Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Kezdődik a Frankfurti Könyvvásár!

2018. október 07. - katamolnar

Pár napon belül kezdődik a világ legnagyobb könyvvására Frankfurtban. Az idei díszvendég Grúzia lesz, akiktől a norvégok veszik át ezt a címet.

books-on.jpg

A Frankfurti Könyvvásár a nemzetközi könyvkereskedelem és könyvkultúra minden év októberében megrendezésre kerülő kiemelkedő eseménye, a világ legnagyobb könyvvására. Jelenlegi formájában a Börsenverein des Deutschen Buchhandels (A Német Könyvkereskedelem Tőzsdei Egyesülete) alapította 1949-ben, de a frankfurti könyvvásárok fél évezredes múltra tekintenek vissza.

A frankfurti vásár kínálatában már hamarosan azután megjelentek könyvek, hogy a közeli Mainz városában született Gutenberg forradalmasította a könyvnyomtatást. A város hamarosan vezető szerepet vívott ki magának a könyvkereskedelemben és ez a 17. század második feléig így is maradt. A reformáció idején azonban a viszonyok jelentősen megváltoztak, és a katolikus ellenreformáció, különösen a császári cenzúra következtében Frankfurt fokozatosan elveszítette vezető szerepét Lipcsével szemben. Németország második világháború utáni megosztottsága idején azonban újra életre keltették a hagyományokat: 1949 szeptemberében 205 német kiállító gyűlt össze a városban a háború utáni első könyvvásár megrendezésére. Néhány évvel később már a külföldi kiállítók kerültek többségbe; a Frankfurti Könyvvásár az első ilyen jellegű, igazán nemzetközi rendezvénnyé vált.

1976 óta az éves könyvvásárokon regionális és tematikus súlypontokat képeznek; 1988 óta minden évben egy-egy vendégország irodalma és kultúrája kerül a középpontba (kivéve a 2004-es vásárt, amikor egyetlen ország helyett az arab világ kapta ezt a lehetőséget). A díszvendég szerepét betöltő ország kulturális keretprogramot szervez és finanszíroz a vásár idejére, felolvasásokkal, díjátadásokkal és sokféle más rendezvénnyel. Több díszvendégre eddig már kétszer is sor került. Idén Grúzia lesz a díszvendég, tőlük pedig a norvégok veszik át az idei fesztiválon a díszvendégséget, így 2019-ben ők lesznek a fókuszban. 

foerdern-hessische-verlage.jpg

A könyvvásár ad alkalmat a Német Könyvdíj, A német könyvszakma békedíja, a Deutscher Jugendliteraturpreis (Német Ifjúsági Irodalmi Díj) és sok más szakmai díj átadására. A német könyvszakma békedíja (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels) egy rangos nemzetközi kulturális díj, melyet 1950 óta minden évben a vásár zárónapján ad át a Német könyvkiadók és könyvterjesztők egyesülete. A 25 000 euróval járó díjat a béke és a párbeszéd eszméjének érvényre juttatásáért az irodalomban, más művészeti ágban vagy a tudományban lehet kiérdemelni. Az ünnepség színhelye a Szent Pál-templom, ahol 1849-ben elfogadták az első össznémet polgári alkotmányt. Két magyar díjazott volt már: 1991-ben Konrád György, 2004-ben Esterházy Péter. 

A hatalmas vásárra több ezer kiállító, több százezer látogató érkezik, ebből kb 10 ezer újságíró vagy blogger. A frankfurti könyvvásár az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakul át. A szervezők nagyjából 300 ezer vendégre számítanak. Több ezer felolvasást, konferenciát, író-olvasó találkozót szerveznek.

16_frankfurt_1527324971e.jpg

 Figyeljétek a blog Facebook-oldalát, illetve az Aranynapok Instagram-oldalt, ahol a könyvvásár izgalmas pillanatairól olvashattok és láthattok friss képeket.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7014287599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása