Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Orgona ága - Kedvenc anyák napi könyveink

2019. május 01. - katamolnar

Ebben a bejegyzésben a közelgő anyák napja kapcsán azokat a könyveket gyűjtöttem össze, amelyek az anyasággal kapcsolatosak, valamilyen szempontból izgalmasak és az illusztrációk is szemet gyönyörködtetőek bennük.

 

aranynapok3.jpg

1. Válogatós - Óvodások verses kalendáriuma hétköznapokra és ünnepekre (Cerkabella)

1907277_5.jpg

A Válogatós az egyik legjobb versválogatás óvodásoknak. Szinte minden alkalomra találunk benne valamit: ünnepekre, családdal, foglalkozásokkal, időjárással, utazással, állatokkal kapcsolatban – így természetesen anyák napi versek is vannak benne. Közel 300 vers több mint 70 költő tollából (Varró Danitól Tandori Dezsőn át Nemes Nagy Ágnesig). Az antológiát Lovász Andrea szerkesztette és Kismarty-Lechner Zita rajzai díszítik.

 

2. Vincent Cuvellier: Amikor életemben először megszülettem (Vivandra Kiadó)

41_wwwamikoreletembenbori.jpg

Megható és humoros könyv az életről és az anyává válásról. A mesélő kislány – a későbbi édesanya – megannyi szeretettel idézi fel élete első történéseit: ahogyan édesapja először nézett rá könnyekkel a szemében, vagy ahogyan ő tartotta kezében először gyermekét. „Amikor életemben először megszülettél, én másodszor is megszülettem, kicsim.” A bájosan naiv illusztrációkkal kísért szöveg sorra megidézi az élet nagy pillanatait: örömeinket, bánatainkat, reményeinket és álmainkat. A szerző éppolyan érzékenységgel ír az első gyász fájdalmáról mint az első becéző szavakról vagy az első szerelemről… 

3. Robert Munsch: Örökké szeretlek (Manó Könyvek)

3114506_5.jpg

Robert Munsch ritmikus prózája emberek millióit érintette meg az 1986-os megjelenése óta. A titok a történet megható egyszerűségében rejlik: az anyai szeretetet és az élet körforgását sikerült megragadnia. Magyarországon Szabó T. Anna zseniális fordításában, Megyeri Annamária illusztrációival jelent meg.

4. Marta Gómez Mata, Carla Nazareth: Anyukák világa (Naphegy Kiadó)

anyukak-vilaga.jpg

Van egy anyukavilág, ahol Bicikli anyuka karjai puha kormánnyá változnak, amelyre támaszkodni lehet, ahol Eper anyuka bármikor el tud pirulni a boldogságtól, és Harmonika anyuka fülbemászóan, elegánsan és vidáman játszik egészen addig, míg titokban sírva nem fakad.

Egy anyukavilág, ahol Sárkány anyuka hosszú hátgerincén, mint egy óriás csúszdán, lecsúsznak a gyermekei, ahol Csipkerózsika anyuka teletölti az ágyát játékokkal, könyvekkel és reggelivel megrakott tálcákkal, és ahol Kalóz anyuka kis hajósinasai minden reggel kifosztják a hűtőt.

Egy anyukavilág, ahol Sellő anyuka, amikor csak teheti, a tengerpartra siet csillogó zöld uszonyával, ahol Csokoládé anyuka olyan meleg és megnyugtató, akár egy csésze forró csoki, ahol Picasso anyuka kíváncsian figyeli a világot, majd a látottakat lerajzolja, és ahol Macska anyuka a sürgős munkát is képes felfüggeszteni egy kis csiklandozásért vagy dédelgetésért.

Egy anyukákkal teli világban ők valamennyien Hercegnő anyukák, akik hisznek a mesékben, és meggyőződésük, hogy léteznek boldogan végződő történetek.

 

5. Quentin Gréban és 31 magyar szerző: Szeretlek, anya! (Manó Könyvek)

1480009.jpg

Különleges könyvet adott ki Manó Könyvek tavaly tavasszal. A zseniális Quentin Gréban festményein látható anyák ihlették meg a kiadó munkatársait, hogy magyar alkotókat, ismert embereket kérjenek fel, írják le gondolataikat, meséiket az anyaságról. Így került egy-egy történet a belga illusztrátor képei mellé 31 magyar író, újságíró, énekesnő, színésznő, pszichológus, kreatív ember tollából. Almási Kitti, Balázsy Panna, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Csapody Kinga, Erdős Virág, Farkasházi Réka Hadas Krisztina, Halász Judit, Havas Dóra, Horváth Lili, Karafiáth Orsolya, Kádár Annamária, Kárász Eszter, Koós Réka, Kozma Orsi, Krizsó Szilvia, Lackfi János, Nádori Lídia, Péterfy-Novák Éva, Rácz Zsuzsa, Schäffer Erzsébet, Soma Mamagésa , Szabó T. Anna, Szulák Andrea, Szurovecz Kitti, Tóth Krisztina, Tamás Zsuzsa, Tordai Teri, Turi Tímea, Ungár Anikó - ők vállalták, hogy megosztják az olvasókkal az érzéseiket, emlékeiket, történeteiket.

 

 

+1: Szeretlek, anya! Napló

A Manó Könyvek a Szeretlek, Anya! című könyv alapján nemrégiben egy naplót is megjelentetett, amelyben a könyvből ismert festmények és inspiráló gondolatok serkentenek minket a gondolataik leírására. Szuper ajándék lehet anyukáknak vagy akár magadnak is. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr9114795698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása