Könyvek, élmények és design

aranynapok

aranynapok

A kert konyhája - Négy évszak ehető növényei receptekkel

2019. május 15. - katamolnar

Jó ideje figyelemmel kísérem a Bazsalikomos kert működését, szépséges fűszernövényeit, gyógyító, frissítő teakeverékeit és más finomságait. Beh Mariann kertészmérnök két kislány anyukájaként is egy csodálatosan friss, üdítő vállalkozást épített, sőt egy nem mindennapi könyvet is írt, A kert konyhája - Négy évszak ehető növényei receptekkel ugyanis egészen elképesztően gyönyörű és tartalmas lett. Ezen a héten csütörtökön lesz a kóstolóval egybekötött könyvbemutató, majd szombaton a Gourmet Fesztiválon, vasárnap pedig a kiskertpiacon is találkozhattok a szerzővel.

 

img_0712_1.jpg

 

 

Mariann gyerekkora óta imád a kertben lenni, és az egykori élményei mély nyomot hagytak benne: pici korában a nagypapájának segített a budafoki kertjükben zöldséget szedni, amiket aztán együtt, jóízűen elfogyasztott a család. A "kertből az asztalra" érzés később a vidéki nagymamánál kiegészült a horgászat élményével is, ugyanis az ő házához közeli tóhoz jártak hétvégenként halat fogni. Ez a tó és a telek végül a család tulajdonába került, itt jött létre az a konyhakert, gyümölcsös és fűszerkert, amelyet a család minden tagja gondoz.

Mariannt rajongását a növények iránt csak fokozták tanárai, akik hasonló lelkesedéssel beszéltek a témáról, így aztán nem volt kérdés, hogy a Kertészeti Egyetemet végzi el, és kertészmérnök lesz. 

A gondosan szárított növényekből fantasztikus teák és fűszerkeverékek készíthetők.

Nagyobbik lánya, Anna születése után, 2014-ben fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy létrehozza a Bazsalikomos kert márkát, hogy a kertjükben termett alapanyagokat felhasználva prémium minőségű gyógynövény- és gyümölcstea-keverékeket, lekvárokat, szószokat készíthessen és ismertessen meg az emberekkel. A Bazsalikomos kertben azóta már többféle pesto, csatni és sóvirág is készül, Mariann emellett workshopokat tart, legközelebb a Gourmet Fesztiválon tart sóvirág workshopot most szombaton, ahol a saját magatok által készített különleges fűszernövény és sókeveréket üvegben vihetitek haza, vasárnap délelőtt pedig a kiskertpiacon tart DIY Fűszerkert workshopot, ahol kis natúr faládákba ületethetitek az Etnoflora gyógynövény-, fűszernövény-és ehető virág palántáit. 

Érezhető, hogy munkáját szívvel-lélekkel végzi, és ennek meg is van az eredménye. A Bazsalikomos kert termékei óriási sikert arattak a WAMP vagy a kiskertpiac vásárain, ahol igényes magyar kistermelők állítanak ki és árulják a portékáikat. A munkába kislányait, Annát és Emmát is bevonja, akikkel újraélheti azt, amiben gyerekkorában már része volt: a magvetést, a növények növekedésének figyelését, a szüretelést, a konyhai és műhelymunkákat.

A fűszernövényekkel közelebb tudom hozni az embereket a természethez és a kerthez. 

Munkája rengeteg izgalmas emberrel összehozta, akiktől sokat tanult. Ráadásul nemrég megkapta a Femcafe.hu Inspiráló Nők Díját a Leginspirálóbb gasztroteljesítmény kategóriában.

Két évvel ezelőtt Mariann úgy érezte, valami maradandót szeretne létrehozni,amivel közelebb tudja hozni az embereket a természethez és a kert élményéhez. Amikor a fejében már kikristályosodott a terve, felhívta jóbarátját, Szendeff Lőrinc fotóst, hogy egy könyvet szeretne fotózni, méghozzá a sajátját. Merész terve végül valósággá vált.  Az első fotózást követően állt össze a kép, amely annak a világnak a bemutatása, amit Mariann a közösségi felületein (óriási népszerűségű Instagram- és Facebook-oldalán) már régóta képvisel: a fűszernövények sokszínűsége, változatos felhasználhatósága, az ehető virágok és Mariann kedvenc receptjei, amelyek elkészítése egyáltalán nem ördöngösség.

Szerencsére a BOOOK Kiadó is nyitottan állt a könyv tervéhez és 2018-ban végre valóra vált Mariann álma: megjelent A kert konyhája - Négy évszak ehető növényei receptekkel.

 

Ezt a kötetet már kézbe venni is egy igazi élmény! Az elképesztően friss és üde képi világnak, valamint az igényes nyomdatechnikai megoldásoknak köszönhetően - mint amilyen a félvászon gerincborítás  - egy kivételesen szép könyv született. Külön kiemelném a Mariannról és kislányairól készült portrékat (ezek Vass Nóra fotói), amelyek egyszerűen csodaszépek, így az egész könyv egy idilli, harmonikus világba tett utazásként is felfogható.

img_0733.jpg

Mivel óriási fűszer- és gyógytearajongó vagyok, imádok piacokon vagy boltokban a fűszeres és teás polcok között nézelődni, és főzés közben is előszeretettel használok friss vagy szárított fűszereket, növényeket, főleg ha a kertben vagy a saját teraszomon is meg tudom őket termelni. Ez a könyv hatalmas segítséget jelent, mert összegyűjti, melyik fűszer- vagy gyógynövény hogyan termeszthető, tárolható, mire való, mely részei ehetők, illetve milyen hatással bírnak az emberi szervezetre. Ezek az információk nemcsak főzés közben hasznosak, de a könyvet önálló olvasmányként, vagy akár a saját  gyógynövény- és fűszerkerted tervezésénél is szuperül lehet használni. Az is talál benne újdonságokat, aki már évek óta kertészkedik, de például a pesto vagy herbatea készítéséhez is hasznos tanácsokat kaphatunk. A könyv második fele szakácskönyvként is funkcionál, amelynek rendezőelve a négy évszak, így szezonálisan is kereshetünk recepteket. Szuper, hogy rengeteg vegetáriánus recept is megtalálható köztük. Kedvenceim a virágszirmokba forgatott petrezselymes sajtgolyók, a csalánpalacsinta bodzavirágos szamócaszósszal, a zsályás sütőtökkrémleves céklával és a narancsos-rozmaringos forró csoki.

 

Mariann szerint ha egyszer ráérzünk, hogy a frissen szedett fűszernövények, ehető virágok milyen sokféleképpen használhatók, szinte függővé válunk, és minden étkezésünkbe, italunkba belecsempésszük majd őket, virágszirmokat szórunk a reggeli rántottára vagy zsályával díszítjük a vendégváró limonádét.

A könyv legutolsó oldalainak táblázatai megkönnyítik az ehető növények párosítását, összefoglalják a legfontosabb tulajdonságaikat. Ráadásul összegyűjtve megtaláljuk a témában kapható legfontosabb hazai és külföldi szakirodalmat is.

 

Egészen csodálatos harmónia, odafigyelés és alázat tükröződik a könyv minden lapján, szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti a növényeket és egy kis felüdülésre vágyik.

 

56627456_10156436066454037_3891924970783113216_n.jpg

A kert konyháját ITT rendelhetitek meg.

Ha pedig személyesen is szeretnétek találkozni a szerzővel és részt venni egy kóstolóval egybekötött könyvbemutatón, azt ezen a héten csütörtökön megtehetitek a Móricz Zsigmond körtéri Bookline könyvesboltban.

A bejegyzés trackback címe:

https://aranynapokbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr1514823272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása