Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

"Édes gyerekem, légy jó." - 5 gyerekkönyv az illemről

2018. szeptember 18. - katamolnar

Ebben a bejegyzésben összeszedtük néhány kedvenc gyerekkönyvünket, amelyek didaxis nélkül, humorral és színvonalas illusztrációkkal segítik a legkisebbeket, hogy megtanulják, mit illik és mit nem.

downloads1.jpg

1. Janikovszky Éva: Felelj szépen, ha kérdeznek! (Móra)

 

b1354380.JPG

A Móra kiadó klasszikus sorozatának illemmel foglalkozó része ráéb­reszt min­ket, hogy a kicsik sok­kal böl­cseb­bek, mint azt gondolnánk.

Amíg kicsi voltam, könnyű volt szépen felelni...Amióta nagy vagyok...sokszor nem tudom, hogy mit feleljek...És ha majd én leszek felnőtt, úgy fogok kérdezni a gyerekektől, hogy sose kelljen rájuk szólnom, felelj szépen, ha kérdeznek.

 

2. Mosolyi Aliz: Illemtan gyerekeknek (Magvető)

 

691089_5.jpg

Édes gyerekem, légy jó. Tanuld meg szépen, mi az illedelem. A papa nem mindig illedelmes és a mama se. De a papa is megtanulta, mikor még gyerek volt és a mama is. A papa papája és a mama mamája is. És a papa mamája is és a mama papája is. És még a papa papájának a papája és még a mama mamájának a mamája is. Azok a régi-régi gyerekek mind tanultak illedelmet. Akármiféle gyerekek voltak, kis libapásztorok, úrfiak vagy kisasszonykák, mindenk azt mondta a régi-régi mamája: Édes gyerekem, légy jó.

A századeleji francia gyerekillemtankönyv magyar kiadása, Louis-Maurice Boutet de Monvel francia könyvillusztrátor finom vonalú rajzaival. A magyar, 2006-os kiadáshoz Mosonyi Aliz írt kedves, humoros szövegeket. 

Kotorászott a régi kis Ferenc a zsebében, hol a zsebkendőm, mondta magának, ez nem az, ez a príma jó piros ceruzám, ez se az, ez a fél perecem, ezek az üveggolyóim, príma jó üveggolyók, ez itt spárga, szög, mágnes, egy kis gumi, a csokoládényulam, minden megvan, de hol a zsebkendőm már? 

 

3. Richard Scarry: Ahogy illik. Tesz-Vesz város illemkönyve (Móra)

illemtan4.jpg

Akik szeretik a Tesz-Vesz város kis univerzumát, azok élvezni fogják a rövid történeteket és a kedves rajzokat. A  szereplők többnyire meg­kö­szö­nik az ebé­det, segí­te­nek egy­más­nak, ven­dég­ség­ben sem törnek-zúznak, nem hin­táz­nak a szé­ken. Min­dig ész­ben tar­ta­nak két varázs­igét: kérem és köszönöm!

 

 

4. Annie Groovie: Leon és az illemszabályok (Csimota)

leon.jpg

A fiatal kanadai írónő humoros képregénykockákkal illusztrált illemtankönyve Lackfi János fordításában jelent meg magyarul a Csimota Kiadónál.

 Rondán beszélni? Na ne!

Időnként a dolgok másként alakulnak, mint ahogy szeretnéd, Ez persze bosszantó, és a ronda szavak is csak úgy tolonganak ilyenkor, hogy kiszaladhassanak a szádon! Talán még jól is esik kimondani, de ez egy kicsit mintha bepiszkolná az embert, és a többiek közül is van, akinek sérti a fülét. 


 

5. Egri Mónika: Állati illemtan (Naphegy)

A Naphegy Kiadónál nemrég megjelent könyvben Egri Mónika író és illusztrátor mulatságos állatfigurákat hív segítségül, hogy mindennapi és abszurd élethelyzetek bemutatásával egyértelmű üzenetet adjon át a gyerekeknek az alapvető illemszabályokról. A társas viselkedés normáit, alapszabályait vicces feliratokkal közvetíti.

 

Nyerd meg a legfrissebb könyvet!

41465044_2086494378330290_5673660856102027264_o.jpg

A válogatásból az Állati illemtan című könyvet most megnyerheted az Aranynapok Facebook-oldalán!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr2214247451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása