Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Hogyan teremtsük és őrizzük meg a boldog pillanatokat krízishelyzetben?

2020. március 20. - katamolnar

Ma van a boldogság nemzetközi napja, ilyentájt jelenik meg 2012 óta minden évben az ENSZ Világboldogsági jelentése, amelyből kiderül, melyek a legboldogabb nemzetek a világon. Idén azonban ez a nap nagyon is különös színezetet kap, hiszen miért is beszélnénk a boldogságról egy világjárvány kellős közepén, amikor szinte mindannyiunk élete teljesen kizökkent az eddigi kerékvágásból? Tanulhatunk-e valamit a dán Boldogságkutató Intézet vezetőjének tanácsaiból krízishelyzetben? 

img_4665_1.jpg

 

Az elmúlt hetekben emberek millióinak az élete borult fel egyik napról a másikra, a legtöbben aggódunk a szeretteinkért, a saját egészségünkért, miközben rengetegen veszítik el az állásukat, egzisztenciájukat. Egyik napról a másikra kell megküzdenünk az iskolák, óvodák bezárása miatt az otthoni oktatásra való átállással (sokaknak ráadásul megfelelő eszközök, kompetencia és segítség nélkül), a munka melletti gyerekfelügyelet problémájával, a bevásárlás és a bizonytalan helyzetben előre tervezés minden gondjával, a politikai döntéshozók iránti bizalom megrendülésével, valamint a bezártság és a félelem miatti mentális nehézségekkel is. Ilyen körülmények között teljesen abszurdnak tűnhet a legboldogabb országokról, vagy arról beszélni, hogy milyen módon teremtsünk boldog pillanatokat az életünkben. Az ENSZ Világboldogsági jelentés szerzői szerint azonban éppen ez a megfelelő pillanat, hogy megvizsgáljuk, mi a világ legboldogabb országainak a titka, és mit tanulhatunk tőlük.  Ebben a koppenhágai Boldogságkutató Intézet vezetőjének gyakorlati tanácsai is rendkívül hasznosak lehetnek.

2020-ban immár harmadik éve a finnek nyerték el a legboldogabb nemzet címet, de az északi országok (Dánia, Norvégia, Svédország, Izland) hosszú évek óta az elsők között szerepelnek a listán. Helyezésüket több tényező, köztük a várható életkor, a társadalmi szolidaritás és a közéleti korrupció szintje határozza meg. Boldogságuk tehát messze nem azon múlik, hogyan tudják kifejezni az érzelmeiket, sokkal inkább ahhoz van köze, hogy mennyire elégedettek általában az életükkel és mennyire bíznak abban, hogy olyan helyen élnek, ahol az emberek számíthatnak és vigyáznak egymásra.  Ez a tényező pedig krízishelyzetben határozottan felértékelődik.

A boldog emberek nem feltétlenül azok, akik a legtöbbet mosolyognak. Sokkal inkább azok, akik bíznak egymásban és vigyáznak a másikra. Amikor rettegünk a vírustól, a szeretteink vagy az állásunk elvesztésétől, valószínűleg könnyebben átvészeljük a helyzetet, ha társas kapcsolatainkat szorosabbra fűzzük - még akkor is, ha fizikailag átmenetileg izolálódnunk kell az idős rokonoktól és a barátainktól. A járvány ellen egyéni szinten nem harcolhatunk eredményesen, csakis összefogással és egységes cselekedetekkel küzdhetjük le azt. 

Az északi országok általános jólétének nem egyszerűen a gazdagság és a viszonylagosan homogén társadalom az oka, sokkal inkább az, hogy hisznek a társadalmi összefogásban és a megosztott felelősségben. A jelenlegi válsághelyzetben tehát számítani lehet arra, hogy a lakosság nagy része követi az útmutatásokat és kiveszi a részét a feladatokból: önkéntesek járják a boltokat, hogy az időseknek bevásároljanak, vagy összefognak azoknak a társadalmi rétegeknek (pl. művészeknek) a megsegítéséért, akiknek a munkája a járvány speciális természete miatt veszélybe került. 

Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet vezetője, a világ egyik vezető boldogságszakértője több, kifejezetten izgalmas, inspiráló és vizuálisan is nagyon igényes könyvet is írt már a boldogság (Lykke) és a meghitt dán életérzés (Hygge) fogalmáról, Az emlékteremtés művészete című könyvében pedig annak járt utána, miben áll az emlékezetes pillanatok titka, és hogyan őrizhetjük meg ezeket a különleges élményeket az emlékeinkben.

Könyvében szerteágazó kutatási adatok, naplóbejegyzések, interjúk, nemzetközi tanulmányok, kísérletek és a viselkedéskutatás legújabb eredményei alapján feltárja az emberi élet boldog pillanatainak titkait. Az olyan pillanatokét, amelyekre egész életünkben emlékezni fogunk, és amelyek komoly befolyással vannak arra, hogy kik vagyunk.

 

img_4656_1.JPG

 

 

 Azt hiszem, az élet iskolájában az időről szóló lecke az egyik legfontosabb. Mire fordítjuk? Hogyan rendelkezünk felette?

Az emlékteremtés Wiking szerint tudatos gondolkodás eredménye is lehet, a boldog pillanatok, élmények nem kizárólag véletlenszerű események láncolatai. Ezek a pillanatok lehetnek olyanok, amelyek különleges élethelyzetekhez vagy küzdelmes állapotokhoz kapcsolódnak.

A mostani járvány és a vészhelyzet jóval közelebb hozhatja a családokat, a rokonok, barátok jobban megszervezhetik a segítségnyújtást, átalakíthatják az addig megszokott életet, vagy sokkal inkább nyitottabbá válnak az önkéntes munkára.

Nekünk például egy nagyon különleges élethelyzet, és hatalmas kihívás volt most egyik napról a másikra átállni az otthoni munkára, tanulásra, tanításra, adminisztrációra, hónapokra bezárva a lakásba, az egész családnak minden nap főzni, mosni, heti menüt tervezni, mindezt kilenc hónapos terhesen, közvetlenül a szülés előtt állva egy világjárvány kellős közepén... Viszont pont ezért nagyon sok felajánlást és megnyugtató szót kapunk a környezetünktől, a rokonainktól, barátainktól és a szomszédainktól, amit ezúton is köszönök nekik.

A különleges helyzet most előhozza az emberek egymás iránti érzékenységét és előzékenységét, a szomszédok nagyon sok helyen az eddiginél jobban odafigyelnek egymásra, a szükséges óvintézkedések betartásával önkéntes munkával szerveznek bevásárlást, szállítást, gyűjtést, vagy akár szolidaritási akciót a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak, buszsofőröknek, futároknak, akik vészhelyzetben is kénytelenek tovább dolgozni, és akár az életüket is kockára tenni azért, hogy az országok napi működése ne álljon le teljesen. 

Némelyik nap csak úgy tovatűnik anélkül, hogy bármi nyomot hagyna, de vannak olyan napok, amelyekre egész életünkben emlékszünk.

 

Meg lehet tanulni, hogyan éljünk át boldog emlékeket nehéz, küzdelmes állapotban is. A boldogságkutatás eredményeit felhasználva Meik Wiking erre tanítja meg olvasóit. Könyvében megmutatja, hogyan éljünk meg tökéletes pillanatokat, olyanokat, amelyekre életünk végéig emlékezni fogunk.

 És ne feledd: egy nap lepereg előtted életed filmje. Tegyél róla, hogy érdemes legyen végignézni. Remélem, lesz benne nyers zabkása és jéghideg szél is. (Meik Wiking)

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr3315516738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása