egész évben így volna!

13. Ulrika Rylance: Bors Bori - A karácsonyfarablás (Naphegy, 2018)

4799033_5.jpg

Ezt a sorozatot nagyon szeretjük. A fordítás annyira jól sikerült, hogy rendszerint kuncogásba torkollik a felolvasás. A  karácsonyfarablás című részben karácsony előtt a békés kisvárosban sorra tűnnek el a fenyőfák, majd leég egy egész fenyőfatelep, egy másikat pedig ritka betegség támad meg. Ekkor Bors Bori és detektívcsapata nyomozásba kezdenek, hogy mindannyian fenyőillatban ünnepelhessenek.

14.Theodor Strom, E.T.A. Hoffmann, Oscar Wilde, O. Henry, E. Nesbit, Rudyard Kipling: Csodadolgok (Naphegy, 2017)

id22-299472_1.JPG

A hat világhírű író újrafordított művében hat csodálatos mesét olvashatunk: A kis Makranc, Diótörő, Canterville kísértete, Háromkirályok ajándéka, A haza megmentői, Hogyan lett púpos a teve. A kötetet Lisbeth Zwerger illusztrációi díszítik.

 

Órák óta várakozott a szoba félhomályában Marie Stahlbaum és öccse, Fritz. Vajon milyen ajándékok várják őket idén a fa alatt? Marie babájának, Trudinak például sürgősen új ruhára volna szüksége. Aztán végre eljött az idő. Halk, gyönyörű muzsikaszó hallatszott be a szobába, és mintha szárnyak suhogását érezték volna. Semmi kétség: a Gyermek szállt el fölöttük, majd – csingiling! – kinyílt a kétszárnyú ajtó, és a ragyogás szinte megvakította őket. Elfogódottan álltak meg a küszöbön..De a következő pillanatban már rohantak is a karácsonyfához.

Marie sikongatott, Fritz ugrált örömében. Mennyi szép ajándék! Edénykészlet a babaházba, sőt: egy új baba – Marie el is nevezte Klárikának. Fritz a festett játék katonáinak örült. Ezenfelül mindketten kaptak képeskönyvet, édességet. "

 

 

15. Szabó T. Anna: Adventi kalendárium (Pozsonyi Pagony, 2018)

4801957_5.jpg

Zöld angyaltoll, egy kis fenyőág,
karácsonyszagú és meleg.
"Gyújtsd meg a legutolsó gyertyát!"
Ez az angyali üzenet.

És be is mehetsz -- vár az ünnep,
és minden zárt ajtót kitár.
A fa alatt angyalok ülnek --
az ünnep azé, aki vár.



Ez a csodálatos kötet Szabó T. Anna gyönyörű sorait és Rofusz Kinga nem kevésbé lenyűgöző rajzait tárja elénk, méghozzá éppen 24-et, hogy karácsonyig kitartson.

16. Buda Ferenc: Diótörő (Holnap, 2015)

1234824_5.jpg

Diótörő meg az Egérkirály csatározását és annak bonyodalmait E.T.A. Hoffmann német író vetette valaha papírra. Egy szép napon a kiváló orosz zeneszerző, Csajkovszkij - akinek képzeletét megmozgatta a mese - úgy döntött, hogy látható, hallható, sőt eltáncolható formában színpadra viszi az álmodozó kislány s a végül daliás Herceggé változó csúf kis Diótörő különös történetét. A könyvben található CD-n Csajkovszkij balettjéből a Diótörő szvitet hallgathatjuk meg, miközben Pásztohy Panka rajzaiban gyönyörködhetünk. 

 

17. Jakob Martin Strid: Mimbo Jimbo és a hosszú tél (Kolibri, 2017)

A naptár szerint már rég tavasznak kellett volna lennie, ám Mimbo Jimbóékat egyre jobban maga alá temette a hó. Hová lett a tavasz?! Honnan jönnek ezek a különös hangok? És mik ezek a furcsa masinák?
Mássz fel te is Mimbo Jimbóékkal a különleges, négy lábon járó házba, és nyomozd ki a rejtélyeket, hogy végre kisüthessen a nap!

18. Jo Nesbo: Doktor Proktor pukipora 5. - (Dermesztően) csendes éj (Kolibri, 2018)

4786068_5.jpg

Doktor Proktor, Lise és Bulle ebben a pukkasztikus kalandban nem kisebb feladatra vállalkozik, minthogy megmentse a karácsonyt.
Amikor a norvég király eladja az ünnepet egy gonosz vállalkozónak, sokak számára válik gyászossá a szenteste. Thrane úr ugyanis bejelenti, hogy csak az ünnepelhet, aki az üzletében 10.000 norvég korona értékben vásárol ajándékot. Akik nem akarják - vagy nem tudják - kifizetni ezt az összeget, elfelejthetik a karácsonyi hangulatot is: a karácsonyrendőrség mindenkit letartoztat, aki engedély nélkül állít fát, énekel karácsonyi dalt, ad ajándékot, vagy épp karácsonyi pulykát eszik.
Doktor Proktorék persze ezt az igazságtalanságot nem hagyhatják annyiban! Elhatározzák, hogy megkeresik a Mikulást, és megmentik a karácsonyt. Ehhez pedig sugárhajtású rénszarvasokra, néhány csepp időszappanra, a híres és titkos Bestiák, amelyek bár ne lennének című könyvre, és, természetesen, némi pukiporra van csak szükségük.

19.  Dr Seuss: A grincs (Kolibri, 2018)

4901804_5.jpg



Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt. Már ha egyáltalán van szíve... Gyűlöl mindent, ami az ünneppel kapcsolatos. Ezért úgy dönt, ellopja a karácsonyt. Véghez is viszi gonosz tervét, ám földbe gyökerezik a lába, amikor meglátja, hogy Kikfala lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek.

A Kolibri Klasszikusok sorában hatodik Dr. Seuss-könyv most Tandori Dezső klasszikussá vált, mégis megújult fordításában jelenik meg

20. Szabó T. Anna: Téli rege (Holnap, 2017)

4258082_5.jpg

Leontész udvarában szép az élet, a király és családja gondtalan életére azonban árnyék vetül, mikor látogatóba érkezik az uralkodó régi barátja. Leontész szívében féltékenység lángja lobban, és tébolya végzetes eseményekhez vezet. A két generáción és országokon átívelő csodálatos történet drámai eseményekben bővelkedik, de végül a szeretet győzedelmeskedik, és szereplői elnyerik méltó jutalmukat, a boldogságot.

Goldmark Károly utolsó operája a William Shakespeare drámájából írt Téli Rege. A megható történetet Szabó T. Anna fordította a gyermekek nyelvére, és Schall Eszter illusztrálta. A CD-mellékleten a zenemű legszebb részletei csendülnek fel.

21. G. Szász Ilona: Álomszövő Pendula (Naphegy, 2015)

2400594_5.jpg

Valamikor réges-régen, dédanyáink idejében Palotás vidám városka volt. Vasárnap a tűzoltó zenekar hangjaira sétáltak a hölgyek és urak. A Rigójancsi cukrászdában fagylaltoztak, Vekni péknél vették a fahéjas kalácsot, Marie-nál vásárolták gyönyörű kalapjaikat, Kaptafa Tóniónál csináltatták cipőiket. A Piac téren minden reggel elmesélték egymásnak álmaikat. Naplementekor a városka kovácsoltvas kútja mellé odaült az ábrándos kis Pendula, a kalapos kisasszony. A felhőket bámulta, amelyek néha virágra, máskor elefántra hasonlítottak. Az emberek jóízűen nevettek bolondozásain. Ám egy viharos éjszakán a pékműhelyből felszálló füstből alakot öltött a gonosz Markoláb. Attól fogva minden éjjel elrabolta és zsákjába tömködte az álmokat. Palotást beburkolta a szomorúság, mint valami szürke takaró.Vajon sikerül a kalapos kisasszonynak az álomszövő Alinda anyó és barátja, Füstfaragó Jakab segítségével legyőzni az álomrablót? Ha most szót fogadtok, és gyorsan a paplan alá bújtok, elmesélem nektek a Markoláb és kalapos Pendula történetét úgy, ahogy én a nagyanyámtól hallottam, aki az ő nagyanyjától hallotta, aki a Palotás piacán suttogó kofáktól hallotta Vagy úgy, ahogy elképzeltem.

G. Szász Ilona, kiváló meseíró és bábdramaturg története és Szegedi Katalin káprázatos képei egy réges-régi világba kalauzolják el a kisebbeket és nagyobbakat. 

22. Gimesi Dóra: A tündér csizmája (Pozsonyi Pagony, 2018)

4826606_5.jpg

 

Egy aprócska város aprócska utcájában él egy vidám cipészmester, aki meg szeretné tanítani a három fiának is a mesterségét, ám a fiai erről hallani sem akarnak: az egyik bankigazgatónak áll, a másik centercsatárnak, a harmadik meg feleségül vesz egy királykisasszonyt, és attól fogva csak heverészik a kanapén.
A cipészmester ezután már nem mosolyog és nem fütyörészik, egyre kevesebb cipőt készít, míg egy napon végül bezárja a műhelyét. Karácsony előtt néhány nappal azonban bekopog hozzá egy tündér, aki hétmérföldes csizmát szeretne csináltatni magának...
Vajon ajtót nyit a szomorú suszter? Vajon hajlandó még valaha cipőt készíteni? És kiteszi-e még a lábát a műhelyéből? Kövesd a mese fonalát, majd a lábnyomokat a hóban, és nézd meg, hova készül a tündér az új csizmájában!

23. Christelle Dabos: A tél jegyesei (Kolibri, 2018)

Anima lakói szerint a tárgyaknak lelkük van, különös adottságaik révén pedig kommunikálni is tudnak velük. Ujjaik alatt összeforr minden, ami szakadt vagy törött, érintésük nyomán feltárul a tárgyak és használóik múltja is. Ophélie azonban nem csak ezért különleges: briliáns ügyességgel közlekedik a tükrökön keresztül. 
Békés hétköznapjainak azonban a Matrónák döntése vet véget: el kell hagynia otthonát, férjéül pedig a megmaradt világ legrosszabb hírű Sarkáról származó, gyűlölt és rettegett kincstárnokot, Thornt szánják. De vajon miért éppen őt?
Új otthonában a Délibábosok trükkjeinek köszönhetően semmi sem az, aminek látszik. A lánynak az állandó káprázattal és a Sárkányokkal is meg kell küzdenie: a Légvár az a hely, ahol az ember a saját gondolataiban sem lelhet biztonságra. Ophélie ráébred, hogy a Légvár nemzetségei hatalmi harcának közepébe csöppent. Hogy megmeneküljön, álruhát ölt...
Történet egy felejthetetlen hősnőről egy részletgazdag és izgalmas világban, tele cselszövéssel és meglepetéssel. 
Christelle Dabos trilógiájának első kötete számos irodalmi díjat nyert, és a legnagyobb francia kiadó, a Gallimard első könyveseknek járó elismerését is magáénak tudhatja.

24. Fekete István: Éjféli harangszó (Móra, 2017)

4223036_5.jpg

A kötet szereplői hétköznapi hősök: falusi emberek, akik küzdenek a szegénységgel, az öregséggel, az elmúlással, néha a szerelmi bánattal, mások rosszindulatával, vagy éppen a szeszélyes időjárással. Nem mindig diadalmaskodnak, de a bölcsesség és az egymásra figyelés átsegíti őket a nehéz időszakokon. A történetek között humoros, drámai, sőt meséket idéző is akad, s nem hiányoznak a tájakat vagy természeti jelenségeket bemutató, jellegzetes stílusú Fekete István-írások sem.
Az elbeszélések mintha egyetlen évet ölelnének fel: télutón játszódik az első novella, az utolsóban pedig kitavaszodik. A karácsonyról több történet is szól, ez az az ünnepi időszak, amelyben a falvak szűkszavú, szemérmes népének is megered a nyelve. 
A kötet grafikáit, amelyek visszaadják a hol álomszerű, hol szinte szociografikus pontosságú novellák hangulatát, Herbszt László készítette, akivel a könyv kapcsán egy interjút is készítettem, amelyet ide kattintva olvashattok.

 

 

 Kellemes olvasást és ünnepvárást kívánok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6514428782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása