Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Gyermekkönyvszemle - A legizgalmasabb 50 gyerekkönyv 2018-ból

2019. március 28. - katamolnar

A 2018-ban megjelent legfigyelemreméltóbb 50 gyerek- és ifjúsági könyvet díjazta pénteken a Magyar Gyermekirodalmi Intézet által felkért szakmai zsűri a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Gyermekkönyvszemlén jártam. 

 

szemle.jpg

 

A gyerek- és ifjúsági irodalommal, valamint illusztrációval foglalkozó, különböző szakterületekről érkező zsűritagok immár negyedi éve értékelik az előző évben kiadott műveket és választják ki a 25 legizgalmasabb külföldi illetve 25 magyar könyvet. 

A zsűri tagjai idén:

Boldizsárné Kovács Gizella
irodalmi szerkesztő, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének titkára

Czomba Magdolna
a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium magyar-angol szakos tanára

Jásdi Juli
grafikus, illusztrátor

Merényi Hajnalka
PhD, adjunktus, ELTE Tanító- és Óvóképző Kar, Magyar Nyelv és Irodalom tanszék

Orosz Judit
grafikus, animációs tervező

Révész Emese
PhD, egyetemi docens, Magyar Képzőművészeti Egyetem

Sándor Csilla
alapító-főszerkesztő, Csodaceruza, Magyar Gyermekirodalmi Intézet

Varga Emőke
PhD, főiskolai tanár, irodalomtörténész, Szegedi Tudományegyetem

Wittmann Ildikó
szerkesztő, Csodaceruza, Magyar Gyermekirodalmi Intézet

 

TOP 25 magyar gyerekkönyv:

(A korosztályos besorolásért külön köszönet illeti az Égigérő blogot és Czakó Rékát.)

 

0-3 éveseknek

 

covers_494598.jpgPap Kata: Reggel, délben, este - Napszakok (Csimota Kiadó)

Lapozó a legkisebbeknek

 

 

 

 

 

 

covers_494599.jpgNagy Diána: Előtte, mögötte - Hol (Csimota Kiadó)

Lapozó a legkisebbeknek

 

 

 

 

 

 

ovisoknak

covers_490462.jpgTóth Krisztina - Timkó Bíbor: Murci kandúr világot lát (Centrál Médiacsoport)

Murci cica apró kandúr, a lakótelep pincéjében született. Ám amilyen kicsi, olyan 
kíváncsi, és egy szép napon elindul világot látni. A cirkuszban légtornásznak áll, de nem marad ott sokáig, mert egy kedves kislány örökbe fogadja. És a kalandok még csak ezután kezdődnek! Murci fáradhatatlanul fedezi föl új otthonát, és közben próbálja megérteni gazdái furcsa szokásait. Például miért tisztogatja Lili annyira gondosan a csizmáját december ötödikén este? Hogy kerül egy szépen feldíszített fa a szoba közepére? Mi a jó a tojásfestésben? És miért utaznak el az emberek nyáron vidékre, ahol olyan hatalmas, harcias állatok élnek, mint Bori kutya? Csak nem kerül bajba a bátor kis kandúr?!

 

covers_508050_2.jpgSzabó T. Anna - Rofusz Kinga: Adventi Kalendárium (Pagony Kiadó)

Minden ​évben izgatottan várják kicsik és nagyok az adventi időszakot, amikor napról napra készíthetünk valamilyen meglepetést szeretteinknek. Ez az egyedülálló kiadvány nemcsak remek ajándék, hanem meglepetésekkel teli adventi naptár és lapozható verseskönyv egyben! Nyissa ki a kalendáriumot, és egy játékgyár udvarán találja magát, ahol szeme elé tárul a mikulásra és karácsonyra készülődő angyalkák és manók sürgölődő sokasága. A játékgyár 24 ablaka egy-egy karácsonyfára akasztható meglepetéskönyvecskét rejt Szabó T. Anna költőnő kedves verseivel. Az adventi kalendáriumon kívül egy falra akasztható naptárt is rejt a csomag, mely az év leteltével lapozó könyvecskeként is megmarad. Más meglepetést is találnak a gyerekek a játékgyárban: a vackukba bekukkantva megpillantják a téli álmot alvó kisrókákat, ha kinyitják a faodú ablakát, láthatják, amint egy mókus szundikál, de megleshetik a padláson az egereket, vagy benézhetnek a bagolylakba, ha pedig megtalálják a naptár kedves figuráit az ajándék hűtőmágnesen, mindjárt fel is tapaszthatják a hűtőszekrényre. A gyerekek, míg izgalommal várják az advent következő napját, olvashatnak a háromkirályokról, a szent családról, a mikulásról, ismerkedhetnek az ünnepi ízekkel és illatokkal, és megtanulhatják, hogyan készülnek az emberek advent idején világszerte a karácsonyra.

nagyobb ovisoknak, kisiskolásoknak

covers_477921.jpgHarcos Bálint: A boszorkánycica (Pagony Kiadó)

„Csiribú-csiribá! Mesénk utnak indul. Főhőse egy cica, kinek neve: Pindur.” 
Harcos Bálint új, verses meséjében Pindur, az elkergetett cica elindul, hogy gazdát találjon magának – Banyaguff, a vén boszorkány pedig épp cicasegédet keres. A kicsi, de vagány Pindur mellett két másik macska, Masni és Csimbók is megpróbálnak a banya kegyeibe férkőzni, és beleadnak mindent, hogy kiállják a három próbát…

 

 

 

Csorba Piroska - Bodonyi Panni: Mesélj rólam! (Bíbor Kiadó)

Csorba Piroska Mesélj rólam! című verseskötet elsősorban az óvodás és kisiskolás korosztály számára készült, ám a nagyobbak és a szülők is örömüket lelhetik benne.
A gyűjtemény ötvennyolc verse három ciklusba rendeződik. Az első két ciklus – a Peti naplójából, illetve az Ancsa naplójából – egy kisfiú és egy kislány gondolatait, élményeit, világlátását, tapasztalatait, életének apró mozzanatait eleveníti meg svéd típusú gyermekversek formájában. A lírai alanyok – Peti és Ancsa – megszólalásai a gyermekolvasók és hallgatók számára az önmagukra ismerés örömét, az azonosulást; a felnőttek számára a gyermeki gondolkodás eredetiségének felfedezését, a beleélés képességét teszik lehetővé. A sajátos gyermeki látásmódon keresztül az élet minden fontos területe – család, óvoda, önállósodás, barátság, testvérféltékenység stb. – megjelenik. A betegség, az öregség és az elmúlás sem tabu a versekben megszólaló gyermek-én számára – így segíti a versbeszéd ezek feldolgozását, megértését, elfogadását.

A kötet harmadik ciklusában, az Anya mondja címűben – gyermekverskötettől eddig szokatlan, rendhagyó módon a felnőtt szólal meg: egy altatóval és egy, a gyermekkorról szóló, örökérvényű, nosztalgikus verssel.

 

covers_494928.jpgMészöly Ágnes - Hanga Réka: Dalmorka, a hobbivarázsló (Cerkabella Kiadó)

Mészöly ​Ágnes Dalmorka, a hobbivarázsló című mesegyűjteményében a klasszikus mesék legjobb, legnemesebb hagyományai elevenednek meg, olyan remek ötvözetben, ahogy azt szerző évek óta népszerű Sünimanó című regényében már megismerhettük. 
Dalmorka hobbivarázsló történetei a 4–7 éves korosztályhoz szólnak. A mesék egy idilli tanyán játszódnak: itt él Natti, a bájos és bölcs tündér, rengeteg háziállattal, harmóniában a természettel és önmagával. A tanya békességét időről-időre megzavarja, vagy inkább felborítja Dalmorka, a kétbalkezes hobbivarázsló, akinek szinte soha sem sikerül galiba nélkül megoldani a legegyszerűbb problémát sem. Natti fáradhatatlan türelemmel próbálja helyrehozni a sok kalamajkát, legyen szó túledzett versenycsigákról, összekevert bevásárlólistáról, elvarázsolt jószágokról, és bár néha nem bírja megállni zsörtölődés nélkül, mégis mindig megbocsát peches barátjának. A legtöbb kaland tehát békés szörpiszogatással zárul, a hatalmas eperfa alatt. 
A kötetet Hanga Réka visszafogott és érzékeny, aprólékos rajzai emelik ki a mesekönyvek közül. 
Alapvetően szülői felolvasásra való, de kezdő olvasóknak olvasásgyakorlásra is kiváló. A történetek tipográfiájában és tördelésében komoly figyelmet kapnak a diszlexiás, részképességzavaros gyerekek: a betűtípus, a szellős oldalak és az illusztráció mind-mind segíti őket a szöveg feldolgozásában, lehetővé téve az önálló, élményszerző olvasást is.

covers_503141.jpgKeresztesi József - Horváth Ildi: CSücsök, avagy a nagy pudinghajsza (Móra Kiadó)

Nagy a bánat Sütiországban, mióta Vérpuding elrabolta a királylányt. Hiába jönnek a lovagok: a bősz Barátfüle, a marcona Vadalmatorta és a többiek, egyikük sem tudja kiszabadítani a szépséges Csokisminyont. Nem segíthet itt más, csak Csücsök, a Hős Kiflivég, János vitéz és Muhi Andris méltó utóda a királylánymentő üzletágban.

 

 

 

 

covers_494931.jpgLovász Andrea (szerk) - Macskamuzsika (Hetvenhét magyar esti mese) (Cerkabella Kiadó)

Jó mesékre mindenkinek szüksége van. És a sok-sok szöveg között egyre nehezebb megtalálni az igazán jó meséket, azokat, amelyek gyerekeknek is felnőtteknek is kedvesek. Ebben a kötetben a hazai gyerekirodalom legjobb meséiből válogattunk, klasszikus szerzők és kortárs írók remekei olvashatók itt. Hogy megkönnyítsük a kötetben való tájékozódást, tematikus fejezetekbe soroltuk a szövegeket – ezek is, akárcsak a mesék elsősorban az óvodáskorúak érdeklődési körének megfelelők, de természetesen kisebbekre és nagyobbakra egyaránt számítunk. Szóval a jó mesék adva vannak: kuckózzanak be, és olvassanak együtt!

 

 

covers_500201_1.jpgVarró Dániel - Maros Krisztina: A szomjas troll (Kis viking legendárium) (Jelenkor Kiadó)

Varró Dánieltől rég várunk egy olyan mesevilágra, mint amilyet a Túl a Maszat-hegyenben teremtett. Ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a szörnyű zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Megidézi és „varródanisítja” az északi és a kelta folklór néhány jellegzetes alakját: trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket. Van itt troll-legenda, finn minieposz, Andersen-paródia, sőt, tetszés szerint lehetünk főhősei egy vikinges gyerekfantasynek. A lapokon megelevenedő izgalmas, eseményekben és szójátékokban gazdag világban mindenki ráismerhet saját családi történeteire, ismerőseire és legfőképpen önmagára, amiben sokat segítenek Maros Krisztina pompás képei.

covers_514165.jpgBerg Judit - Timkó Bíbor: Nádtengeri rejtélyek (Centrál Médiacsoport)

Döntsd el te, mi legyen a mese vége!

Ez a könyv nemcsak attól különleges, hogy a Nádtenger lakói vadonatúj kalandokba keverednek a már bebarnult hajú Füttyös Vilkó vezetésével, hanem azért is, mert rajtad múlik, hogyan alakuljon a történet! Elkezdődik a mese, de hamar felmerül a kérdés, merre folytassák útjukat a szereplők. Te döntesz, és így a bonyodalom az általad választott irányban kanyarog tovább. Ahány elágazás, annyi lehetséges folytatás. Van köztük vicces, meglepő, békés és harcias, izgalmas és szelíd. Persze itt-ott újra összefonódnak a szálak, míg a végére hét teljesen különböző befejezésű mesét „gyárthatsz” magadnak. És hogy még több meglepetést hozzon ez a fordulatos kötet: némelyik történetet és a meseváltozatok végét rajzfilmjelenetek egészítik ki. Ha okostelefonnal beolvassátok azokat a képeket, ahol LivePrint-logó szerepel, már meg is nézhetitek a rövid kis jeleneteket.

 

covers_517813.jpgRofusz Kinga: Otthon (Vivandra Kiadó)

Kinek mit jelent az otthon? 
Biztonságos menedék? Egy hely, ahol jó lenni azokkal, akiket szeretünk? 
Az OTTHON kisfiú hőse egy nap azzal szembesül, hogy a régi házból el kell költözniük, a szülei eladták, újat vásároltak. 
A régi otthontól való búcsú, a visszavágyódás, a fájdalmas elszakadás és a megnyugtató újra otthonra találás története.

Csak képekben. 
A frissen megjelent OTTHON című új könyvében az alkotó nem „csak” illusztrátorként, hanem a kizárólag rajzokban-képekben elmesélt történet szerzőjeként is bemutatkozik.

 

letoltes.jpgSebő Ferenc - Kovács András Ferenc - Kürti Andrea: Árdeli szép tánc - A Sebő együttes lemezével (Gutenberg Books)

Hallani a világot - magától értetődő foglalatosság, öröm és figyelem. Ami a közelünkben történik, azt halljuk, ami távol tőlünk, arról hallunk. Két, egymáshoz simuló falevél suttogását éppen csak, a felhőkbe kapó repülőgép harsogását de még hogy! De azt hallod-e, amint angyal lépdel a lengő lajtorján? Hát azt, ahogy karmos szelek zimankót hordanak? A ciripelgető csöndet, a csokros csillagcsengőt? Ég és föld táncát - minden mozgásnak, hangnak és elzengett szavaknak színes lélegzetét hallod-e? Ez a könyv, Kovács András Ferencnek a Sebő-együttes által megzenésített verseivel, Kürti Andrea csudaszép rajzaival éppen ilyen élményt kínál

 

 

letoltes_1.jpgKiss Ferenc - Keresztes Dóra: Mamó kertecskéje 

Könyv és CD

 

 

 

 

 

 

Kisiskolásoknak

covers_487703.jpgBajzáth Mária (szerk.) - Herbszt Károly: A rabbi és az oroszlán (Zsidó mesék, legendák, történetek) (Kolibri Kiadó)

A Népmesekincstár Plusz soron következő, 70 zsidó mesét, legendát és történetet összegyűjtő válogatáskötete több évtizedes hiányt pótol. A csodákkal és hittel teli, ravasz és bölcs, olykor szívfacsaró, máskor humoros történetek az élet legfontosabb kérdéseit és a jellegzetes zsidó ünnepeket járják körül. 
A rabbi és az oroszlán Bajzáth Mária mesepedagógus és budapesti zsidó iskolák együttműködésében jött létre, hogy a mesék megbízható és helyes ismereteket tükrözzenek a zsidó kultúráról, és egyúttal vallási hovatartozás 
nélkül, szülők és a gyerekek számára irodalmi élményt is nyújtsanak.

 

 

covers_499126.jpgBajzáth Mária (szerk.) - Maros Krisztina: Én, senki, segítség (Népmesék a világ minden tájáról 9 éves kortól) (Kolibri Kiadó)

Bajzáth ​Mária mesepedagógus nagy sikerű Népmesekincstár-sorozata a várva várt, kiskamaszoknak szóló népmese-válogatással bővül. Az Én, senki, segítség című könyv – címében hordozva az erre az életkorra igencsak jellemző problémákat – meséivel a 9 éves és annál idősebb korosztályt szólítja meg, és nekik kínálja, ha nem is a megoldást, de a mese felszabadító erejét, legyen szó közös mesélésről vagy önálló olvasásról.

A Népmesekincstár negyedik kötetébe olyan népmeséket válogattam, amelyek kifejezetten a kiskamaszokat érdeklő témákról szólnak. Ebben az életkorban ugyanis épp olyan nagy szükség van a jókor, jól elmesélt népmesékre és a mesehallgatás semmivel sem pótolható meghitt, örömteli élményére, a mesélő felnőtt személyes jelenlétére, a kölcsönös, fókuszált figyelemre, mint kisgyerekkorban. 
A kamaszkor küszöbén álló gyerekek már szenvedélyesen vágynak arra, hogy megismerjék és megértsék a világot. Néha azonban eltévednek a kérdések és a rengeteg lehetséges válasz útvesztőjében. Ám ha a felnőtt odafigyel rájuk, pontosan érzi és érzékeli majd, mikor lehet elővenni a mesekönyvet, és elolvasni vagy elmondani egy-egy mesét. 
Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója

covers_494181.jpgZágoni Olga - Kürti Andrea: Kajtikó, a derék sárkányfiú (Koinónia Kiadó)

Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy öreg sárkány, akinek volt három fia. Amikor felcseperedtek, apjuk útnak indította őket, hogy egy jótettel becsületet szerezzenek a sárkányok nemzetségének – mert éppen elég sok borzasztó hír terjeng róluk szerte a világban. A három sárkánylegény közül egyedül Kajtikó járt szerencsével, ő mindig legyőzte első indulatát a viaskodásra, tüzet fújásra, miszlikbe aprításra, királylány-elrablásra, és más, a sárkányokra régebben jellemző elfoglaltságokra. A legkisebb sárkány segítőkészsége, nemes szíve elnyerte méltó jutalmát. A játékos népmesei fordulatokkal teli mesében sárkányos számtani feladatot is elrejtett a szerző, Zágoni Olga. A nagyobb betűkkel szedett szöveget kezdő olvasóknak is ajánljuk.

 

covers_494597.jpgSzokács Eszter - Nagy Norbert: Mózes (Bibliai történetek 2.) (Csimota Kiadó)

József története után ezúttal Mózes életéről olvashatunk. Megismerhetjük az Egyiptomban élő zsidók mindennapjait és útjukat Kánaánig.

Vajon hogyan győzte meg Mózes a fáraó földjén senyvedő zsidókat, hogy elinduljanak vele régi-új hazájukba? Hogyan vette rá az uralkodót, hogy engedje el őket? Tényleg szétnyílt a Vörös-tenger? Meddig vándoroltak a pusztában, mit ettek és miért hőbörögtek az emberek folyton? Mit csinált Mózes az elégedetlenség és veszekedés ellen? És egyáltalán, ki ez a Mózes?

A bibliai történeteket már sokan megfestették, megrajzolták, megfilmesítették. Mi elmeséljük őket egy sorozatban. Ezek a történetek ősiek, mégis bennünk élnek. Kicsit talán úgy, ahogy a családi anekdoták, amelyeket szeretünk újra meg újra felidézni, annak ellenére, hogy mindenki másképp emlékszik rájuk, másképp meséli őket. És Szokács Eszter remek mesélő…

covers_491370.jpgKertész Edina - Maros Krisztina: A lány, aki orvos akart lenni (Naphegy Kiadó)

Hugonnai Vilma a lenyűgöző kitartás szimbóluma. Olyan korban született, amikor a nők még nem járhattak egyetemre. Más volt, mint a többi lány: mindenképpen tanulni szeretett volna, hogy orvos lehessen. Zürichben megszerezte az orvosi diplomát, ezt azonban Magyarországon nem használhatta. Csak ötvenéves korára sikerült elérnie, hogy a magyar egyetem orvosi karán is levizsgázhasson.

 

 

 

covers_478177.jpgVárszegi Adél - Máray Mariann: Gibbon és Makákó (Csimota Kiadó)

A gibbon és a makákó közös fészekben éldegélnek egy magas tölgyfa tetején az elhagyatott állatkertben, ahol 
közösen borzolják a többi állatkerti lakó, illetve egymás idegeit. A gibbon a makákó legjobb barátja, és a makákó a gibbon legjobb barátja. Legalábbis a kamaszodó gibbon legújabb szülinapjáig, amikortól viszont már nem. Vagyis nem úgy, ahogyan azt a kölyök makákó szeretné. Vajon van egy legjobb barátságban olyan, hogy kinő minket a másik?

 

 

 

covers_522853.jpgMolnár T. Eszter - Molnár Jacquelin: Kóbor Szálló (Pagony Kiadó)

Hetedhét Hugó, a becsületes földönfutó éjszakai szállást keres a városszéli erdőben. Búbanya, a barlanglakó útbaigazítása nyomán elérkezik a Kóbor Szállóba, és megismerkedik annak különös lakóival: Rebekával, a beszélő macskával, Bolíviával, a lustakötés címzetes egyetemi tanárával, Lust Alfonzzal, a nyugalmazott operaénekessel és Gizikével, a Kóbor Szálló nagylelkű háziasszonyával. 
És hogy mi köze van Rikinek, ennek a borzas, szőke kislánynak, Dínónak, a szabadságra vágyó rottweilernek, és Sunyi Sanyinak, a rettegett rablónak a Kóbor Szállóhoz? Kiderül a meséből!

Varázslatos, érzékeny meseregény Molnár T. Esztertől (Egy majdnem normális család, Szabadesés) Molnár Jacqueline (Robotok, A hétfejű tündér, A részeg elefánt, Belvárosi gyümölcsök stb.) színpompás rajzaival – sok-sok humorral, emberismerettel, empátiával. 
Ha szeretitek Lázár Ervint, ez a mese is tetszeni fog!

9-12 éveseknek

covers_519969.jpgFa Nándor - Francois Denis: Kalandjaim a Föld körül (Kolibri Kiadó)

Képzeld ​el, ahogy a hajód csendesen ringatózva szeli a Déli-óceán habjait. A hírhedten veszélyes víz most nyugodt, jó a szél, egyenletes a sebesség. Aztán hirtelen hatalmas zökkenést érzel. Kopp, reccs, zuhanás! A kormány eltörött, a hajó irányíthatatlanná vált… 
Ez csak egyike Fa Nándor kalandjainak. Az első magyar vitorlázó, aki saját kezűleg épített hajóval kerülte meg a Földet, most elmeséli az útja során átélt izgalmakat. 
Nemcsak azt tudhatod meg, mi történt a kormány nélkül hánykolódó hajóval a Déli-tengeren, de az is kiderül, mi a teendő, ha egy vérszomjas cápával találod szembe magad. És vajon milyen az élet egy aprócska, de működő vulkánszigeten? Hova tűnnek a hajók a Bermuda-háromszögben? Tényleg csendes a Csendes-óceán? Hány kiló egy koala? 
Miközben a megtörtént eseményeket feldolgozó regényt olvasod, a kérdésekre is választ kapsz. Láss világot, és kísérd el Föld körüli útjára a legsikeresebb magyar vitorlázót! Üdv a fedélzeten! 
Francois Denis, a nemzetközileg ismert francia karikaturista rajzaival.

12-16 éveseknek

covers_489413.jpgFodor Marcsi, Neset Adrienn - Rátkai Kornél, Bertóthy Ágnes: 50 elszánt magyar nő (Bookline Könyvek)

Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség. Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek.

 

 

 

 

covers_484734.jpgZágoni Balázs: A gömb (Móra Kiadó)

Az Európai Unió felbomlik. Az országok városállamokra esnek szét, a nyugdíjasok első lázadását újabbak követik, megjelenik a röghöz kötés és a neojobbágyság. A gyerekek öröklik szüleik adósságait, ezért csak egyetlen módja van, hogy az ember ne legyen haláláig a Város szolgája: ha csatlakozik a falon kívüli kolóniák egyikéhez. 
A tizenhárom éves Vik egy gombászkolóniában él, az egy évvel idősebb Ajla pedig a Városban. A fiú minden nap a túlélésért küzd, a lánynak sejtelme sincs, mi történik a falon túl. Mielőtt a sorsuk összefonódik, Vik találkozik a rejtélyes eredetű Gömbbel, és ez örökre megváltoztatja az életét.

A Fekete fény sorozat első kötete eredeti hangú kalandregény, amely egy számunkra ismerős vidék lehetséges jövőjébe vezeti el olvasóit.

14 éven felülieknek

covers_493769.jpgDániel András: A nyúlformájú kutya (Tilos az Á Könyvek)

Egy nyúl, aki csak látszólag az. 
Egy könyvbe zárt, rajzolt város. 
Igaziak híján egy elképzelt barát.

Egy csomó kérdés, melyekre még ez a kitalált barát sem tudja a választ. 
E könyv különös hőse kétféleképpen is idegen. Nincs otthon a saját testében, ahogy nem találja a helyét az őt örökösen másfélének ítélő világban sem. Egy elrajzolt figura, aki fel-alá bolyong egy meghökkentően furcsa könyv oldalain. Ahol sok minden érthetetlen, bizarr vagy nevetséges – és talán éppen ezért lehet annyira ismerős, nemcsak a tizenéves, de a felnőtt olvasónak is.

Dániel András formabontó képeskönyve sajátos módon beszél önmagunk és mások megismeréséről.

 

covers_484733.jpgMajoros Nóra: Pityke és Prém (Móra Kiadó)

A pitykések birodalmában szigorú rendet tart a keménykezű királynő. Ám az erdő állatbőrt viselő vademberei, a prémesek felkelnek az elnyomás ellen, a határon ellenséges hadsereg állomásozik, és a pórnép is zúgolódik. Minderről mit sem tudnak a királynő ikerlányai: Govalinda és Prillaszári, akik tizenhetedik születésnapjukra készülődnek. Az ünnepség reggelén védett világukba betör egy prémes, aki nemcsak a palotát dúlja fel, hanem a jövőjüket is. Vajon képesek lesznek a királykisasszonyok a birodalom lakóival együtt leküzdeni a tomboló gyűlöletet, vagy kitör a mindenkit elsöprő háború?

 

 

 

A TOP 25 külföldi gyerekkönyv:

 

Óvodásoknak

covers_518919.jpg1. Magali Le Huche: Pepe és Mozart (Geopen Kiadó)

Pepe nagyon szereti Mozart műveit játszani a barátjával, Fifivel, és alig várja, hogy bejárják együtt a várost, és meghallgassák a zenészeket. 
Ugyanis ma van a zene ünnepe! 
Egy mese és 16 zenei részlet 
Fedezd fel Pepével a zseniális Mozart remekműveit! 
Nyomd meg a hangszórót, és megszólal a zene.

 

 

 

 

Nagyobb ovisoknak, kisiskolásoknak

covers_476560.jpg2. Drew Daywalt: A nap, amikor a zsírkréták fellázadtak (Centrél Médiacsoport)

Duncan zsírkrétái fellázadtak! Bézs megunta, hogy folyton másodhegedűs legyen Barna mellett, Rózsaszín azért elégedetlenkedik, mert soha nem használják, Narancssárga és Citromsárga zsírkréta pedig már nem is áll szóba egymással. Vajon mit tehet ilyenkor egy gyerek? 
Aki elolvassa ezt a vicces történetet, biztosan kedvet kap a rajzoláshoz – és közben egészen más szemmel néz majd a zsírkrétáira!

A könyv, amely hetekig vezette a New York Times sikerlistáját!

 

 

covers_479501_1.jpg3. Maurice Sendak: Ahol a vadak várnak (Kolibri Kiadó)

Barack Obama kedvenc gyerekkönyveinek egyike, amelyet Amerikában nemrég minden idők legnépszerűbb képeskönyvének választottak, végre magyarul is megjelenik.

Maurice Sendak könyve egy folyton rosszalkodó kisfiúról szól, aki útra kel a félelmetes vadak közé. Az Ahol a vadak várnak több mint 50 éve a világ egyik leghíresebb és legnépszerűbb gyerekkönyve. Elnyerte a legjelentősebb gyerekirodalmi díjakat, 30 nyelvre fordították le, készült belőle opera és filmfeldolgozás is – utóbbit Spike Jonze rendezte 2009-ben.

 

covers_480247.jpg4. David Litchfield: A mackó és a zongora (Álomgyár Kiadó)

***30 ​ország, 200 ezer gyermek kedvence***

Egy nap egy fiatal medvebocs olyat látott az erdőben, amilyet azelőtt még soha. Nem tudta pontosan, mi lehet az, de csodálatos hangokat csalt elő belőle. Ahogy telt-múlt az idő, megtanult játszani ezen a furcsa hangszeren. 
Egy nap egy kislány és az apukája éppen az erdőben sétáltak. Ahogy meghallották a szépséges muzsikát, elindultak a zene irányába. Mackó nagyon vágyott rá, hogy megismerje a világot az erdőn túl is, ezért új barátaival New Yorkba ment, hogy része legyen egy fantasztikus kalandban. 
Mindene megvolt, amire korábban vágyott: siker, hírnév és zene. De hiányoztak a barátai és a családja, akik az erdőben maradtak. 
A bájosan illusztrált mese egy megindító történet a felfedezés öröméről és a valahova tartozás fontosságáról.

Ajánlások: 
." Egy könyv az álmok valóra váltásáról és a biztonságos otthonba visszatérésről. " Kirkus 
„Gyönyörű illusztráció és végtelenül kedves történet. Mindenképpen ajánljuk!” The Guardian 
„Egy mackó, aki elindul meghódítani a világot, és mégis otthon találja meg a boldogságot. Imádjuk!” Kids on the Coast

covers_485932.jpg5. Annie M. G. Schmidt: Ábel és a repülő lift (Pagony Kiadó)

Középházán végre megnyílt a nagyáruház! Ábel örömmel beáll liftes fiúnak, ám első munkanapján máris döbbenetes dolog történik vele: a lift, utasaival együtt, kirepül az áruház tetején, és meg sem állnak Amerikáig! Hőseink: Trampli úr, a siránkozó üzletember, Csalogány kisasszony, az énektanár, és Laura, a gumitestű tornászlány a Central Parkban rendezkednek be, és próbálnak szerencsét. Amikor nyakukon a rendőrség, akkor pedig irány: Dél-Amerika! 
Persze ott is hamar forró lesz a lábuk alatt a talaj… 
Izgalmas és vicces kalandregény Annie M.G. Schmidttől, a holland irodalom királynőjétől megszokott tökéletes stílusban.

 

 

covers_486722.jpg6. Tereza Vostradovska: Egérke enciklopédiája (Csirimojó Kiadó)

Egy nagyfülű barna egérke a prágai nénikéi látogatására készülve alaposan feltérképezi az ürege körüli erdő környékét, a tóban és a kertben élő állat- és növényvilágot. A felfedezéseiből pedig egy saját képes enciklopédiát készít. Tereza Vostradovská nagyformátumú könyve érdekfeszítően meséli el az iskolai környezetismeret óra anyagát. Hiteles, ugyanakkor játékos illusztrációinak köszönhetően azonban már a tipegő korú gyerekek is érdeklődéssel lapozhatják a kötetet. Mi a mézharmat, hogy néz ki a szakállzuzmó vagy a virágkáka? Hogy dalol a királyka, a kakukk vagy a búbos cinege? Az összefüggéstelen adatok memorizálása helyett a gyerekek ezen a szórakoztató történeten keresztül maguk is mindent kipróbálhatnak! A könyvhöz egy magyar nyelvű applikáció is tartozik.

 

 

covers_500821.jpg7. Anti Saar: Így mennek nálunk a dolgok (Cser Kiadó)

Anti Saar 1980-ban született, az észtországi Tartuban él, íróként, fordítóként és játéktervezőként tevékenykedik.

Így mennek nálunk a dolgok című kötetéért 2013-ban az Észt Gyerekirodalmi Központ az év legkülönlegesebb gyerekkönyvének járó díjjal tüntette ki. A könyv azóta több nyelven is megjelent, és gyerekeknek szánt további művek követték.

Villu egy hangulatos észt városban él szüleivel és kisöccsével, a „fél három” éves Janekkel együtt. A tizennégy fejezetben Villu szemével láthatjuk a család hétköznapjait: megtudhatjuk, hogyan olvasnak, írnak és rajzolnak, hogyan főznek és hogyan esznek, hogyan mesélnek, hogyan autóznak, hogyan fekszenek le aludni, hogyan kerülnek veszélybe, hogyan fociznak és hogyan felejtenek el dolgokat.

A szerző – sokak szerint Janikovszky Éva világát idéző – történeteit Alvar Jaakson vidám illusztrációi is nagyban gazdagítják.

covers_502730.jpg8. Clive Glifford: Arányok atlasza - Mérd fel a világot magad körül! (Babilon Kiadó)

Kicsi és nagy, lassú és gyors, könnyű és nehéz, magas és mély – na de mihez képest? Az izgalmas összehasonlításokat böngészve az eddig ismert jelenségek új megvilágításba kerülnek.

Próbáld ki, milyen, ha nézőpontot váltasz! Mérd fel a világot magad körül!

– A Földön 1386 millió billió liter víz van. Ebből körülbelül 554 billió olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni. 
– Az óriáskalmár szeme majdnem akkora, mint egy focilabda. A mélytenger sötétjében nagy hasznát veszi. 
– A csőre nélkül 7 cm-es anna kolibri másodpercenként a saját testhossza 385-szörösét teszi meg, vagyis arányosan gyorsabb, mint a Föld légkörébe visszalépő űrsikló. 
– A villámcsapás majdnem 28 000 Celsius-fokra forrósítja a levegőt maga körül: 5-ször olyan forróra, mint a Nap felszíne. 
– A kék bálnának csak a nyelve annyit nyom, mint az elefánt 2/3-a.

covers_520832.jpg9. Junot Diaz: Szigetlakó (Cor Leonis Films)

Lola iskolájában mindenki máshonnan jött. Az ő iskolája a távoli helyek iskolája volt. Ezért aztán amikor Lola tanítónője azt kéri a gyerekektől, hogy mindenki rajzolja le, hogy honnan emigrált a családja, minden gyerek izgatottan néz a feladat elé. Kivéve Lolát. Ő nem emlékszik a Szigetre – még bébi volt, amikor eljöttek. De a család és a barátok segítségével – és az ő emlékeik révén – melyek között bőven akadt vidám, fantasztikus, szívszorító és ijesztő – Lolát elképesztő utazásra repíti a képzelete – vissza a Szigetre. Amint jobban megismeri a családja valódi történetét, Lola megérti abuelája által mondottak értelmét: „Csak mert nem emlékszel egy helyre, nem jelenti azt, hogy nem él ott benned."

A Pulitzer-díjas és New York Times sikerlistás Junot Díaz lírai hangnemben megírt, és Leo Espinosa által gyönyörűen illusztrált könyve a kreativitás, különbözőség, és képzeletünk azon képességének dícsérete, hogy összekötnek bennünket – a családunkkal, a múltunkkal, és önmagunkkal.

covers_521800.jpg10. Tove Jansson: Jön az üstökös (Geopen Kiadó)

Mumin-völgyben ​a nyár épp olyan kellemes, mint máskor. Muminpapa a verandán ücsörög, Muminmama pompás kagylóhéjakkal rakja körbe a virágágyásokat. Csakhogy egy napon kísértetiesen megváltozik az ég színe, és a pesszimista Pézsmapatkány a Mumin család tudomására hozza, üstökös közelít a Földhöz, és egyenesen Mumin-völgy felé tart. És valóban: a vörös szem napról napra fenyegetőbben izzik az égen, s nemsokára a völgy minden lakója összepakolja ingóságait, majd elmenekül otthonából. Mumintrollt és Sniffet viszont a kíváncsiság hajtja, amikor a rájuk váró száz veszéllyel dacolva felkerekednek, hogy kiderítsék, megmenekülhet-e a világ és benne kedves völgyük a pusztulástól. 
A Jön az üstökös című kötettel indul Tove Jansson muminokról szóló meseregényeinek sorozata. A finn-svéd írónő saját finom, humoros rajzaival illusztrált történetei több évtizede elbűvölnek kicsiket és nagyokat. A jelenlegi kiadás az 1968-as szerzői változat új fordítása. 

covers_526973.jpg11. Claire Gratias: Elég legyen az olvasásból! (Gutenberg Kiadó)

Horáció nem olyan pocok, mint a többi. 
A könyv a mindene. 
Mire vágyik? Hogy könyvtári pacapocok legyen! 
Horáció mindig, mindenütt olvas… aggódó szülei legnagyobb bánatára. 
„Megsüketülsz és megvakulsz! ELÉG LEGYEN AZ OLVASÁSBÓL!” – rivalltak rá állandóan. 
Végül szörnyű dolog történt: Horáció édesapja dühében fia teljes könyvtárát elkobozta! 
Miután olvasmányaitól megfosztják, Horáció élete dögunalommá válik… mindaddig, amíg egy szép napon rábukkan egy apróhirdetésre, amely mindent megváltoztat.

 

covers_526978.jpg12. Victoria Patrascu: Mesepörgettyű (Gutenberg Kiadó)

Mintha ismerős ösvényeken indulnánk el, hogy e Mesepörgettyű végére egyedi és játékos lények társaságában ünnepeljük a farsangot. Tökéletlen hópelyhek, pingonauták vagy tollas sünök törekednek az önmegvalósításra, életük értelmének megtalálására, vagy éppen az a céljuk, hogy másokat buzdítsanak bátorságra. A merészség, az elfogadás, az előítéletek újragondoltatásának történetei ezek, miközben úgy pörögnek, hogy azzal csak László Noémi rendkívül leleményes fordítása és Kürti Andrea új felfedezésekre csábító illusztrációi vetekednek.

 

 

 

 

Kisiskolásoknak

covers_508329.jpg13. Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondái (Naphegy Kiadó)

"Hogy ki volt Parsifal, Robin Hood, Romulus és Remus, Héraklész, Tell Vilmos, Gilgames, a bolygó hollandi? Na és Ozirisz, a gólem meg Odüsszeusz? 
Legendás történetek, eredetmondák és vándormondák hősei ők – életük, tetteik és kalandjaik a világ gazdag mondakincsét gyarapítják. 
A széles kitekintést nyújtó válogatás ismert vagy sosem hallott-olvasott mítoszok, legendák és valós történelmi események gyűjteménye. A legszebb északi, kelta, görög-római, germán, egyiptomi, sumer regék és mondák olyan könnyen befogadható, izgalmas olvasmánnyá válnak a kötet lapjain, amely végre gyerekekhez szólóan, gyereknyelven beszéli el az emberiség közös kulturális örökségét."

 

 

covers_533737.jpg14. Janusz Korczak: I. Matykó király (Pagony Kiadó)

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy egy napon uralkodóvá válik? Ki ne játszott volna már el azzal a gondolattal, hogy jobbá teszi a világot? A világhírű lengyel regény tizenkét éves főhőse, I. Matykó király átélhette mindezt a dicsőséget, annak összes örömével, kihívásával és keserűségével együtt. 
A fordulatokban gazadag meseregény részletesen bemutatja, hova vezet a tapasztalat nélküli jó szándék, hogy milyen veszélyeket rejtenek az át nem gondolt reformok, s végül belátjuk, egyáltalán nem baj az, hogy a gyerekeknek tanulniuk kell, a felnőtteknek pedig dolgozniuk. 
Az I. Matykó király a felelősségvállalás könyve is. Megtanulhatjuk belőle, hogy mekkora kincs az igaz barátság, a bátorság és az őszinteség. 
A regény közel harminc nyelven jelent meg; több film, rajzfilm és libretto is készült belőle. 
Kiadónk számára fontos a lengyel-magyar barátság ápolása, ezért a Móra Könyvkiadó gondozásában 1969-ben megjelent művet most újrafordított, ünnepi kiadásban veheti kézbe az olvasó.

 

9-12 éveseknek

covers_474231.jpgPiotr Socha: Méhek (Manó Könyvek)

Alig akad olyan gyerek, aki ne szeretné a mézet. De azt már bizonyára kevesebben tudják, hogyan készül ez a finom csemege. Piotr Socha lengyel illusztrátor nagyszerű könyvét végiglapozva bepillanthatunk a méhek titokzatos életébe: megtudhatjuk, mióta léteznek, hogyan építenek kaptárt, miért lejtenek táncot egymás előtt, hogyan gyűjtenek virágport és miként lesz ebből később méz. Megismerhetjük a méhész munkáját, a különböző mézfajtákat, sőt, az is kiderül, milyen gyógymódok léteznek – a fokhagymától kezdve a fogkrémig – a méhszúrás okozta fájdalom enyhítésére.

 

 

 

covers_455835.jpg16. Lucy Strange: A fülemüleerdő titka (Manó Könyvek)

Elragadóan szövevényes történet barátságról, tündérmesékről és családi titkokról. 
1919-et írunk. Mama beteg. Papa külföldön kap munkát. Jane dadus túl elfoglalt, hogy odafigyeljen Henriettára, és az árnyakra amiket lát – vagy látni vél – az új házukban, Remény-lakban. Teljesen egyedül, néhány mese társaságában Henry felfedezi, hogy Remény-lak tele van különös titkokkal: elfeledett padlás, kísérteties alakok, rejtélyes tűz, ami a kert mögötti fák között pislákol. 
Egy éjjel kimerészkedik a Fülemüle-erdő sötétjébe. Vajon mit talál, ami az egész életét megváltoztatja?

„Ahogy keresztülsétáltam a kerten, az árnyékom megnyúlt előttem a rejtélyes erdő felé. Sötéten állt, mint egy viharfelhő, ami leesett az égből.”

 

covers_486982_1.jpg17. Kate Scott: Óriás (Pagony Kiadó)

„Rájöttem, hogy számomra ez a boldogság. Okésnak lenni.”

Anzo nagyon-nagyon kicsi. A szülei nagyon-nagyon magasak és hangosak. Talán ezért nem hallják meg, amit mondani szeretne nekik. Mit kéne tennie Anzónak, hogy a szülei meghallgassák, az iskolában ne csúfolják, és végre a legjobb barátain kívül más is észrevegye, hogy milyen fantasztikus és tehetséges? Amikor rajzaival megnyeri a képregényszövetség különdíját, elhatározza (vagy inkább a barátai határozzák el helyette), hogy a kezébe veszi a sorsát. Lehet, hogy néha nem árt kockáztatni, és bízni benne, hogy a legjobb dolog igenis meg fog történni velünk.

 

 

covers_480616.jpg18. Hakon Oevreas: Feketeo (Scolar Kiadó)

Ismét itt vannak az igazi szuperhősök! Arni éjjelente Barnivá változik, Teo Feketeóként hajtja végre hőstetteit, Tekla pedig kék szuperhősjelmezébe bújva Kéklává alakul át… Izgalmas történet a barátságról, a bontakozó kamaszszerelemről… és egy fura fogva tartásról… Sandy, az új lány óriási buborékot tud fújni a rágójából. És az anyukája híres rockénekes. Valahányszor megpillantja a lányt, Teónak lángba borul az arca és a szíve heves kalapálásba kezd. Teo is szeretne híres lenni. Mondjuk híres gitáros. Vagy valahogy – bárhogy – bekerülni az újságba, például úgy, hogy megment valakit… vagy valamit… 
Amikor a jól kifundált „híressé válási akció” nem a tervek szerint alakul, akcióba kell lépnie a szuperhős Feketeónak és két hű társának, Barninak és Kéklának.

A szuperhőscsapat: Barni, Feketeo és Kékla! Kezdődik a kaland!

covers_505736.jpg19. Helen Friel, Ian Friel: Titkok szigete - Kalandjáték zseniális fejtörőkkel (Scolar Kiadó)

Mentsd meg a Hoakes-szigetet! 
Henry Hoakes rendkívüli szigetén beszélő állatok várják a látogatókat. Henry azonban nyomtalanul eltűnt, és egyedülálló vidámparkja veszélyben van – meg kell állítani az aljas üzletembereket, akik le akarják rombolni. Ez a füzet segíthet kideríteni, mi történt Henryvel… 
Oldd meg a fejtörőket, és keresd a nyomokat! Készen állsz életed legnagyobb kalandjára? Ne késlekedj! Csak te segíthetsz!

 

 

 

covers_513122_2.jpg20. Helena Duggan: A tökéletes város (Holnap Kiadó)

Violet soha nem akart Hibátlanba költözni. 
Ki is akarna egy olyan városban élni, ahol mindenkinek szemüveget kell viselnie, nehogy megvakuljon? És ki akarna folyton rendes, tiszta és jólnevelt lenni? Violet hamar rájön, hogy valami furcsa dolog történik a városban – hangokat kezd hallani, az anyukája különösen viselkedik, az apukája pedig eltűnik. 
Amikor találkozik Fiúval, rájön, hogy nem csak az apukájának veszett nyoma… és hogy a titokzatos strázsák egy hátborzongató titkot őriznek!

 

 

 

 

12-14 éveseknek

covers_515819.jpg21. B. A. Korgyemszkij: A nyúl nem tanult matematikát - Mesés fejtörők nem csak iskolásoknak (Typotex Kiadó)

Néha azon múlhat egy randi, hogy ki veszi el az utolsó fánkot a tálcáról. Máskor pedig a nyúl élete múlhat azon, hogy milyen feltételeket szabhat a farkasnak. Vagy éppen azt kell kitalálni, hogy három francia lány látszólag egyforma farmere miben is tér el egymástól.

A kötetben lévő szórakoztató fejtörők célja a matematika megszerettetése. A feladványok nem közvetlenül akarják tanítani az olvasót, inkább lehetőséget adnak a matematika ösvényein való bolyongásra, és segítenek feljebb jutni a megismerés lépcsőfokain: a tapasztalattól, a szemlélődéstől, az észlelések összegyűjtésétől indulva a megfigyelt anyag elméleti alapjainak megértéséig, és végül a következtetésekig. A sokszor humorral felvázolt helyzetek, a váratlan kérdések nem hagyják lankadni a figyelmet, és nincs az a kíváncsi elme, amely ne akarná megismerni az izgalmas címek alatt található feladatok megoldásait.

 

covers_511373.jpg22. Tatjana Rubasová: Bámulatos Robotexpedíció (Csirimojó Kiadó)

Az emberi populáció a múlté. A robotok még csak nem is sejtik, hogy valaha létezett, mégis a nyomába erednek. Két felderítőt indítanak útnak, hogy térképezzék fel a Falon túli területet. William és Meriwether számos megmérettetésen megy keresztül, átkelnek az egykori Egyesült Államok sivatagain, erdein, hegyein és folyóin. Közben tragikomikusan félreértelmezik az emberi települések maradványait. Hogy boldogulnak a számukra felfoghatatlan leletek értelmezésével? Mikor nem fognak már végre egymás áramköreire menni? A képregényszerű, gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezhető kötetben a robotok hitetetlen könnyedséggel feszegetik a lét alapvető kérdéseit. Elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek van humorérzékük, illetve szeretik a kalandokat és a sci-fit. Taťána Rubášová megmosolyogtatóan komoly szövege és Jindřich Janíček eredeti képi világa garantáltan magával ragad!

 

covers_508799_2.jpg23. Jessica Townsend: Nevermoor (Kolibri Kiadó)

Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia. 
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: „Mondd csak, akarsz-e élni?” Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba viszi. Ahhoz azonban, hogy maradhasson, és felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba, a lánynak négy próbát kell kiállnia. 
Az élete a tét: ha sikerül, biztonságban élhet tovább Nevermoorban, ha nem, el kell hagynia a várost, és szembenéznie a végzetével.

 

14 éven felülieknek

covers_503593.jpg24. Daniel Höra: Betolakodók (Scolar Kiadó)

Benjamin árva gyerek, a nagynénjével és családjával a tizenöt évesek egyhangú életét éli egy sosemvolt kis németországi községben, Bütenowban. Ám a falu nyugalmát egy nap megzavarja valami: idegenek érkeztek a nagyvárosból, megvették a régi udvarházat, és az a tervük, hogy rendbe hozzák maguknak.

Eleinte mindenki gyanakodva figyeli őket, nem értik, mit akarnak ezek itt, az isten háta mögött. Ám az új lakók közösségi aktivizmusukkal lassanként megnyerik a falusiak jóindulatát, Benjamin is összebarátkozik a fiúkkal, sőt még valami szerelemféle is szövődik közte és a lány között. Valami mégsem stimmel. Nagyon nem. Benjamin egyszerre látja és nem akarja látni, és mire ráeszmél, mibe keveredett, már késő…

 

covers_519558.jpg25. Lisa Klein: Ophélia (Ciceró Kiadó)

A fiú Hamlet, Dánia hercege. A lány egyszerűen csak Ophelia.

Ha azt hiszed, ismered történetüket, gondold át még egyszer. 
Shakespeare világhírű drámájának új feldolgozásában Ophelia kap főszerepet. A kíváncsi, szellemes és szépséges Ophelia felkelti a fiatal Hamlet herceg figyelmét, és szerelmük titokban beteljesedik. Csakhogy Dániát hamarosan véres események forgatják fel, és Opheliának döntenie kell: Hamlet szerelmét vagy a saját túlélését választja. Kétségbeesett tervet eszel ki, hogy örökre elszökhessen a helsingőri udvarból… és magával vigye veszélyes titkát.

„Elkápráztatja az olvasót az életszerű, hangulatos környezet, a felkavaró szerelmi történet, az átélhető szenvedés és Ophelia rendíthetetlen felfedezőútja a szerelem felé.” – Booklist

 

Köszönet a Gyermekirodalmi Intézetnek, hogy évről-évre elvégzi ezt a munkát és a Gyerekkönyvszemlén keresztül még több szülő és pedagógus ismerheti meg ezeket a könyveket! 

Gratulálok az alkotóknak és a kiadóknak! 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr914722045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása