Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Kirándul az osztály, Találj ki! - kastélyok, kamaszok, kalandok

2020. július 14. - katamolnar

Idén sajnos a két nagyobbik gyerekem iskolájában elmaradtak az osztálykirándulások, de szerencsére találtunk mindkét korosztálynak a témába vágó, izgalmas könyveket. A Bors Bori-sorozat Kirándul az osztály című része és a Találj ki! című, nyolc kortárs magyar író részvételével létrejött ifjúsági regény sok izgalmat és rengeteg érdekességet rejt magában, ezért is szeretjük őket.

img_5268.jpeg

A recept mindkét könyvnél az "unalmasnak ígérkező osztálykirándulás", néhány renitens nebuló, akik elválnak az osztály többi részétől, egy kísérteties helyszín (vár vagy kastély), valamint jó sok izgalom és kaland... 

Ulrike Rylance írónő legújabb könyvében, amely a Naphegy Kiadónál jelent meg és a Kirándul az osztály címet kapta, Bors Boriék egy várba utaznak mobilmentes osztálykirándulásra. 

Az unalmasnak ígérkező kirándulás izgalmasan indul, amikor a várkapu magától kinyílik, majd még izgalmasabbá válik, amikor az osztály fele eltűnik. A kísértetjárta várban furcsa üzenet jelenik meg a falon, ám Bori és barátnői nem hisznek a szellemekben. A nyomozásban annál inkább!

Ezt a sorozatot azért is nagyon szeretjük, mert tele van vicces fekete-fehér rajzokkal (Lisa Hänsch zseniális illusztrációival), izgalmasan váltakozó tipográfiával, valamint jó kis szóviccekkel, amelyek Győri Hanna szuper fordításában olvashatók. Mi esti mesének olvastuk a kisebbik lányommal, aki néha már egyedül is élvezettel olvasgatta, így kezdő olvasóknak is bátran ajánlható a könyv, amelyet a kiadó elsősorban a 8 éven felüli korosztálynak ajánl.

 

A szuper című Találj ki! című regénnyel a Betűtészta Könyvek kiadó hihetetlenül izgalmas vállalkozásba kezdett, ugyanis nyolc kortárs magyar írót kért fel arra, hogy írják meg a könyv nyolc főszereplője szemszögéből a történetet. A szerzők - Dávid Ádám, Finy Petra, Gévai Csilla, Kertész Erzsi, Majoros Nóra, Mészöly Ágnes, Miklya Anna, Nyulász Péter - összesen 24 fejezetben, együtt alkották meg a cselekményt, ami elképesztő teljesítmény.

Hogy lesz egy unalmasnak ígérkező osztálykirándulásból félelmetesen izgalmas szabadulós játék? Úgy, hogy az osztály nyolc különc tagja mondvacsinált vagy valós indokkal lemarad az éjszakai túráról. A lepukkant kastélyszállóban töltik az éjszakát, ahol hamar a bogaras gondnok mesterien őrült játékának szereplőivé válnak. Ők nyolcan véletlenül lettek egy csapat, de hajnalig - ha szeretnék, ha nem - össze kell tartaniuk, mielőtt a többiek visszaérnek.

A regényben minden szereplőnek - Vilmának, Kittinek, Pinyőnek, Anginak, Robertónak, Lililinek, Zénónak és Dömének - megvan a maga jellegzetessége és félelme. A karakterek abszolút mai kamaszok, jellemük árnyalt és a regény során - a konkfiktusok és békülések következtében - fejlődik is. A történetben - amely a mostanában egyre népszerűbb szabadulós játékokra is emlékeztet, valamint rengeteg popkulturális és gémer utalást is tartalmaz -  az is kiderül, hogy nem minden az, aminek elsőre látszik, és nem árt, ha összetartunk a cél érdekében.

A könyvet, amelyet Orosz Annabella illusztrált (neki köszönhetjük A piros tengeralattjáró szuper könyvtervét és illusztrációit is), és amelynek nemsokára folytatása is várható, leginkább a 10-14 éves korosztálynak ajánlom. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr8416005314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása