Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Keleti Éva életműkiállítása a Műcsarnokban

2020. január 20. - katamolnar

Február 2-ig látható a Műcsarnokban a Keleti Éva fotóművész gazdag életművét bemutató kiállítás, amelyen a hat évtizednyi pálya legjavát nézhetitek meg az 50-es évektől máig: riportokat, sokszor abszurd életképeket, zseniális táncfotókat, sztárportrékat, lélekbúvár arcképeket. 

 

72351873_10157027188824862_8968186954394894336_o.jpg

Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus, a magyar fotográfia nagyasszonya, érdemes és kiváló művész. Már a hatvanas években iskolát teremtett a színházi fényképezésben. Képei a hazai színháztörténet közelmúltjának kiemelkedő előadásait, nagyszerű művészegyéniségek különleges pillanatait örökítette meg. Dolgozott többek között az MTI-nél, az Új Tükör-nél, a World Press Photo-kiállítások hazai bemutatásainál és a Magyar Fotóriporterek Társasága elnökeként. Keleti Éva iskolát teremtett a színházi fényképezésben.

Az életművet bemutató kiállításon nemcsak a múlt képeit, hanem a ma emberét is láthatják a nézők, Keleti Éva fotóművész ugyanis újrakezdte, illetve folytatta a pályát. Csaknem harminc évnyi kihagyás után, 88 évesen megint aktívan fényképez. Lefotózta a kaposvári négyes ikrek közül még élő három fivért – hatvannégy év után újra. Sokakat fölkeresett egykori kedves modelljei közül: Törőcsik Marit, Gálvölgyi Jánost, Orosz Adélt és másokat. De több tucatnyian – mint például Maurer Dóra, Vecsei H. Miklós vagy Schiff András – most először álltak immár digitális kamerája elé.


E páratlan alkotói arcképet nemcsak több száz bemutatott művével rajzolja meg a kiállítás, amelynek kurátora Szarka Klára. A történeti, szakmai háttér mellett a személyes, családi mozzanatokat fölvillantása teszi a képes időutazást nagyon is maivá és szinte varázslattá.

Van, akinél az életkor nem tényező, csak életrajzi adat – ilyen Keleti Éva is, aki több évtizedes szünet után ragadott újra fényképezőgépet. Ott folytatja, ahol abbahagyta: évtizedek alatt fölhalmozott tudással, de mai érzékenységgel. Manapság már mind képekben beszélünk, így üzenünk a világnak – ő azonban már fél évszázada vallja: kép és a szöveg egyenrangú. Már akkor képes volt egyetlen kattintással történeteket megőrizni, elkapott pillanatokkal érzelmeket átadni, portréfotókkal a lelkekbe látni, amikor sokan még álmodni sem mertek hasonlóról. Régi fotói modernek és ismerősek, új képein pedig felértékelődik a jelen. Keleti Éva képi univerzuma átértelmezi az időt. És ünnepli az életet.

 

Mi tegnap délután néztük meg a kiállítást, és a művésznővel is találkoztunk, így tudtuk dedikáltatni vele a kiállítás teljes anyagát és rengeteg más fotót is tartalmazó könyvet, amelyet az Élet/Kép kiállításra belépőjegyet váltók 10%-os kedvezménnyel tudnak megvásárolni a Műcsarnok boltjában.

 

img_2938.jpg

Ha el szeretnétek kerülni a sorbanállást, online is tudtok jegyet venni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7315417862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása