Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

Történetek a tűz körül - Esti mesék lázadó lányoknak 2.

2018. november 30. - katamolnar

Majdnem egy éve írtam a blogon az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv első részéről. Sőt idén nyárra megjelent a könyv magyar nőket bemutató változata is, a Magyar mesék lázadó lányoknak. A téma messze nincs még kimerítve, így mostanra itt van a New York Times sikerlistáját is megjárt szenzációs könyv folytatása, ami arra ösztönzi a lányokat az egész világon, hogy merjenek álmodni, célokat kitűzni, és küzdeni, hogy elérjék ezeket.

 

img_6635.jpg

Az első kötet, amelynek sztorija a Kickstarteren indult, és ami a közösségi finanszírozás történetének egyik legnagyobb sikertörténete lett, szerencsére már sok millió gyerek éjjeliszekrényén ott van. Ezek a szerencsés gyerekek azóta a szüleikkel és tanáraikkal beszélgethetnek az őket lelkesítő lázadó lányokról, iskolaigazgatók vagy politikusok olvassák fel történeteiket, sőt gyakran leendő apák veszik meg születendő lányaiknak a könyvet. A sorozat harmincnál is több nyelven jelent meg eddig, sőt a közösségi médiában rebelgirls/lázadólányok vagy más hasonló hashtaggel a szerzőknek és egymásnak visszajelzéseket küldő, fényképeket vagy történeteket megosztó emberek köre már egy világméretű családdá formálódott, amihez bárki csatlakozhat. 

 

 

"A világ lázadó lányainak:  Ti vagytok az ígéret. Ti vagytok az erő. Ne fogjátok vissza magatokat és előrehalad a világ." Ezzel az erős üzenettel kezdődik a sorozat második kötete , amely újabb száz kivételes nő életét meséli el, nemcsak lányoknak. Lehetőségek végtelen tárházát mutatják be a világhírű énekesnők, műsorvezetők, színésznők, királynők, írónők, sportolók vagy a náluk kevésbé híres tudósok,  feltalálók és aktivisták, művészek és űrhajósok történetei. De olvashatunk sasvadász kislányról, végtagok nélküli vívólányról, indián harcosról, kalózlányról, kémről, tűzoltónőről vagy hegymászónőről is.

img_6706.jpg

 

 A bemutatott lányok, nők annyira sokfélék, hogy bárki talál közöttük olyat, akivel azonosulhat, legyen az híres vagy kevésbé ismert. A velük való azonosulást az is megkönnyíti, hogy egyszerű, közérthető nyelven, röviden, legfeljebb egy oldalon mutatják be őket, és a történetek sokszor így kezdődnek: "Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány, aki szeretett írni." (Agatha Christie) "A németországi Templinben élt egyszer egy hétéves lány, akit Angelának hívtak." (Angela Merkel)  vagy "Élt egyszer Hollandiában egy kislány, akit Audrey-nak hívtak, és tulipánt evett." (Audrey Hepburn)

 

 img_6705.jpg

Az oldalpárok ebben a kötetben is az egy történet - egy teljes oldalas illusztráció felállást követik, méghozzá zseniálisan áttekinthetően és ötven különböző, egyéni stílust képviselő, rendkívül színvonalas illusztrátor munkáit felsorakoztatva az egyes történetek mellett. 

img_6709.jpg

A történetekben előforduló bonyolultabb szavaknak vagy kifejezéseknek a kötet végén található szómagyarázat segít megérteni.

A legtöbb illusztráció mellett egy-egy idézetet is találunk a szóban forgó lázadó lánytól. Ezek közül néhány kedvencem: 

"Van valami különlegesen jóleső abban, amikor leírom egy regény első szavait. Soha nem tudom, hová repítenek." (Beatrix Potter)

"Minden nap tégy meg valamit, amitől félsz." (Eleanor Roosevelt)

 "Próbálj ki mindent! Vegyél részt mindenben! Ismerj meg mindenkit! Ez az élet titka." (Hedy Lamarr)

"Lehetetlen úgy élnünk, hogy valamiben kudarcot ne valljunk, kivéve, ha annyira óvatosak vagyunk, hogy igazából nem is élünk." (J. K. Rowling)

 "Ha fogyatékkal élsz, dolgozz keményen! Bármibe is kerül, csak csináld!" (Lauren Potter)

 "A legnehezebb azt megtenni, ami a semmihez áll közel." (Marina Abramovic)

 "Azt kapod az élettől, amit van bátorságod kérni." (Oprah Winfrey)

 "Nagy örömmel tekintek vissza az életemre. Mindig azt tettem, amit akartam. És soha nem törődtem azzal, mit gondolnak mások." (Peggy Guggenheim)

 "Ha egy könnyű és egy nehéz feladat közül kell választanod, ne feledd, hogy a nehezebb általában szórakoztatóbb." (Samantha Cristoforetti)

 "Úgy jöhetsz rá, hogy mit szeretnél, ha elbuksz, és aztán újra megpróbálod." (Valerie Thomas)

 

Vannak, akik azt állítják, a mesék nem képesek csodákra. A szerzők apró Los Angeles-i lakásukban azonban aprócska lángot gyújtottak, amit körbeülve történeteket meséltek el nekünk. Mi, a hozzájuk csatlakozó emberek nemcsak meghallgattuk ezeket a meséket, hanem arra is ösztönöztük egymást, hogy újabb történeteket, inspiráló embereket fedezzünk fel a legváratlanabb helyeken is. Ebben rejlik a könyv ereje: amikor olyannak látjuk egymást, előítéletektől és sztereotípiáktól mentesen, elfogadva és tisztelve a legkülöncebb embert is, akkor valódi fejlődést érhetünk el.

 img_6711.jpg

Meséljük el minél több lázadó lány történetét, hogy a gyerekeinknek legyen bátorságunk nagyot álmodni.


A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr7214397124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása